REAL TIME |

Ισραήλ , Λίβανος 26 Αυγούστου 2024

Ισραήλ εναντίον Χεζμπολάχ: Δεν θέλουν πόλεμο μεν, αλλά…

Ισραήλ εναντίον Χεζμπολάχ: Δεν θέλουν πόλεμο μεν, αλλά…

(REUTERS/Aziz Taher)

Πού οδηγεί ο νέος κύκλος της έντασης, που άνοιξε τα ξημερώματα της Κυριακής

Ο νέος κύκλος της έντασης, που άνοιξε τα ξημερώματα της Κυριακής, δείχνει να κλείνει. Ωστόσο, οι πληγές παραμένουν, καθώς Ισραήλ και Χεζμπολάχ προσθέτουν «προηγούμενα» στην κόντρα τους υπό το ανήσυχο βλέμμα Ιρανών, Αιγυπτίων και Αμερικανών.

Και οι δύο πλευρές διαμηνύουν, εδώ και καιρό, ότι δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε πόλεμο. Τόσο οι μεν όσο και οι δε, συνεχίζουν ωστόσο «να παίζουν με τη φωτιά», προσθέτοντας σπίθες σε μια λίαν εύφλεκτη σχέση όπως είναι εκείνη του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ.

«Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ λένε ότι δεν θέλουν πόλεμο – αλλά είναι και οι δύο έτοιμοι (σ.σ. για πόλεμο)», γράφει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, Τζον Ντόνισον, αξιολογώντας ως «σημαντική κλιμάκωση» την ανταλλαγή πυρών στην οποία προέβησαν οι δύο πλευρές τα ξημερώματα της Κυριακής.

Διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας παρουσιάζονται, από την πλευρά τους, να υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαξαν σήμερα μηνύματα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω τρίτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι αυτή η νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ήταν μια από τις πιο έντονες των τελευταίων μηνών εάν όχι ετών.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι περίπου 100 δικά του μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «προληπτικά πλήγματα» κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο το πρωί της Κυριακής.

«Εάν αυτός ο αριθμός (σ.σ. των 100 αεροσκαφών) είναι αληθής, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο έπειτα από τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ του 2006», σύμφωνα με το BBC.

Αλλά και η Χεζμπολάχ από την πλευρά της, εκτόξευσε τα ξημερώματα της Κυριακής ρουκέτες, drones και πυραύλους, βάζοντας στο στόχαστρο περιοχές στο βόρειο Ισραήλ αλλά και κοντά στο Τελ Αβίβ. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου υποστήριξε, πιο συγκεκριμένα, ότι εκτόξευσε πάνω από 300 ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων την Κυριακή, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ ο οποίος είχε πέσει νεκρός από εχθρικά πυρά στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου, μία ημέρα προτού σκοτωθεί ο Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, παραδέχθηκε μάλιστα στο πλαίσιο του διαγγέλματος που απηύθυνε προς τον λαό του Λιβάνου την Κυριακή ότι αυτή η επίθεση κατά του Ισραήλ θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα αλλά καθυστέρησε.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νασράλα, οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ αποφάσισαν να χτυπήσουν βάση των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Αποφασίσαμε να επιτεθούμε σε στρατιωτική βάση πληροφοριών όπου λειτουργεί ισραηλινή μονάδα παρακολούθησης […] Βάλαμε στο στόχαστρο μια στρατιωτική βάση πληροφοριών 110 χλμ. εντός του Ισραήλ, 1,5 χλμ. απο το Τελ Αβίβ», δήλωσε ο Νασράλα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι οι δυνάμεις του επιτέθηκαν στο Ισραήλ με drones τα οποία εκτόξευσαν για πρώτη φορά από θέσεις στην κοιλάδα Μπεκάα και με ρουκέτες Katyusha.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι αυτά τα drones πέρασαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι στο μέλλον η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να το πλήξει και με πυραύλους ακριβείας.

Ο Χασάν Νασράλα συνέχισε αναφέροντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Χεζμπολάχ πραγματοποιήθηκε ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί, χωρίς να επηρεαστεί από τα αεροπορικά πλήγματα των Ισραηλινών, και ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί, όπερ σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο άλλο ανάλογης έντασης μπαράζ από πυρά, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Ο ίδιος άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα πλήγματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο μέλλον, αφού πρώτα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της σημερινής επιχείρησης.

Η Χεζμπολάχ είχε ξεκαθαρίσει ότι θα επιχειρούσε να εκδικηθεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του αξιωματούχου της, Φουάντ Σουκρ, που σκοτώθηκε στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.

Η ισραηλινή ηγεσία υποστηρίζει πάντως, στον αντίποδα, ότι απέκρουσε με επιτυχία τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, αν και ανακοίνωσε τον θάνατο ενός Ισραηλινού στρατιώτη σήμερα στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ένα μέλος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σκοτώθηκε σήμερα στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πάντως δηλώσει, νωρίτερα την Κυριακή, ότι η χώρα του δεν έχει πει ακόμη «την τελευταία της λέξη» και ότι συνεχίζει να κάνει βήματα «προς την αλλαγή της κατάστασης στον βορρά (σ.σ. στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου)» αποτρέποντας τα επιθετικά σχέδια της Χεζμπολάχ.

Διαψεύδοντας τον Νασράλα, το Ισραήλ υποστηρίζει από την πλευρά του ότι απέκρουσε την επίθεση της Χεζμπολάχ την οποία μάλιστα «πρόλαβε» εξαπολύοντας πολλά «προληπτικά» πλήγματα τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως «είδαν» ότι μαχητές της Χεζμπολάχ προετοίμαζαν επίθεση και ότι πρόλαβαν να τους επιτεθούν εκείνοι πρώτοι. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε εναντίον τους περίπου 210 ρουκέτες και περί τα 20 drones που όμως στην πλειονότητά τους αναχαιτίστηκαν. Κάποια από αυτά τα πυρά είχαν όντως ως στόχο να πλήξουν εγκαταστάσεις της Μοσάντ στο κεντρικό Ισραήλ, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά.

Ωστόσο η Χεζμπολάχ υποστηρίζει το αντίθετο: ότι δηλαδή έπληξε τους Ισραηλινούς χωρίς να πληγεί η ίδια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η νέα κλιμάκωση δείχνει πια να οδεύει προς μια νέα αποκλιμάκωση καθώς αμφότερες οι αντιμαχόμενες πλευρές υποστηρίζουν ότι «αποστολή εξετελέσθη».

Όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν ωστόσο, έτσι και τώρα το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει.

Πάντως από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προειδοποίησε τον Αμερικανό πτέραρχο Τσαρλς Μπράουν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη σύγκρουση στον Λίβανο, κατά τη συνάντησή που είχε μαζί του σήμερα στην Αίγυπτο.

Την ανησυχία του για την περιφερειακή σταθερότητα εξέφρασε την Κυριακή, δια του εκπροσώπου του, και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Καθημερινή με πληροφορίες από BBC, Reuters, Times of Israel

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube