Όσο ήταν στη θέση της αντιπροέδρου, η Κάμαλα Χάρις, δεν φαινόταν να έχει το χάρισμα πολιτικού, που θα γοητεύσει τα πλήθη, θα προκαλέσει ενθουσιασμό, θα ηγηθεί μίας μεγάλης αντεπίθεσης. Αυτό άλλαξε εν μία νυκτί σχεδόν, όταν ο Τζο Μπάιντεν, της έδωσε το δαχτυλίδι της υποψηφιότητας. Και τώρα δίνει μία μάχη στήθος με στήθος με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί να την κερδίσει;

Η δυναμική των αμερικανικών εκλογών του 2024 έχει αλλάξει από την είσοδο της Χάρις στην κούρσα. Ύστερα από πολύμηνη απογοήτευση και ηττοπάθεια το Δημοκρατικό Κόμμα και οι δωρητές του ένιωσαν ότι έχουν και πάλι τη δυνατότητα για μία νίκη. Υπήρξε έτσι ένα άκρως δυναμικό κύμα στήριξης. Δεν ξέρουμε εάν ο ενθουσιασμός αυτός θα «ξεφουσκώσει», αλλά μέχρι στιγμής η νέα αυτή ορμή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Η νέα ορμή και οι δημοσκοπήσεις

Όπως επισημαίνει σε σημείωμά της η UBS, με την υποψηφία των Δημοκρατικών να έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό γκάφες και ολισθήματα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τη δείχνουν σε πολύ καλύτερη θέση από τον Μπάιντεν, σε έναν αγώνα με σώμα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Έχει κερδίσει περισσότερες από έξι μονάδες σε εθνικές δημοσκοπήσεις, ενώ έχει κερδίσει έδαφος σε σχέση με τον Μπάιντεν σε ορισμένες από τις πιο κρίσιμες πολιτείες, τις λεγόμενες swing states.

Ταυτόχρονα ο πήχυς χαμηλώνει για τις προοπτικές του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, σε βασικές πολιτείες.

Τα σενάρια

Προσαρμόζοντας τα τελευταία δεδομένα, η UBS υπολογίζει τις πιθανότητες των δύο υποψηφίων ως εξής:

  • Το γαλάζιο κύμα. Οι πιθανότητες να δούμε την Κάμαλα Χάρις να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές και ταυτόχρονα τα δύο σώματα του Κογκρέσου να ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς, από σχεδόν μηδενικές ανεβαίνουν στο 15%.
  • Νίκη Χάρις με διαιρεμένο Κογκρέσο. Το σενάριο που θέλει τη Χάρις στον Λευκό Οίκο, τη Γερουσία στους Ρεπουμπλικάνους και τη Βουλή στους Δημοκρατικούς ανεβαίνει στο πολύ υψηλό 40%.
  • Το κόκκινο κύμα. Στο 35% ανέρχονται οι πιθανότητες για μία σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων, που θα επαναφέρει στον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ και θα δώσει στο συντηρητικό κόμμα τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Διόλου ευκαταφρόνητες.
  • Τραμπ με διαιρεμένο Κογκρέσο: Αντιθέτως μόλις στο 10% οι πιθανότητες του σεναρίου να δούμε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με τη Γερουσία στους Ρεπουμπλικάνους και τη Βουλή στους Δημοκρατικούς.

Ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών

Έως πριν από λίγους μήνες οι αγορές πανηγύριζαν θεωρώντας λίγο πολύ δεδομένη μία νίκη Τραμπ. Αν λοιπόν αυτή έρθει, το πιθανότερο σενάριο είναι να διατηρηθεί το ράλι. Τι θα γίνει όμως εάν εκλεγεί η Χάρις; Πώς βλέπουν οι αγορές αυτό το ενδεχόμενο; Η UBS εξετάζει δύο σενάρια.

Σενάριο 1:

Αν η Χάρις κέρδιζε την προεδρία αλλά με διχασμένο Κογκρέσο «θα περιμέναμε πολύ πιο περιορισμένο πεδίο για αλλαγές πολιτικής και ως εκ τούτου μια πιο σιωπηλή επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές», σημειώνει η UBS.

Στο μέτωπο των μετοχών ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν πιθανότατα θετικό για επιλεγμένες εταιρείες στη μεταποίηση, τις πρώτες ύλες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ειδικά εκείνες που επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν από την άλλη ουδέτερο έως αρνητικό για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, αλλά και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ως προς τις σχέσεις με τις άλλες δυνάμεις, η Χάρις θα διατηρούσε τους υφιστάμενους εμπορικούς δασμούς στις εισαγωγές, αλλά και θα επεδίωκε ενίσχυση των συμμαχιών στην εξωτερική πολιτική και συντονισμένες κυρώσεις.

Σενάριο 2

Το αποτέλεσμα ενός γαλάζιου κύματος θα ήταν αρνητικό για τις αγορές μετοχών, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας υψηλότερων φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα υψηλού εισοδήματος. Ο ρυθμιστικός έλεγχος θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί σε ορισμένους τομείς, αλλά αυτό θα αποτελούσε επέκταση της υπάρχουσας πολιτικής και ο αντίκτυπος θα μπορούσε να περιοριστεί από πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ήταν ωστόσο ωφελημένες.

Σε κάθε περίπτωση η UBS περιμένει: 

  • να δει τον S&P 500 να φτάνει στις 5.900 μονάδες έως τον Δεκέμβριο του 2024, χάρη και στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών.
  • συνέχεια στο ράλι του χρυσού, αθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, όπως και οι επικείμενες μειώσεις επιτοκίων ευνοούν το πολύτιμο μέταλλο.
  • Όσον αφορά στα εναλλακτικά στοιχεία ενεργητικού, συστήνει διαφοροποίηση.

Ναυτεμπορική