Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ρωσία 2 Σεπτεμβρίου 2024

Λαβρόφ: “Ο Πάβελ Ντούροφ της Telegram έπεσε θύμα της ανεξαρτησίας του”

Λαβρόφ: “Ο Πάβελ Ντούροφ της Telegram έπεσε θύμα της ανεξαρτησίας του”

Ο Πάβελ Ντούροφ, ο CEO της Telegram που συνελήφθη στη Γαλλία

Ο Πάβελ Ντούροφ, ο CEO της Telegram που συνελήφθη στη Γαλλία, ήταν “πολύ ελεύθερος” στην προσέγγισή του όσον αφορά τη διαχείριση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και αυτό ήταν η καταστροφή του, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ένας Γάλλος δικαστής έθεσε τον ρωσικής καταγωγής Ντούροφ υπό επίσημη έρευνα την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτο συνενοχής στη διαχείριση της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram αναφορικά με παράνομες συναλλαγές, εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, διακίνηση ναρκωτικών και απάτες.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι είναι “παράλογο” να θεωρείται υπεύθυνος για τυχόν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην εφαρμογή, η οποία έχει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χρήστες και είναι ευρέως δημοφιλής στη Ρωσία, στην Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες.

Ο Λαβρόφ, σε ομιλία του σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο MGIMO της Μόσχας που διοικείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, επανέλαβε τη θέση του Κρεμλίνου ότι η έρευνα για τον Ντούροφ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου της Δύσης για την άσκηση εξουσίας επί της Ρωσίας.

“Ο Πάβελ Ντούροφ ήταν πολύ ελεύθερος”, δήλωσε ο Λαβρόφ. “Δεν άκουσε τις συμβουλές της Δύσης σχετικά με τη μετριοπάθεια του πνευματικού του έργου”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και του Ντούροφ, ο οποίος κατέχει επίσης διαβατήρια από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“Το σημαντικότερο είναι αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία να μην μετατραπεί σε πολιτική δίωξη”, δήλωσε ο Πεσκόφ την περασμένη Πέμπτη.

“Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση (της υπόθεσης) με την πολιτική, αλλά από την άλλη πλευρά, διατυπώνονται ορισμένες κατηγορίες”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αρνηθεί οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο στην κράτηση του επιχειρηματία τεχνολογίας.

Ο Λαβρόφ προειδοποίησε νωρίτερα ότι η σύλληψη του Ντούροφ -η πρώτη σύλληψη ενός μεγάλου CEO τεχνολογίας- έφερε νέα κρίση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Παρισιού.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube