Καλεντερίδης για Τραπεζούντα: «Έπαιξε ρόλο και ο Μπακασέτας, που τον θεοποίησαν οι κάτοικοι και άλλαξαν άποψη για τους Έλληνες» (vid)

Καλεντερίδης για Τραπεζούντα: «Έπαιξε ρόλο και ο Μπακασέτας, που τον θεοποίησαν οι κάτοικοι και άλλαξαν άποψη για τους Έλληνες» (vid)

Ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης μίλησε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος» για τα ελληνοτουρκικά και τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα που έχουν διπλασιαστεί.

Ο στρατιωτικός αναλυτής αναφέρθηκε στο θέμα της λειτουργίας στην στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας, καθώς οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για λειτουργία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, αλλά στις 23 Αυγούστου.

«Στους Μουσουλμάνους ισχύει το οφθαλμόν αντί οφθαλμού, νομίζω, θα πρέπει και η Ελλάδα κάποια στιγμή -δεν λέω ότι θα πρέπει να το κάνει- αλλά θα έβλεπαν οι Τούρκοι το μέγεθος της αθλιότητας που διέπραξαν αν η Ελλάδα έλεγε στους Μουσουλμάνους στην Ελλάδα να γιορτάσει το μπαιράμι σας μια βδομάδα μετά κι εσείς, επειδή συμπίπτει με μια δικιά μας γιορτή…», είπε μεταξύ άλλων αρχικά.

Μίλησε για το πώς αποφασίστηκε να τελεστεί η λειτουργία μια εβδομάδα μετά αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Ξεκίνησε το 2010 η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, μετά από άδεια που έδωσε το τουρκικό κράτος, έγινε ένας θεσμός, διακόπηκε για 3-4 χρόνια επειδή υπήρχε ένα ζήτημα κινδύνου κατολίσθησης και μετά ξεκίνησε ξανά να λειτουργεί στις 15 Αυγούστου η Παναγία Σουμελά. Πέρυσι για πρώτη φορά κάποιοι τύποι και στην περιοχή αλλά και εκτός τραπεζούντας, έγραψαν ότι η χορήγηση άδειας για λειτουργία στις 15 Αυγούστου συμπίπτει με την ημερομηνία παράδοσης της Τραπεζούντας από τον Δαυίδ τον Μεγαλοκομνηνό στον Μωάμεθ τον Πορθητή. Και έλεγαν ότι θα τρίζουν τα κόκκαλα του Πορθητή, διότι αυτή δεν είναι μια απλή λειτουργία, εδώ πάνε να ζωντανέψουν ξανά την Ποντιακή ιδέα και διάφορες άλλες ανοησίες που πραγματικά δεν τις χωράει ο νους του ανθρώπου…».

Καταλήγοντας τόνισε: «Το τουρκικό συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας έχει πάρει απόφαση να περιορίσει τις επισκέψεις Ελλήνων ποντιακής καταγωγής στην Τραπεζούντα και συγκεκριμένων ατόμων. Και ήδη δεκάδες Έλληνες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία είτε τους απευλαύνουν είτε δεν τους αφήνουν να περάσουν από τους Κήπους. Αυτό γίνεται γιατί στην Τουρκία -για λόγους που δεν έχουμε χρόνο τώρα να τους αναλύσουμε- στην Τραπεζούντα, έχει αρχίσει ο κόσμος να αναρωτιέται και να ψάχνει την εθνική του καταγωγή. Γιατί στο νομό Τραπεζούντας ποτέ δεν αντικαταστάθηκε ο πληθυσμός. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στο σύνολό τους, κάτοικοι αυτόχθονες, οι οποίοι εκτουρκίστηκαν και έγιναν Μουσουλμάνοι μετά τον 15ο-16ο αιώνα. Αυτά είναι στοιχεία που έχουμε αρχαία Οθωμανικά, αυτοί οι άνθρωποι ψάχνουν ξανά τις ρίζες τους τώρα. Και ένας από τους λόγους που στοχοποιούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τέτοιο μίσος και γι΄ αυτό δεν πήγε και φέτος, είναι ακριβώς αυτό. Γιατί θεωρούν ότι αυτή η αναζήτηση, έπαιξε ρόλο και ο Μπακασέτας σ’ αυτό, που τον θεοποίησαν και άλλαξαν οι κάτοικοι της Τραπεζούντας την άποψή τους για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πήρε πρωτάθλημα η Τραμπζονσπορ μ’ αυτόν τον παίκτη. Επειδή λοιπόν δημιουργήθηκε αυτή η τάση στην κοινωνία, το τουρκικό κράτος παίρνει αυτά τα περιοριστικά μέτρα για να σταματήσει αυτή την αναζήτηση της εθνικής καταγωγής των κατοίκων της Τραπεζούντας».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube