REAL TIME |

Στοχοποίηση του Μπεν Γκβιρ και Σμόριτς! Πρόταση Μπορέλ για επιβολή κυρώσεων σε Ισραηλινούς υπουργούς από την ΕΕ

Στοχοποίηση του Μπεν Γκβιρ και Σμόριτς! Πρόταση Μπορέλ για επιβολή κυρώσεων σε Ισραηλινούς υπουργούς από την ΕΕ

Πρόσφατες προκλήσεις από τους κυβερνητικούς σκληροπυρηνικούς Μπεν Γκβιρ και Σμόριτς έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις σε Ισραηλινούς υπουργούς, που ευθύνονται για την υποκίνηση μίσους και εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις στοχεύουν τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ μπεν Γκβιρ και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς. Και οι δύο υπουργοί ανήκουν στην ακροδεξιά υπερεθνικιστική πτέρυγα της κυβέρνησης Νετανίαχου και οι πρόσφατες εμπρηστικές ενέργειές τους έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

«Ξεκίνησα τη διαδικασία, προκειμένου να ζητήσω από τα κράτη μέλη αν θέλουν, αν θεωρούν ότι είναι σκόπιμο, να συμπεριλάβουμε στον κατάλογο των κυρώσεων ορισμένους Ισραηλινούς υπουργούς οι οποίοι έχουν εκτοξεύσει μηνύματα μίσους κατά των Παλαιστινίων και προτείνουν πράγματα που αντιβαίνουν σαφώς στο διεθνές δίκαιο και αποτελούν υποκίνηση για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο υπουργος Μπεν Γκβιρ επισκέφθηκε πρόσφατα το τέμενος Αλ Ακσά, έναν αμφισβητούμενου ιερό χώρο στην Ιερουσαλήμ και έχει επανειλημμένα καλέσει για προσευχή στο χώρο, κατά παράβαση του εδώ και δεκαετίες ισχύοντος staus quo, που διατηρούν οι ισραηλινές αρχές.

Ο υπουργός Σμότρις κατα δικάστηκε πρόσφατα επειδή είπε ότι μπορεί να είναι ηθικό να λιμοκτονήσουν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει επίσης επικριθεί για την προώθηση παράνομων έργων εποικισμού στην Δυτική Όχθη.

Είναι απίθανο η έκκληση του Μπορέλ για κυρώσεις να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Θα υποστηρίξουμε την σύσταση του Ζοζέπ Μπορέλ για κυρώσεις, όσον αφορά τις οργανώσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη, που ζυμώνονται ή διευκολύνουν την επέκταση των οικισμών, καθώς και σε δύο Ισραηλινούς υπουργούς εναντίον των οποίων η ύπατη αρμοστεία ζητεί επίσης κυρώσεις, τον Μπεν Γκβιρ και τον υπουργό Σμότριτς» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μίχαλ Μάρτιν

«Δεν έχει να κάνει με τη θεωρητική αναγνώριση της Παλαιστίνης, ούτε με την επιβολή κυρώσεων σε Ισραηλινούς υπουργούς που θα έλυνε το πρόβλημα» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι Βρυξέλλες παλεύουν μα βαθιές διαιρέσεις όσον αφορά τη στάση των κρατών μελών στον πόλεμο στη Γάζα, οι οποίες συχνά γίνονται αίτια να μην μπορούν να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις.

Όμως η κίνηση του Μπορέλ σηματοδοτεί την αυξανόμενη απογοήτευση των Βρυξελλών με τους πιο σκληροπυρηνικούς συμμάχους του Νετανίαχου.α

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube