REAL TIME |

Μπαλουχιστάν , Πακιστάν 2 Σεπτεμβρίου 2024

“Μαύρη καταιγίδα” στο Βελουχιστάν! Σαρωτικές επιθέσεις του BLA σε πακιστανικά αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικές εγκαταστάσεις

“Μαύρη καταιγίδα” στο Βελουχιστάν! Σαρωτικές επιθέσεις του BLA σε πακιστανικά αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικές εγκαταστάσεις

Μετά την επίθεση του Απελευθερωτικού Στρατού των Μπαλόχ (BLA) στις 26 Αυγούστου, προέκυψαν αναφορές ότι η BLA είχε σκοτώσει 27 «Πουντζάμπι» με βάση την εθνικότητα τους. Αυτά τα άτομα ήταν εργάτες που ταξίδευαν στο Μπαλουχιστάν για δουλειά όταν οι «τρομοκράτες» της BLA φέρεται να τους στόχευσαν αποκλειστικά επειδή ήταν Παντζάμπι. Αυτή η αφήγηση προωθήθηκε γρήγορα από το κράτος και ακόμη και από ορισμένους «συντρόφους» που είναι τυπικά ειλικρινείς ενάντια στις κρατικές φρικαλεότητες και υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, ο BLA αμφισβήτησε αυτό το αφήγημα, δηλώνοντας ότι οι δολοφονίες δεν είχαν εθνικά κίνητρα. Αντίθετα, υποστήριξαν ότι τα άτομα στοχοποιήθηκαν λόγω των δεσμών τους με τις κρατικές δυνάμεις και το κατεστημένο.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα;

Ο Απελευθερωτικός Στρατός των Μπαλόχ ξεκίνησε μια επιχείρηση που ονομάζεται «Heroof» (που σημαίνει «η μαύρη καταιγίδα» στα Μπαλούτσι) στις 25 Αυγούστου. Τη νύχτα της 25ης Αυγούστου και μέχρι την ημέρα της 26ης Αυγούστου, η BLA εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων σε πολλές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων και στρατοπέδων δυνάμεων ασφαλείας σε όλη την επαρχία.

Οι πρώτες αναφορές από το Bela, το Turbat, το Gwadar, το Mastung, το Bolan, το Kalat, την Quetta, το Naseerabad και το Koh-e-Sulaiman έδειξαν ήχους εκρήξεων και πυροβολισμών. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο BLA είχε αποκλείσει τους κύριους αυτοκινητόδρομους του Μπαλουχιστάν. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, η μονάδα αυτοκτονίας του BLA, Majeed Brigade, κατάφερε να διεισδύσει και να επιτεθεί στο κύριο πακιστανικό στρατόπεδο στη Μπέλα. Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η Μπέλα τυλίχθηκε στις φλόγες, με εκρήξεις να ακούγονται όλη τη νύχτα. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη δεν έκαναν επίσημες δηλώσεις για το περιστατικό στη Μπέλα.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επίσημες απαντήσεις

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το BLA δημοσίευσε μια δήλωση εξηγώντας τις ενέργειές τους. Δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια αποκλεισμού δρόμων στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Heroof», η BLA ερεύνησε επιβατικά λεωφορεία. Ισχυρίστηκαν ότι αρκετά άτομα βρέθηκαν να φέρουν δελτία υπηρεσίας από τον κατοχικό πακιστανικό στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και το Συνοριακό Σώμα. Αυτά τα άτομα φέρεται να επέστρεφαν σε στρατιωτικούς καταυλισμούς στο Μπαλουχιστάν αφού περνούσαν τις διακοπές τους. Αφού ταυτοποιήθηκαν πλήρως, καταδικάστηκαν σε θάνατο με την κατηγορία της διείσδυσης. Σύμφωνα με το BLA, οι 27 άνθρωποι που σκοτώθηκαν ήταν ύποπτοι συνδεδεμένοι με το κράτος, που δεν στοχοποιήθηκαν λόγω της εθνικότητάς τους. Ωστόσο, μια σημαντική συζήτηση ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι οι δολοφονίες είχαν εθνικά κίνητρα.

Σε απάντηση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να πιέζουν για εκδίκηση, η κυβέρνηση του Μπαλουχιστάν δήλωσε ότι «θα ληφθεί εκδίκηση εναντίον των δολοφόνων αθώων πολιτών».

Μετά τις επιθέσεις και τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας, ο επικεφαλής υπουργός του Μπαλουχιστάν Sarfraz Bugti είπε στους δημοσιογράφους ότι «θα ληφθεί εκδίκηση εναντίον των δολοφόνων αθώων πολιτών και θα τους επιβληθεί η κατάλληλη τιμωρία σύμφωνα με το νόμο».

Παρά τη συνεχιζόμενη επιχείρηση «Azm-I-Istehkam» στο Μπαλουχιστάν και στο Khyber Pakhtunkhwa, σύμφωνα με την Dawn, «το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, με πολυάριθμες εκστρατείες που έχουν ξεκινήσει από το 2007».

Τα χρόνια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Βελουχιστάν και στο Χάιμπερ Παχτούνχβα, η ειρήνη παραμένει άπιαστη και η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Μετά την επιχείρηση Heroof του BLA, ο Πρωθυπουργός και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σχέδια για μια «αποφασιστική επιχείρηση». Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό αυτήν την κίνηση.

Οι Ευρύτερες Επιπτώσεις

Τι θα φέρει όμως μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση; Περισσότερο μίσος, περισσότερη καταστολή και περισσότεροι στόχοι; Υπάρχει πάντα μια διαθέσιμη πολιτική λύση, ωστόσο το κράτος του Πακιστάν επιλέγει επανειλημμένα τη στρατιωτική δύναμη αντί του πολιτικού διαλόγου. Αυτή η προσέγγιση θυμίζει την απόφαση του στρατηγού Μουσάραφ να σκοτώσει τον Akbar Khan Bugti αντί να επιδιώξει μια ειρηνική λύση.

Ο Μαχράνγκ, ο οποίος πήγε στο Ισλαμαμπάντ για να αναζητήσει δικαιοσύνη, αντιμετωπίστηκε με την απόρριψη του κράτους. Στις 22 Δεκεμβρίου 2023, όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο Ισλαμαμπάντ, ο κόσμος είδε τα δεινά τους. Γυναίκες και παιδιά υποβλήθηκαν σε κατηγορίες για σκυτάλη, χρησιμοποιήθηκαν κανόνια νερού και συνελήφθησαν 290 διαδηλωτές. Αυτή ήταν η απάντηση του κράτους σε μια ειρηνική διαμαρτυρία. Εν τω μεταξύ, ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός Anwar ul-Haq Kakar πρότεινε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι όσοι υποστηρίζουν ηθικά ή οικονομικά τους διαδηλωτές Μπαλόχ στο Ισλαμαμπάντ πρέπει να ενωθούν με τους μαχητές των Μπαλόχ και χαρακτήρισαν τις οικογένειες των αγνοουμένων ως υποστηρικτές των τρομοκρατών. Αυτή ήταν μια οδυνηρή και ντροπιαστική πράξη της κυβέρνησης.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες στο Γκουαντάρ, το κράτος κατέφυγε για άλλη μια φορά στη βία—άνοιξε πυρ, συλλαμβάνοντας και παρενοχλώντας εκατοντάδες διαδηλωτές. Αυτή η καταστολή θα φέρει ειρήνη ή θα βαθύνει μόνο το μίσος; Και κατά τη διάρκεια της καταστολής και περισσότερης καταπίεσης στο όνομα της στρατιωτικής λύσης κατά της τρομοκρατίας;

Ο Ehsan Ghani, ο πρώην συντονιστής της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Αρχής, πιστεύει ότι «για να βρείτε μια λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι να κατανοήσετε το πρόβλημα».

Ο Δρ Mehwish Ahmed, επίκουρος καθηγητής στο London School of Economics, φαίνεται επίσης να συμφωνεί με τον Ehsan Ghani. Είπε στο BBC ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» στο πρόβλημα του εξτρεμισμού στο Μπαλουχιστάν.

Σύμφωνα με αυτήν, «Πρέπει να σκεφτούμε γιατί οι άνθρωποι εντάσσονται σε ένοπλες οργανώσεις. Όταν άνθρωποι εξαφανίζονται βίαια και βρεθούν ακρωτηριασμένα πτώματα, αυτές οι οργανώσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να διεξάγουν εκστρατείες στρατολόγησης για να προσελκύσουν νέα μέλη».

Ένα άλλο επιχείρημα που αναδύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι το κράτος πρέπει να προσκαλέσει διεθνή μέσα ενημέρωσης στο Μπαλουχιστάν για δίκαιες έρευνες και λύσεις. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι παρόντα σε ζώνες συγκρούσεων όπως η Παλαιστίνη, η Ουκρανία και η Μιανμάρ, οπότε γιατί όχι στο Μπαλουχιστάν; Οι εθνικιστές Μπαλόχ έχουν ζητήσει εδώ και καιρό τη συμμετοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης και τώρα ανεξάρτητες φωνές από το Πακιστάν απηχούν αυτό το αίτημα. Δεδομένου αυτού, γιατί το κράτος δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης αντί να τροφοδοτεί το μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ ακτιβιστών Baloch και Punjabi;

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube