REAL TIME |

Εθνική Άμυνα , Ναυτιλία , Υεμένη 29 Αυγούστου 2024

Προς ρυμούλκυση το ελληνόκτητο πλοίο Sounion που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Προς ρυμούλκυση το ελληνόκτητο πλοίο Sounion που χτυπήθηκε από τους Χούθι

«Διάφορες χώρες ήρθαν σε επικοινωνία με τους Χούθι, ζητώντας προσωρινή εκεχειρία για την είσοδο ρυμουλκών και πλοίων διάσωσης στην περιοχή του συμβάντος», ανέφερε η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσε ότι οι Χούθι της Υεμένης συμφώνησαν να προχωρήσουν «σε προσωρινή ανακωχή», ώστε να φτάσουν τα ρυμουλκά και τα διασωστικά πλοία στο δεξαμενόπλοιο Sounion που έχει υποστεί ζημιές και πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι Χούθι συμφώνησαν αφού ζητήθηκε από πολλές χώρες. «Διάφορες χώρες ήρθαν σε επικοινωνία με τους Χούθι, ζητώντας προσωρινή εκεχειρία για την είσοδο ρυμουλκών και πλοίων διάσωσης στην περιοχή του συμβάντος», ανέφερε η αποστολή του Ιράν. «Λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες, έχουν συναινέσει σε αυτό το αίτημα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ δήλωσε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει προσωρινή εκεχειρία» και ότι η ομάδα συμφώνησε να επιτρέψει τη ρυμούλκηση του πετρελαιοφόρου Sounion μόνο αφότου πολλά διεθνή μέρη επικοινώνησαν με την ομάδα.

Πώς έγινε η επίθεση των Χούθι στο «Sounion»

Στον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ερυθρά Θάλασσα αναφέρθηκε την περασμένη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Πρόκειται για «σοβαρή απειλή για το περιβάλλον της περιοχής». Το δεξαμενόπλοιο εγείρει «τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο» και «ανησυχούμε πολύ για αυτό», επέμεινε.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι τώρα ακούμε πως πιθανόν έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά πάνω στο πλοίο. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις σε αυτό το πλοίο, που θέτουν σε κίνδυνο το οικοσύστημα, ανθρώπους και ναυτικούς. Εχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στους κινδύνους πετρελαιοκηλίδων σε αυτή την περιοχή λόγω των συνεχιζόμενων μαχών», τόνισε.

Βίντεο από την επίθεση στο Sounion

Οι αντάρτες Χούθι είχαν δημοσιοποιήσει βίντεο από την επίθεσή τους στο ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο, M/T Sounion στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Στο βίντεο διακρίνεται μια ισχυρότατη έκρηξη δεξαμενόπλοιο που μετέφερε περισσότερους από 150.000 τόνους αργού πετρελαίου. Το πλοίο φλέγεται εγκαταλελειμμένο, 77 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Υεμένης.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube