Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, όταν ιδιωτικό αεροσκάφος με 10 άτομα συνετρίβη στην περιοχή ανάμεσα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, η βία στην οποία εμπλέκονται Ρώσοι μισθοφόροι έχει αυξηθεί στην Αφρική.

Ήταν 23 Αυγούστου του 2023. Όλα τα Διεθνή μέσα μετέδιδαν ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός, όμως στη Ρωσία κάποιοι διατηρούσαν επιφυλάξεις. Θα μπορούσε, λένε, ο ηγέτης της Wagner να θελήσει να σκηνοθετήσει τον θάνατό του για να εξαφανιστεί και να μην κινδυνεύει.

REUTERS/Stringer

Κι όμως στις 27 του Αυγούστου η σορός του Πριγκόζιν αναγνωρίστηκε μεταξύ των δέκα ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα.

Τι έχει αλλάξει για τους Ρώσους μισθοφόρους στην Αφρική

Τα «απομεινάρια» του συστήματος προπαγάνδας που δημιούργησε ο Πριγκόζιν συνεχίζουν να μολύνουν την αρένα της πληροφόρησης ένα χρόνο μετά το θάνατό του στη Ρωσία, αναφέρει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Ορισμένα από τα δίκτυα μέσων ενημέρωσης που ίδρυσε εξακολουθούν να είναι ενεργά, ακολουθώντας τώρα τη γραμμή του Κρεμλίνου σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι κληρονόμοι του διαιωνίζουν τις «μεθόδους» του, ενώ μάχονται για ό,τι έχει απομείνει από την αυτοκρατορία του.

Αυξήθηκε η βία στην Αφρική μετά… Πριγκόζιν

Όμως το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι, ακόμη και μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, η βία στην οποία εμπλέκονται Ρώσοι μισθοφόροι έχει αυξηθεί στην Αφρική.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, τα στοιχεία της ACLED δείχνουν ότι η δραστηριότητα διπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – είτε επρόκειτο για το όνομα της Wagner είτε για κάποια από τις διάδοχες οργανώσεις του, όπως το «Africa Corps».

Τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024 σημειώθηκαν επίσης περισσότερα γεγονότα πολιτικής βίας στην Αφρική που σχετίζονται με Ρώσους μισθοφόρους από ό,τι όταν ζούσε ο Πριγκόζιν.

Πριν από ένα χρόνο, οι Ρώσοι μισθοφόροι φαινόταν ήδη να έχουν γίνει απαραίτητος παράγοντας στο Σαχέλ, υποστηρίζοντας πραξικοπήματα, πολεμώντας τζιχαντιστές, υπερασπιζόμενοι δικτάτορες και γενικά παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Γαλλία, την πρώην αποικιοκρατική δύναμη.

Στη συνέχεια, ήρθε η εξέγερση της Wagner τον Ιούνιο του 2023 κατά της κυβέρνησης στη Ρωσία, η αποτυχημένη πορεία προς τη Μόσχα και, στις 23 Αυγούστου 2023, ο θάνατος του ηγέτη της ομάδας και αρκετών ανώτερων αξιωματούχων της Wagner.

Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, πολλοί περίμεναν ότι η Μόσχα θα έκλεινε απλώς την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (PMC) και θα ανάγκαζε τους μισθοφόρους της είτε να υπογράψουν συμβόλαια με τον ρωσικό στρατό είτε να παραιτηθούν.

Και ενώ πολλοί μισθοφόροι που πολεμούσαν στην Ουκρανία πιέστηκαν να υπογράψουν συμβόλαιο με τον στρατό, να παραιτηθούν ή να υπογράψουν συμβόλαιο με μικρότερες PMC, η προσέγγιση στην Αφρική ήταν διαφορετική.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες επίσημες ρωσικές εκθέσεις στα τέλη του 2023 χαρακτήρισαν τους μισθοφόρους ως το Σώμα της Αφρικής, «Africa Corps».

Στις χώρες του Σαχέλ, ωστόσο, η ομάδα εξακολουθεί να αναφέρεται συλλογικά με την παλιά της ονομασία, την ομάδα Wagner.

Στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, την Μπαγκούι, βλέπεις ακόμη ανθρώπους να φορούν μπλουζάκια της Wagner και να αναφέρονται στους Ρώσους μισθοφόρους ως «Ομάδα Wagner».

Το νέο «πρόσωπο» της Wagner στην Αφρική

Το Africa Corps φαίνεται επίσης να επικεντρώνεται περισσότερο στην ασφάλεια και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Africa Corps είναι το νέο πρόσωπο της Wagner στην Αφρική.

Εξυπηρετεί τη στρατηγική του ρωσικού κράτους στην Αφρική και την προσπάθειά του να περιορίσει, να ελέγξει και να αναδιαρθρώσει τον Όμιλο Wagner μετά το θάνατο του Prigozhin.

Παρόλα αυτά, η αναδιάρθρωση της Wagner ή η μετονομασία του σε Africa Corps βασίζεται σε σχετικά λιγοστές και πρόσφατες αναφορές.

Το Africa Corps εξακολουθεί να μην έχει καν λογότυπο.

Παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες, συμβούλους, εκπαίδευση, συντήρηση και επιχειρησιακή βοήθεια. Επίσης, δεν είναι πλέον πραγματικά μισθοφόροι.

Στην πράξη, η Wagner εξακολουθεί να υπάρχει στο… πνεύμα!

Ναυτεμπορική