REAL TIME |

Θετικό πρόσημο από Λευκωσία για συνάντηση ΥΠΕΞ ΕΕ με Φιντάν

Θετικό πρόσημο από Λευκωσία για συνάντηση ΥΠΕΞ ΕΕ με Φιντάν

Ξεκάθαρη ήταν η στάση των ΥΠΕΞ των χωρών της Ε.Ε.

Ανδρέας Πιμπίσιης
Θετικό το πρόσημο από Λευκωσία στο αποτέλεσμα του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Μετά από μια πρώτη ανάγνωση της συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τον Χακάν Φιντάν η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη ιδιαίτερα για την ξεκάθαρη στήριξη των εταίρων της Κύπρου.

Η ξεκάθαρη – σύμφωνα με την ανάγνωση της Λευκωσίας – τοποθέτηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών ότι η πορεία των ευρωτουρκικών εξαρτάται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό αφήνει πλήρως ικανοποιημένη την κυπριακή κυβέρνηση. Εξάλλου πάνω σ’ αυτό εργάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ενόψει της συνάντησης που θα είχαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους Χακάν Φιντάν.

Η χθεσινή τοποθέτηση του Ζοζέπ Μπορέλ για τη συνάντηση στο άτυπο ΣΕΥ μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Χακάν Φιντάν, θεωρείται ιδιαίτερης βαρύτητας ως προς τη διασύνδεση Κυπριακού με ευρωτουρκικά. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών: «Συζητήσαμε κυρίως για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που επηρεάζουν και τους δύο μας, και ειδικότερα τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και το πιο σημαντικό θέμα που επηρεάζει τη σχέση μας, που είναι το Κυπριακό» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «ωστόσο δεν μπήκαμε σε εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας».

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η προσέγγιση των κρατών μελών αλλά και των εκπροσώπων των θεσμών της ΕΕ κατά το Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, «μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους».

Στην αποτίμηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ τοποθετήθηκε με σαφήνεια. “Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τοποθετήθηκε με σαφήνεια και η στάση τους ήταν εντός του πλαισίου των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Απριλίου και των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών“, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Διατυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι το Κυπριακό αποτελεί θεμελιώδη παράμετρο στην πρόοδο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας ενώ αναγνωρίστηκε η εποικοδομητική στάση που επιδεικνύει η Κυπριακή Δημοκρατία και που επέδειξε και ως προς την πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών να παραστεί ως φιλοξενούμενος σε αυτό το Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. “Η σημασία να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας αναγνωρίζεται, την ίδια στιγμή όμως με διασύνδεση με Κυπριακό“, επεσήμανε ο κ. Λετυμπιώτης.

Παράλληλα είπε ότι ο “Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μετέφερε κατά τρόπο ξεκάθαρο τις θέσεις μας και απάντησε με απόλυτη σαφήνεια και στη βάση της διεθνούς νομιμότητας στις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευρές που τέθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση του Κυπριακού από την όποια πρόοδο μπορεί να προκύψει στο ζήτημα των ευρωτουρκικών“.

Διαβεβαίωσε πως “ως Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε εποικοδομητικά, επιδιώκουμε και επιθυμούμε τον διάλογο, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ορθότητα των θέσεων μας“.

Κατά τις χθεσινές του δηλώσεις ο Κ. Λετυμπιώτης δεν παρέλειψε το γεγονός πως ο κ. Φιντάν δεν μίλησε για δυο κράτη ή τα περιβόητα 3 Α του Ερσίν Τατάρ, δηλαδή απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας διεθνείς σχέσεις.

Αναφέρθηκε και στην γραμμή που ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κόμπος, απορρίπτοντας την αναφορά Φιντάν περί απομόνωσης των Τουρκοκύπριων, μιλώντας ξεκάθαρα για 50 χρόνια τουρκικής κατοχής. Καταλήγοντας με το ότι η Λευκωσία εξακολουθεί να στηρίζει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, μέσα πάντοτε στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, και με δεδομένη τη διασύνδεση με το Κυπριακό.

Απ’ εκεί και πέρα η Λευκωσία κοιτάζει πλέον προς τη Νέα Υόρκη ευελπιστώντας ότι η Τουρκία θα συμβάλει ώστε να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα και να ξεκινήσουν συνομιλίες. Το μομέντουμ της παρουσίας όλων των πρωταγωνιστών στη Νέα Υόρκη στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θεωρείται σημαντικό για τις προσπάθειες στο Κυπριακό.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube