Κυρώσεις σε περισσότερες από 400 οντότητες και φυσικά πρόσωπα που υποστηρίζουν τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε αυτές συμπεριλαμβανομένων κινεζικές εταιρίες που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και να ενισχύσει τον στρατό της.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μέτρα κατά εταιρειών στην Κίνα που εμπλέκονται στην αποστολή εργαλειομηχανών και εξαρτημάτων μικροηλεκτρονικής στη Ρωσία, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τις κυρώσεις του κατά 190 στόχων. Τις υπόλοιπες κυρώσεις επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι κυρώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνουν κινήσεις που αποσκοπούν στον στραγγαλισμό του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας και στρέφονται κατά εταιρειών στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και των οικονομιών της Κεντρικής Ασίας που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εκεί που πονάει»

«Οι σημερινές ενέργειες πλήττουν τη Ρωσία εκεί που πονάει – υποβαθμίζοντας την ικανότητά της να παράγει έσοδα μέσω των ενεργειακών της έργων και διακόπτοντας την απόκτηση υλικών για τον εφοδιασμό της πολεμικής της μηχανής», δήλωσε ο αρμόδιος διευθυντής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πολιτική και την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων, Ααρόν Φόρσμπεργκ.

Στους στόχους των σημερινών κυρώσεων περιλαμβάνεται ο εισαγωγικός-εξαγωγικός βραχίονας του κινεζικού ομίλου Dalian Machine Tool Group, ο οποίος, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προμήθευσε ρωσικές εταιρείες με είδη διπλής χρήσης αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι δεν προμηθεύει όπλα στην Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία , αλλά υπερασπίζεται όπως λέει τις φυσιολογικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Οι τελευταίες αυτές κυρώσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μέτρα κατά εταιρειών που προμηθεύουν εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan τα οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί στην Ουκρανία.

Στο στόχαστρο και δραστηριότητες σχετιζόμενες με το LNG

Οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει στον κατάλογο κυρώσεων εταιρείες και πλοία που συνδέονται με τις δραστηριότητες του λεγόμενου ρωσικού «σκοτεινού στόλου» υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς η Ουάσιγκτον στοχεύει περαιτέρω να πιέσει τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Μεταξύ των πλοίων που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις, σημειώνουν οι FT, είναι τα Pioneer και Asya Energy, που φόρτωσαν πρόσφατα LNG από τον σταθμό Arctic LNG 2 στη βόρεια Ρωσία, καθώς και ένα τρίτο σκάφος που κατευθύνεται επί του παρόντος προς την κατεύθυνση της εγκατάστασης.

Μια ινδική εταιρεία που διαχειρίζεται τα εν λόγω πλοία, η Ocean Speedstar Solutions, μπήκε επίσης στη λίστα κυρώσεων.

Το LNG,  έχει αυξηθεί σε σημασία για την οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου, παρέχοντας πολύτιμο εισόδημα μετά την απώλεια των εξαγωγών μέσω αγωγών προς την Ευρώπη.

Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Financial Times