REAL TIME |

Τι σηματοδοτεί η παρουσία Χακάν Φιντάν στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και σε ποια φάση θα συζητηθεί σήμερα το Κυπριακό

Τι σηματοδοτεί η παρουσία Χακάν Φιντάν στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και σε ποια φάση θα συζητηθεί σήμερα το Κυπριακό

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο γεύμα της άτυπης συνάντησης των υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι θα θέσουν το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά

Παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια διεξάγεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης το πρωί είναι μεταξύ άλλων ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αναμένεται να παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα.

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης η κρίση στη Μέση Ανατολή αλλά και η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν

Λίγο μετά τις 13:15 ώρα Ελλάδας/Κύπρου αναμένεται να γίνει ένα μικρό διάλειμμα.

Στο διάστημα αυτό ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης  θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αντικείμενο της συνάντησης θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει και της επικείμενης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Χακάν Φιντάν στο γεύμα των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Στο γεύμα εργασίας, που αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 13:30 θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Διπλωματικές πηγές έχουν αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες ότι στην συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό θα τεθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το Κυπριακό.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την προετοιμασία που έχει γίνει σημειώνουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί σκοπεύουν να θυμίσουν στον κ. Φιντάν το πλαίσιο που υπάρχει ήδη από τα συμπεράσματα του Απριλίου για αναλογική και αντιστρέψιμη θετική πορεία για την Τουρκία και θα ζητήσουν τη δημιουργική προσέγγιση της άλλης πλευράς και στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, ο Χακάν Φιντάν θα συζητήσει με τους ομολόγους του της ΕΕ τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τη συνεργασία σε κοινά γεωπολιτικά ζητήματα και το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Oncu Keceli χαρακτήρισε την πρόσκληση ως «αναζήτηση διαλόγου» από την ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ανοίξει το δρόμο για την τροποποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ από τις 15 Ιουλίου 2019, οι οποίες έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις.

Ο κ. Keceli σημείωσε επίσης ότι η πρόσκληση σηματοδοτεί την αναγνώριση από την ΕΕ της ανάγκης βελτίωσης των σχέσεών της με την Τουρκία εν μέσω περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν , Πίτερ Στάνο, είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας περνά μέσα από το τι συμβαίνει στην Κύπρο και πώς η Κύπρος αντιμετωπίζεται από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Euronews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube