Η  εισβολή των Ουκρανών πέρα από τα ρωσικά σύνορα έχει καταφέρει, εκτός των άλλων, να «αφοπλίσει» ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα της Μόσχας κατά των ουκρανικών δυνάμεων που προελαύνουν στο έδαφός της.

Η Ρωσία εκτοξεύει όλο και περισσότερο βόμβες ολίσθησης στην Ουκρανία, αλλά στην περίπτωση του Κουρσκ διστάζει να το κάνει.

Καθώς  τα ρωσικά συστήματα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, δεν διασφαλίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα χτυπηθούν από «φίλια πυρά», σύμφωνα με στρατιωτικό εμπειρογνώμονα που μίλησε στο Business Insider.

Τι είναι οι βόμβες ολίσθησης

Οι βόμβες ολίσθησης είναι εξοπλισμένες με συστήματα καθοδήγησης που τους επιτρέπουν να εκτοξεύονται από αεροσκάφη και από απόσταση. Είναι δύσκολο να τις σταματήσει κανείς και η Ρωσία τις κάνει όλο και πιο ισχυρές: Το νεότερο μοντέλο της ζυγίζει 6.600 κιλά.

Ωστόσο, δεν έχει χρησιμοποιήσει τις βόμβες στην ίδια κλίμακα εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων που πέρασαν τα σύνορα, ούτε και τις αεροπορικές της δυνάμεις, λέει ο Mark Cancian, συνταξιούχος συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών και ανώτερος σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών,

«Νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζει ένα αδύναμο σύστημα εναέριου ελέγχου», σημείωσε ο Cancian.

Ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν πολύ εξελιγμένους μηχανισμούς και ένα καλά οργανωμένο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των αεροσκαφών και του κέντρου ελέγχου για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χτυπήσουν φίλιες δυνάμεις, αυτό δεν ισχύει για τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ είναι «αρκετά καλές σε αυτό. Οι Ρώσοι δεν είναι», τόνισε ο εμπειρογνώμονας.

«Η σχετική επιφυλακτικότητα της Ρωσίας στο Κουρσκ, αντικατοπτρίζει την ανικανότητά της, την αδυναμία της στη χρήση των εναέριων μέσων για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων» πρόσθεσε.

Αδυναμία στη χρήση των εναέριων μέσων

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει 27 βόμβες ολίσθησης στην περιοχή- δεν είναι σαφές αν ο αριθμός αυτός είναι συνολικός ή σε μία ημέρα.

Όπως και να έχει, είναι πολύ μικρότερος αριθμός από αυτόν που η Ρωσία φέρεται να εκτοξεύει σε στόχους στο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία χρησιμοποίησε 750 βόμβες ολίσθησης σε ουκρανικές πόλεις και χωριά μόνο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή.

Είναι επίσης λιγότερες από τις 50 βόμβες ολίσθησης που η Ρωσία φέρεται να ρίχνει καθημερινά στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας, η οποία γειτονεύει με το Κουρσκ

«Οι Ρώσοι είναι καθηλωμένοι κατά έναν τρόπο, με την έννοια ότι δεν μπορούν να ρίξουν αυτές τις βόμβες στο Κουρσκ, όπως έκαναν σε τμήματα της Ουκρανίας, ειδικά στο ανατολικό μέτωπο, προφανώς επειδή είναι δικό τους έδαφος», δήλωσε επίσης ο Rajan Menon, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Σπουδών Πολέμου και Ειρήνης Saltzman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί βόμβες ολίσθησης κατά της Ρωσίας στο Κουρσκ.

naftemporiki.gr