Γαλλία , Σερβία 26 Αυγούστου 2024

Ο Μακρόν στο Βελιγράδι για να πωλήσει τα Rafale στη σερβική πολεμική αεροπορία

Ο Μακρόν στο Βελιγράδι για να πωλήσει τα Rafale στη σερβική πολεμική αεροπορία

REUTERS/Yara Nardi

Ο Μακρόν είχε θέσει στον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς το θέμα των Rafale κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι τον Απρίλιο

Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Το «πράσινο φως» άναψε για την πώληση 12 γαλλικών μαχητικών Rafale στη Σερβία και τη σχετική συμφωνία αναμένεται να επικυρώσει ο πρόεδρος Μακρόν κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Βελιγράδι στο τέλος της εβδομάδας.
Η Σερβία θα γίνει έτσι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ελλάδα (12 νέα και 12 μεταχειρισμένα Rafale) και την Κροατία (12 μεταχειρισμένα), ευρωπαϊκή χώρα που θα επιλέξει το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος της Dassault Aviation.

Ο Μακρόν είχε θέσει στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς το θέμα των Rafale κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι τον περασμένο Απρίλιο και εδώ και αρκετούς μήνες πίεζε το Βελιγράδι για να παραγγείλει τα μαχητικά της Dassault.

Η Dassault Aviation είχε υποβάλει πρόταση για τα Rafale στο Βελιγράδι, τον Μάρτιο του 2022.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Βούτσιτς είχε δηλώσει πώς ήταν έτοιμος να διαθέσει 3 δισ. ευρώ για την αγορά των 12 Rafale.

Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι μάλιστα, ο Σέρβος πρόεδρος είχε πει ότι το Βελιγράδι έχει «συνάψει συγκεκριμένες συμφωνίες σχετικά με την αγορά του Rafale. Αναμένω την υπογραφή της σύμβασης μέσα στους επόμενους δύο μήνες, παρουσία του Γάλλου προέδρου, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας .Τελικά, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των 12 Rafale ολοκληρώθηκαν από τεχνικής πλευράς στις αρχές του καλοκαιριού. Αλλά η επίσκεψη Μακρόν στο Βελιγράδι αναβλήθηκε τότε λόγω των εκλογών στη Γαλλία και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και έτσι οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν την προσεχή Πέμπτη στη σερβική πρωτεύουσα. Ο Βούτσιτς λέγεται μάλιστα ότι ενδιαφέρεται επίσης για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στη Σερβία από τη γαλλική EDF.

Το Βελιγράδι δεν ήταν μέχρι τώρα από τους καλύτερους πελάτες της γαλλικής βιομηχανίας όπλων. Από το 2013 ως το 2022 οι αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων από τη Σερβία ανήλθαν μόλις σε 484,6 εκατομμύρια ευρώ. Η απόκτηση νέων πολεμικών αεροσκαφών θα επιτρέψει στο Βελιγράδι να εκσυγχρονίσει την πολεμική του αεροπορία που αποτελείται από MiG-21 και MiG-29 καθώς και παλιά γιουγκοσλαβικά μαχητικά αεροσκάφη 30 Soko J-22 Orao και Soko G-4 Super Galeb.

Σε κάθε περίπτωση, η Σερβία θα είναι η όγδοη διεθνώς χώρα που επιλέγει τα Rafale. Ήδη υπάρχουν μεγάλα συμβόλαια για την παράδοση 80 Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 42 στην Ινδονησία και διαπραγμάτευση για 54 αεροσκάφη με τη Σαουδική Αραβία.

Στο «παζάρι» η ΕΕ
Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι η επίσκεψη Μακρόν στη Σερβία στις 29 και 30 Αυγούστου, αποσκοπεί ιδίως να «επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Γαλλίας στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Όταν καλωσόρισε τον Βούτσιτς στη Γαλλία τον Απρίλιο, ο Μακρόν δήλωσε ότι το μέλλον της Σερβίας βρίσκεται «εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «πουθενά αλλού» .

Στις αρχές Αυγούστου, η Γαλλία καταδίκασε επίσης «τον πολλαπλασιασμό των μονομερών ενεργειών από τις αρχές του Κοσόβου» κατά των Σέρβων κατοίκων, τονίζοντας ότι «θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες εξομάλυνσης» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, που είναι προϋπόθεση «για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των δύο χωρών» .

Ναυτεμπορική

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube