Στις δημοσκοπήσεις που θέλουν την Κάμαλα Χάρις να έχει «πιάσει» τον Ντόναλντ Τραμπ ή και να προηγείται με βραχεία κεφαλή σε πανεθνικό επίπεδο, έρχεται να προστεθεί ακόμη μία πιο σημαντική. Και τούτο γιατί αφορά τις πολιτείες, που δίνουν τους κρίσιμους εκλέκτορες.

Οι swing states – όπως αποκαλούνται οι πολιτείες που «ταλαντεύονται» ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, αλλά και χαρίζουν εξαιρετικά σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων – είναι 7.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι 7 πολιτείες

Το πόσο καθοριστικής σημασίας είναι για το τελικό αποτέλεσμα το έδειξαν και οι προηγούμενες εκλογές, του 2020, αλλά κυρίως εκείνες του 2016. Η Χίλαρι Κλίντον σε πανεθνικό επίπεδο έλαβε περίπου 2,8 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες (προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων) από τον Τραμπ.

Αλλά ήταν εκείνος που μπήκε θριαμβευτής στον Λευκό Οίκο έχοντας κερδίσει τις περισσότερες swing states και τους κρίσιμους εκλέκτορες. Κανείς δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, κανείς δεν έκανε λόγο για αδικία, αφού το πόσο «βάρος» (σε όρους αριθμού εκλεκτόρων) έχει κάθε η πολιτεία είναι διακομματικά συμφωνημένο και βασικό στοιχείο του αμερικανικού εκλογικού συστήματος.

Τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Bloomberg News/Morning Consult, που δημοσιεύεται σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών έχει πλήρως κλείσει την ψαλίδα ή και έχει αποκτήσει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του πρώην προέδρου και υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Η δημοσκόπηση, όπως επισημαίνει το Bloomberg, δείχνει επίσης ότι έχει πετύχει να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική πολιτική της, ενώ οι ψηφοφόροι την εμπιστεύονται περισσότερο στην προστασία των ατομικών ελευθεριών.

Στο ερώτημα, αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, ποιον θα ψηφίζατε, η εικόνα έχει ως εξής:

Η μεγαλύτερη διαφορά για την Χάρις είναι στο Γουισκόνσιν (8 μονάδες), ενώ προβάδισμα 4 μονάδων έχει σε Πενσυλβάνια και Νεβάδα. Σημειώνεται ότι το όριο του στατιστικού λάθος και στις 7 πολιτείες είναι η 1 ποσοστιαία μονάδα.

Ναυτεμπορική