Οι συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τερματίστηκαν χθες Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία, καθώς ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές, δήλωσαν πριν από λίγο δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας.

Η Χαμάς δήλωσε την Κυριακή ότι απορρίπτει τους νέους ισραηλινούς όρους που τέθηκαν στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός-ομηρίας στη Γάζα , θέτοντας περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά με τις πιθανότητες να σημειωθεί πρόοδος στην τελευταία προσπάθεια που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του 10μηνου πολέμου, αναφέρει η Jerusalem Post.

Μήνες συνεχόμενων συνομιλιών απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα ή για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς στην επίθεση της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο.

Βασικά σημεία κολλήματος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ περιλαμβάνουν την ισραηλινή παρουσία στον Διάδρομο της Φιλαδέλφου, μια στενή έκταση μήκους 14,5 χιλιομέτρων (εννέα μίλια) κατά μήκος των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

Η Χαμάς είπε ότι το Ισραήλ υπαναχώρησε στη δέσμευσή του να αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Διάδρομο και να θέσει άλλους νέους όρους, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των εκτοπισμένων Παλαιστινίων καθώς επιστρέφουν στον πιο πυκνοκατοικημένο βόρειο θύλακα όταν ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός.

«Δεν θα δεχτούμε συζητήσεις για ανακλήσεις από αυτά που συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου ή για νέους όρους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa την Κυριακή.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την επόμενες ημέρες, λένε οι ΗΠΑ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εργάζονται στο Κάιρο για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Την ίδια ώρα Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους Times of Israel ότι οι συνομιλίες για τις ομήρους που διεξήχθησαν στο Κάιρο τις τελευταίες ημέρες ήταν «εποικοδομητικές και διεξήχθησαν στο πνεύμα της επίτευξης μιας τελικής και εφαρμόσιμης συμφωνίας με όλες τις πλευρές να συμμερίζονται αυτό το αίσθημα».

«Η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες μέσω ομάδων εργασίας για την περαιτέρω αντιμετώπιση των υπολοίπων ζητημάτων και λεπτομερειών», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να είναι το μόνο μέρος στις συνομιλίες που ακούγονται εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία τους.

protothema.gr