Αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρχηγου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ιορδανία

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρχηγου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ιορδανία

Έκτακτη επίσκεψη στην Ιορδανια πραγματοποιεί από σήμερα ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας ξαφνικής ανάφλεξης στην περιοχή. Η επίσκεψη στην Ιορδανία είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού στρατού μετά την έναρξη λειτουργίας πριν από ένα μήνα του νέου επιτελικού κέντρου του ΝΑΤΟ που εδρευει στο Αμμάν, με περιοχή ευθύνης τη Μέση Ανατολή.

Όπως επεσήμανε στο αποψινο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA ο Γαβριηλ Χαριτος , επισκέπτης καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και αναλυτής του σταθμου μας για ζητήματα Μέσης Ανατολής, καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές στο Ισραήλ σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ενδείξεις πως η Χαζμπολαχ θα μπορούσε να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ είτε σε συνδυασμό με το Ιράν, είτε χωρίς, και ανεξαρτήτως της έκβασης των επαφών στο Κάιρο.

Ο στρατηγός Μπράουν πρόκειται να μεταβεί τις επόμενες μέρες σε Αίγυπτο και Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους με σκοπό να υπάρξει συντονισμός σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη αποτροπής μιας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες των επισκέψεων Μπράουν το ερχόμενο διάστημα.
Αύριο η κρίσιμη σύσκεψη στο Κάιρο

Η ισραηλινη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διοικητή της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, θα μεταβεί αύριο στο Κάιρο, όπου βρίσκεται ηδη από νωρίς το μεσημέρι και η αντιπροσωπεία της Χαμάς. Απόψε αναμένεται να φτάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός του Καταρ Αλ-Θάνι, ο οποιος είναι και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Αύριο αναμένεται να φτάσει και ο διοικητής της CIA, Ουιλιαμ Μπερνς.

Πάντως, Ισραηλινός αξιωματουχος που συμμετέχει στις διαπραγματευσεις δήλωσε στα τοπικά κρατικά μέσα υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι «η μοναδική πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμης είναι ότι η Αίγυπτος αποδέχθηκε να προωθήσει τις ισραηλινές προτάσεις στη Χαμας».
Άλλες πηγές προσκείμενες στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ τονίζουν ότι, παρα το κλίμα αισιοδοξίας που εχει καλλιεργηθεί, ο Νετανιάχου εμμένει στην θέση του να μην μετακινηθούν οι δυνάμεις της χώρας του από τον «Άξονα Φιλαδελφειας», ούτε αποδέχεται την εγκατάσταση κενών δυνάμεων στην περιοχή – όπως είχε δημοσιεύσει χθες η καταρινή εφημερίδα Al Arabi Al Jadeed.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «μόνο τος απόμενες ημέρες θα μπορέσει να διαπιστωθεί εάν πράγματι θα σημειωθεί πρόοδος» κατε τις επαφές που θα αρχίσουν αύριο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube