Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν υπολείπεται ακόμα 5 κομμάτια για να συμπληρώσει το παζλ της νέας Κομισιόν. Ήδη στο γραφείο του Μπερλεμόν έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνεντεύξεις των νέων επιτρόπων αν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε την 31η Αυγούστου ως την τελευταία ημέρα υποβολής ονομάτων.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι έως τώρα προτάσεις που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες είναι το πολιτικό background και ο πρότερος κοινοβουλευτικός/υπουργικός βίος των υποψηφίων. Τουλάχιστον των 22 από τους 27 που αναμένεται να αποτελέσουν μέλη του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Η φον ντερ Λάιεν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Γερμανία και άρχισε ήδη την μελέτη των φακέλων των υποψηφίων. Όσων βεβαίως δεν γνωρίζει, γιατί ορισμένες χώρες – όπως η Γαλλία – επέλεξαν να μην κάνουν αλλαγή προσώπων.

Μέχρι στιγμής έχουν, ως γνωστό με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κλειδώσει δύο θέσεις στο Κολλέγιο των Επιτρόπων: αυτή της Προέδρου, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και της Ύπατης Εκπροσώπου, με την Κάγια Κάλας.

Με τη Γερμανία (VDL) και Εσθονία (Κάλας) να έχουν ήδη τις πρώτες θέσεις εναπόκειται να δούμε για το τι έχουν προτείνει οι υπόλοιπες χώρες και ποιες είναι οι διεκδικήσεις τους, όπως τις έχει καταγράψει προ ημερών το «Politico». Συγκεκριμένα οι προτάσεις έχουν ως εξής:

Αυστρία: Μάγκνους Μπρούνερ, από το 2021 κατέχει τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας και ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με την φον ντερ Λάιεν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η επιλογή Μπρούνερ δεν είναι άσχετη με τις στοχεύσεις της Βιέννης καθώς διεκδικεί τα χαρτοφυλάκια που έχουν να κάνουν με την οικονομία.

Κροατία: Ντουμπράβκα Σιούιτσα, νυν Επίτροπος για την Δημοκρατία και Δημογραφία από το 2019. Είναι μόλις η δεύτερη μετά τη VDL στο απερχόμενο Κολλέγιο Επιτρόπων που καταφέρνει να εξασφαλίσει και δεύτερη θητεία. Προέρχεται και αυτή από το χώρο της κεντροδεξιάς και το ΕΛΚ. Στη νέα Κομισιόν η Κροατία  διεκδικεί τα χαρτοφυλάκια Συνοχής, Διεύρυνσης και Δημογραφίας.

ΚύπροςΚώστας Καδής, αντιπρόεδρος στο πανεπιστήμιο Φρέντερικ ενώ έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως Υπουργός Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού, και Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Η Κύπρος διεκδικεί τα χαρτοφυλάκια Μεταφορών και Μεσογείου.

Τσεχία: Τζόζεφ Σίκελα, νυν Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου. Πολιτικά δεν έχει σαφή προσδιορισμό καθώς συμμετέχει στην κυβέρνηση Πετρ Φιάλα, το κόμμα του οποίου ανήκει στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς. Ο Σίκελα δεν αποφάσισε εάν θα εντάξει το ΣΤΑΝ, το κόμμα του στο ΕΛΚ. Αυτό που είναι ξεκάθαρο ως προς τις προτιμήσεις των Τσέχων είναι το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας ενώ στην ατζέντα προτιμήσεων μπαίνουν αυτά της Εσωτερικής Αγοράς, του Ανταγωνισμού και των Μεταφορών.

Φινλανδία: Χένα Βιρκούνεν, νυν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος του ΕΛΚ, η οποία διετέλεσε στο παρελθόν διετέλεσε και υπουργός διατηρώντας χαρτοφυλάκια βιομηχανίας. Οι διεκδικήσεις της Φινλανδίας αφορούν τα χαρτοφυλάκια του Ανταγωνισμού, της Ασφάλειας, της Διεύρυνσης και της Άμυνας.

Γαλλία: Τιερί Μπρετόν, νυν Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών ο οποίος επιλέγηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν σύμφωνα με επιστολή του Γάλλου Προέδρου προς την φον ντερ Λάιεν. Αυτό που με αξιώσεις διεκδικεί η Γαλλία είναι ένα οικονομικού περιεχομένου χαρτοφυλάκιο.

Ελλάδα: Απόστολος Τζιτζικώστας, νυν Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζει τις Βρυξέλλες καθώς είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος της Ευρωπαϊκές Επιτροπής Περιφερειών. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς διεκδικεί η Ελλάδα στη νέα Επιτροπή.

Ουγγαρία: Όλιβερ Βαρχέλι, νυν Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης. Μια επιλογή που πολλοί στις Βρυξέλλες δηλώνουν πως δεν θα άρεσε και πολύ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στη διάρκεια της πρώτης του θητείας βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο αξιωματούχων στις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι η προτίμηση της Βουδαπέστης σε χαρτοφυλάκιο.

Ιρλανδία: Μάικλ ΜακΓκράθ, νυν υπουργός Οικονομικών. Και ως εκ της θέσεως που κατέχει στην ιρλανδική κυβέρνηση ανάλογη είναι και η στόχευσή του υποστηρίζοντας πως η χώρα του δικαιούται ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Στις επιθυμίες του Δουβλίνου περιλαμβάνονται τα χαρτοφυλάκια των Οικονομικών, Εσωτερικής Αγοράς, Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας.

Λετονία: Βάλντις Ντομπρόβσκις, σήμερα Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια οικονομία που εργάζεται για τους ανθρώπους, Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου. Προτείνεται για μια τρίτη θητεία στην Επιτροπή και γι’ αυτό το λόγο η Ρίγα βάζει τον πήχη αρκετά ψηλά στοχεύοντας προς τρία χαρτοφυλάκια: Οικονομικών, Εσωτερικής Αγοράς και Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Λιθουανία: Άντριους Κουμπίλιους, νυν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ένα αντιρωσικό γεράκι. Ακαδημαϊκός και δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας του ο Κουμπίλιους είναι ευρωβουλευτής από το 2019. Στις στοχεύσεις της Λιθουανίας το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης.

Λουξεμβούργο: Χριστόφ Χάνσεν, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανήκει στην ομάδα του ΕΛΚ αλλά η επιλογή του προκαλεί αντιδράσεις τους Σοσιαλιστές του Λουξεμβούργου οι οποίοι πιέζουν για παραμονή του Νίκολας Σμιτ. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που επιδιώκει το Λουξεμβούργο είναι χαρτοφυλάκιο που αφορά τον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών, την γεωργία ή την οικονομία.

Μάλτα: Γκλεν Μικάλεφ, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ΕΕ ενώ έχει υπηρετήσει προηγουμένως ως ‘sherpa’ του Ρόμπερτ Αμπέλα. Στο στόχαστρο της Μάλτας το χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο.

Ολλανδία: Γόπκε Χέκστρα, Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης. Μπήκε στην Κομισιόν τον περασμένο Οκτώβρη αντικαθιστώντας τον Φρανς Τίμερμανς. Αυτή τη φορά η Ολλανδία ελπίζει ότι θα λάβει ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο από αυτό του περιβάλλοντος με προτίμηση ένα στον τομέα της οικονομίας.

Πολωνία: Πιότρ Σεραφίν, πρέσβης της Πολωνίας στην ΕΕ και εκτιμάται ότι κέρδισε την επιλογή λόγω των στενών σχέσεων που έχει με τον πρωθυπουργό Ντόναλτ Τουσκ. Στις πολωνικές βλέψεις το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού.

Ρουμανία: Βίκτωρ Νεγκρέσκου, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Στις επιθυμίες των Ρουμάνων ένα χαρτοφυλάκιο που αφορά την ανάπτυξη ενώ καλοβλέπουν και τη διεύρυνση.

Σλοβακία: Μάρος Σέφκοβιτς, ανώτερος αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Επίτροπος αντιπρόεδρος για τις σχέσεις μεταξύ Θεσμών. Τα τελευταία 15 χρόνια άλλαξαν πολλά στη Σλοβακία εκτός από την παρουσία του Σέφκοβιτς στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση σ’ ότι αφορά διεκδικήσεις.

Σλοβενία: Τόμας Βέσελ, δικηγόρος πρώην πρόεδρος του Σλοβενικού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη διεκδίκηση από πλευράς Σλοβενίας.

Ισπανία: Τεράσα Ριμπέρα, αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός για την οικολογική μετάβαση. Επιθυμία της Μαδρίτης η Ενέργεια και το Περιβάλλον.

Σουηδία: Τζέσικα Ρόσγουολ, νυν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη χώρα της. Στο στόχαστρο της Σουηδίας χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό, άμυνα, Ουκρανία και εμπόριο.

Οι πέντε που έμειναν πίσω

Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ιταλία και Πορτογαλία είναι οι πέντε χώρες που ακόμα δεν έχουν στείλει ονόματα στις Βρυξέλλες προκειμένου να βοηθήσουν τη VDL στο να συμπληρώσει το παζλ των Επιτρόπων.  Οι επιλογές που θα γίνουν από αυτές τις πέντε χώρες ενδεχομένως να σώσουν την παρτίδα σ’ ότι αφορά την ισότητα φύλων. Η φον ντερ Λάιεν είχε καταφέρει κατά την προηγούμενη πενταετία να υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα φύλα, κάτι που μέχρι στιγμής – σύμφωνα και με τις υποδείξεις των κρατών μελών της ΕΕ – δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη νέα Επιτροπή.

Αν και οι πέντε χώρες δεν έχουν ακόμα στείλει κάποιο όνομα εντούτοις έχουν ήδη προτάξει τις επιθυμίες τους. Η Ιταλία στοχεύει στο χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας, η Δανία κινείται ανάμεσα σε Κλίμα και Εμπόριο, η Πορτογαλία έχει στο στόχαστρο της Συνοχή, Γειτονία και Αλιεία, η Βουλγαρία θέλει Συνοχή ή Μεταφορές, ενώ το Βέλγιο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Φιλελεύθερος