Οι Ισραηλινοί είναι διατεθειμένοι να αψηφήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Σύμφωνα με έρευνα της JNS/Direct Polls που διεξήχθη στις 19 Αυγούστου σε Ισραηλινούς σχετικά με την άποψή τους για την προεδρική κούρσα που φέρνει αντιμέτωπους την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Χάρις απολαμβάνει την υποστήριξη ενός 28% των Ισραηλινών έναντι 64% του Τραμπ, ενώ το 9% των Ισραηλινών δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.

Ενώ σε έρευνα που διεξήχθη στις 9 Ιουλίου, το 34% των ερωτηθέντων υποστήριξε τον Τζο Μπάιντεν έναντι 55% του Ντόναλντ Τραμπ και το 11% δεν είχε άποψη.

«Όχι» από τους νέους στην Κάμαλα Χάρις

Στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας, η Κάμαλα Χάρις δεν έχει σχεδόν καμία υποστήριξη μεταξύ των Ισραηλινών ηλικίας 18-29.

Το 93% υποστηρίζει τον Τραμπ έναντι 7% για τον αντιπρόεδρο.

Όλες οι ηλικιακές ομάδες υποστηρίζουν τον Τραμπ έναντι της Χάρις με πολύ περισσότερες από 50 μονάδες, εκτός από τους ηλικιωμένους.

Οι Ισραηλινοί 65 ετών και άνω ισοψηφούν με 43% να υποστηρίζουν τον κάθε υποψήφιο και 14% να είναι αναποφάσιστοι.

Πώς αξιολογούν τη δέσμευση Μπάιντεν-Χάρις για την ασφάλεια του Ισραήλ

Με τις ΗΠΑ να πιέζουν το Ισραήλ να αποφύγει τη λήψη μέτρων κατά του Ιράν ή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο που ενέχει τον κίνδυνο να ενταθεί ο περιφερειακός πόλεμος, η JNS/Direct Polls υπέβαλε στους Ισραηλινούς μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το πώς αξιολογούν τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις για την ασφάλεια του Ισραήλ και πώς αισθάνονται σχετικά με το να αψηφήσουν τις επιθυμίες της κυβέρνησης σε μια σειρά από επείγοντα ζητήματα.

Όταν ρωτήθηκαν σε ποιο βαθμό πιστεύουν τον Μπάιντεν και την Χάρις όταν δηλώνουν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ, το 38% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις των Αμερικανών ηγετών για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το 21% δήλωσε ότι τους πιστεύει λίγο, το 22% δήλωσε ότι έχει λίγη πίστη δεν εμπιστεύεται και το 19% δήλωσε ότι δεν έχει απολύτως καμία εμπιστοσύνη στη δέσμευση των ηγετών των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Για τα πυρηνικά όπλα

Από την άλλη πλευρά, μόνο το 34% των Ισραηλινών πιστεύει ότι Μπάιντεν και Χάρις δεσμεύονται να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το 60% δεν τους πιστεύει. Και το 6% δεν έχει καμία γνώμη.

Το 50% των Ισραηλινών πιστεύει ότι μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ θα πρέπει να δίνει λιγότερη σημασία στις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

Το 23% πιστεύει ότι η θέση του Ισραήλ θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με τη θέση που είχε στις 6 Οκτωβρίου και το 22% δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στις θέσεις των ΗΠΑ.

Οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίστηκαν στις απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Πενήντα δύο Ισραηλινοί δήλωσαν ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ζητήσουν από το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Λίβανο ή να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, το Ισραήλ πρέπει να αψηφήσει τις ΗΠΑ και να ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντά του.

Ένα άλλο 29% δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες οι ΗΠΑ υποβάλλουν το αίτημα. Το 18% των Ισραηλινών απάντησε ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με ένα τέτοιο αμερικανικό αίτημα.

Επιπλέον ισραηλινό κοινό απάντησε στο ερώτημα τι πιστεύει ότι ευθύνεται για τα αυξανόμενα επίπεδα εχθρότητας προς το εβραϊκό κράτος μεταξύ των Δημοκρατικών.

Σαράντα πέντε από τους ερωτηθέντες απέδωσαν την αυξανόμενη εχθρότητα στην παρουσία ακραίων προοδευτικών απόψεων στο αμερικανικό πολιτικό σώμα.

Το 13% απέδωσε την εχθρότητα είτε στην ισραηλινή κυβέρνηση είτε στην αμερικανική εβραϊκή κοινότητα.

Το 26% των Ισραηλινών πίστευαν ότι η προοδευτική άποψη και η εχθρότητα προς την ισραηλινή κυβέρνηση και τους Αμερικανο – εβραίους ευθύνονται εξίσου για τα αυξανόμενα επίπεδα εχθρότητας.

Και το 16% δήλωσε ότι καμία από τις δύο επιλογές δεν ήταν ακριβής.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 19 Αυγούστου μεταξύ 531 Ισραηλινών ηλικίας 18 ετών και άνω από αντιπροσωπευτικό δείγμα του κοινού.

Υπολογίστηκε στατιστικό σφάλμα δειγματοληψίας 4,6% με πιθανότητα 95%.

Πηγή: israeltoday