REAL TIME |

ΗΠΑ , Κίνα 30 Αυγούστου 2024

Οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τον στρατό των Φιλιππίνων εν μέσω κινήσεων της Κίνας εναντίον φιλιππινέζικων σκαφών

Οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τον στρατό των Φιλιππίνων εν μέσω κινήσεων της Κίνας εναντίον φιλιππινέζικων σκαφών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις Φιλιππίνες την Τρίτη, καταδικάζοντας τους επικίνδυνους ελιγμούς που διεξάγουν κινεζικά πλοία εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να παρέχουν συμβουλευτική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό του στρατού των Φιλιππίνων.

Ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, δήλωσε: «Αυτό που θα έλεγα είναι ότι οι Φιλιππίνες παραμένουν ηγετική θέση για τις δικές τους επιχειρήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και συνεχίζουμε να παρέχουμε σημαντική συμβουλευτική υποστήριξη εκτός από τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό του στρατού των Φιλιππίνων. ”

Οι δηλώσεις του Ράιντερ έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Ράιντερ επέκρινε περαιτέρω την Κίνα και είπε ότι παρεμπόδιζε συστηματικά την ικανότητα των Φιλιππίνων να διεξάγουν νόμιμες θαλάσσιες επιχειρήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Και έτσι, ως σύμμαχοι, συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Φιλιππίνων, δεδομένου ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) τις εμποδίζει με συνέπεια να εκτελούν νόμιμες θαλάσσιες επιχειρήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», είπε ο Ράιντερ.

Εκφράζοντας τη δέσμευσή του για τις Φιλιππίνες, ο Ράιντερ πρόσθεσε: «Και έτσι, η δέσμευσή μας σε αυτή τη συμμαχία είναι σιδερένια. Όπως γνωρίζετε, οι κυβερνήσεις μας έχουν στενή συνεχή διαβούλευση, επομένως οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη θα ήταν κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των Φιλιππίνων. Και υπό αυτό το πρίσμα, ο ναύαρχος Paparo το χαρακτήρισε απλώς μια επιλογή στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων».

Συγκεκριμένα, ένα σκάφος του Γραφείου Αλιείας και Υδάτινων Πόρων των Φιλιππίνων (BFAR), το «BRP Datu Sanday» (MMOV 3002), αντιμετώπισε «επιθετικούς και επικίνδυνους ελιγμούς» από οκτώ πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής ενώ εκτελούσε δρομολόγια από το Hasa-Hasa Shoal στο Escoda Shoal. », μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο PNA.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του είναι επικεντρωμένη στην ενίσχυση του στρατού της για να αποτρέψει ένοπλες επιθέσεις, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετά το επεισόδιο εμβολισμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ενός πλοίου των Φιλιππίνων από κινεζικά πλοία.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube