REAL TIME |

H Εθνική Φρουρά παρέλαβε το 1ο αντιαρματικό όχημα Enok 4.8 AB (ΦΩΤΟ)

H Εθνική Φρουρά παρέλαβε το 1ο αντιαρματικό όχημα Enok 4.8 AB (ΦΩΤΟ)

τις 7 Αυγούστου 2024, το Flight.gr δημοσίευσε την πρώτη εικόνα του αερομεταφερόμενου οχήματος ENOK 4.8 AB που παρήγγειλε η Κυπριακή Εθνική Φρουρά, το οποίο είναι σχεδιασμένο να φέρει τον αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο Spike LR2. Σύμφωνα με το Army Recognition, αυτό το όχημα, μέρος μιας παραγγελίας 60 μονάδων που δόθηκε από την Κύπρο πέρυσι, έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό δοκιμή. Προς το παρόν, παραμένει ασαφές εάν όλα τα οχήματα της παραγγελίας θα είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτές Spike LR2.

Το όχημα Enok, στο οποίο βασίζεται αυτή η παραλλαγή, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Προερχόμενο από την πλατφόρμα G-Class της Mercedes-Benz, το Enok προοριζόταν να αντικαταστήσει παλαιότερα μοντέλα όπως το Wolf SSA. Από την εισαγωγή του, το Enok έχει παραχθεί σε διάφορες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των Enok 5.4 και Enok 6.1, οι οποίες διαθέτουν βελτιωμένη θωράκιση και αναβαθμισμένες δυνατότητες. Αυτές οι εκδόσεις έχουν ενσωματωθεί σε διάφορους ρόλους εντός του Γερμανικού Στρατού (Bundeswehr), όπως καθήκοντα περιπολίας, στρατιωτική αστυνόμευση και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών. Επιπλέον, άλλες γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν υιοθετήσει το Enok για εξειδικευμένες χρήσεις, αποδεικνύοντας την ευελιξία του σε διαφορετικά σενάρια αποστολής.

166d001b06d8c3.jpeg

Γνωστό και ως Light Armored Patrol Vehicle (LAPV), το Enok είναι κατασκευασμένο για να λειτουργεί σε διάφορα περιβάλλοντα, τροφοδοτούμενο από έναν κινητήρα ντίζελ που παρέχει τελική ταχύτητα 120 km/h και τη δυνατότητα να διασχίζει κλίσεις έως και 60%. Το επίπεδο προστασίας του οχήματος, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το STANAG 1, προσφέρει αντίσταση σε πυρά φορητών όπλων και σκάγια.. Παρά τη θωρακισμένη δομή του, το όχημα είναι ικανό να πλοηγείται σε εδάφη εκτός δρόμου, καθιστώντας το εφαρμόσιμο σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών πλαισίων.

Η παραλλαγή ENOK AB είναι μια ελαφρύτερη, αερομεταφερόμενη έκδοση που αναπτύχθηκε από την ACS Armored Car Systems. Αυτό το μοντέλο έχει σχεδιαστεί για γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να μεταφερθεί με ελικόπτερα όπως το Chinook. Μεταξύ των διαμορφώσεων του είναι το αντιαρματικό μοντέλο «Tankhunter», το οποίο είναι εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους Spike και πρόσφατα μπήκε στη μαζική παραγωγή.

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου εξέφρασε ενδιαφέρον για αντιαρματικούς πυραύλους 5ης γενιάς ήδη από το 2021, διερευνώντας επιλογές τόσο από την ευρωπαϊκή αγορά όσο και από το Ισραήλ. Το ενδιαφέρον αυτό τεκμηριώθηκε σε έκθεση του 2021 του Υπουργείου Άμυνας υπό τον πρώην υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη. Το 2023, η Κύπρος οριστικοποίησε συμφωνία για την απόκτηση των ισραηλινών αντιαρματικών πυραύλων Spike LR2 από την κοινοπραξία EuroSpike, η οποία περιλαμβάνει τις Rafael Advanced Defense Systems, Diehl και Rheinmetall. Αυτή η συμφωνία κοινοποιήθηκε αρχικά από τους εκπροσώπους του EuroSpike στην εκδήλωση DEFEA 2023 και αργότερα επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Άμυνας και Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 15-16 Μαΐου 2023.

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube