REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Τουρκία 30 Αυγούστου 2024

Βηματοδότης: Γιατί πάει στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο ο Μητσοτάκης;

Βηματοδότης: Γιατί πάει στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο ο Μητσοτάκης;

Οι λεπτομέρειες της μετάβασης τον Δεκέμβριο του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα εξετασθούν στη νέα συνάντηση που θα έχουν Γεραπετρίτης και Φιντάν στη Νέα Υόρκη.

ε λίγο οι συναντήσεις Ερντογάν – Μητσοτάκη θα αποτελούν ρουτίνα, κάτι βεβαίως που το επιθυμούν οι δύο ηγέτες. Δεν έγινε ακόμα η συνάντηση των δύο ηγετών της 23ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και κλείστηκε νέα συνάντηση μέσα στο 2024. Ο Πρωθυπουργός αυτή τη φορά θα ταξιδεύσει τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα συνοδευόμενος από πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για να μετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών.

Και να σκεφτείτε μόλις χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γεραπετρίτης και Φιντάν που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν στη Νέα Υόρκη οι Μητσοτάκης – Ερντογάν και σε αυτή την συνάντηση θα βρεθούν στο επίκεντρο το Κυπριακό και το μεταναστευτικό.

Οι λεπτομέρειες της μετάβασης τον Δεκέμβριο του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα εξετασθούν στη νέα συνάντηση που θα έχουν Γεραπετρίτης και Φιντάν στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζω ότι το προηγούμενο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών έγινε στην Αθήνα (όπου υπήρξε και η Διακήρυξη των Αθηνών).

Η νέα συνάντηση των δύο ηγετών προγραμματίζεται τη στιγμή που ο Ερντογάν επαναφέρει το θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», την ώρα που αποστέλλει στρατιώτες στη Λιβύη και τα τουρκικά drones σχεδόν καθημερινά προχωρούν σε κατασκοπευτικές πτήσεις εντός του FIR Αθηνών. Μόλις προχθές εξήγγειλε καινούργια υποβρύχια, καινούργιο αεροπλανοφόρο και καινούργιες φρεγάτες.

Πάντως στη χθεσινή συνάντηση των Γεραπετρίτη- Φιντάν ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ.

Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

***

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube