ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 22 Αυγούστου 2024

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για εκειχειρία στη Γάζα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για εκειχειρία στη Γάζα

Ξαφνική κινητικότητα στις επαφές Ισραήλ-Αιγύπτου. Θέμα προς επίλυση το καθεστώς ασφαλείας στον “Άξονα Φιλαδέλφειας”

– Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για εκειχειρία στη Γάζα, ακόμα και μεθαύριο, Σάββατο, υπό την προϋπόθεση επίλυσης των διαφορών Ισραήλ-Αιγύπτου
——————–


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι διπλωματικές πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ως επίσης και η χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος Μπάιντεν με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα σήμερα το απόγευμα να προσγειωθεί στο Κάιρο ισραηλινή αντιπροσωπεία αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας, στην οποία συμμετέχουν ο διοικητής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, και ο διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας, Ρονέν Μπαρ.

Όπως επεσήμανε στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA ο Γαβριήλ Χαρίτος, επισκέπτης καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και αναλυτής του σταθμού μας για ζητήματα Μέσης Ανατολής, στην αποψινή ανακοίνωση που εξέδωσε το ιδιαίτερο γραφείο του ισραηλινού Πρωθυπουργού, διευκρινίζεται πως οι αποψινές συναντήσεις δεν αποτελούν επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία στη Γάζα. Οι ισραηλινοί και οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις σοβαρές διαφορές που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα για το καθεστώς ασφαλείας και κυριαρχίας που θα διέπει τον «Άξονα Φιλαδέλφειας» και το φυλάκιο της Ράφα, στα σύνορα Γάζας- Αιγύπτου. Καλά πληροφορημένες ισραηλινές πηγές τονίζουν πως, εφόσον οι διαφορές αυτές θα επιλυθούν, τότε μόνο θα μεταβεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και ο διοικητής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, προκειμένου να συμμετάσχει επισήμως πλέον και η αμερικανική πλευρά στις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας, από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα.

Περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα ισραηλινά κέντρα λήψεως αποφάσεων, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι αξιωματούχοι στο Ισραήλ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα να ξαναρχίσουν σύντομα, ακόμα και μεθαύριο Σάββατο, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, παραμένει η επιτυχής κατάληξη των σημερινών επαφών Ισραηλινών και Αιγυπτίων σχετικά με τον έλεγχο του «Άξονα Φιλαδέλφειας» – επαφές που δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και αύριο.

Χαρακτηριστικό της κινητικότητας που παρατηρείται, είναι ότι ενόσω οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιούν τις επαφές τους στο Κάιρο, το διευρυμένο Υπουργικό Συμβούλιο, αρμόδιο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, συνεδριάζει στο Ισραήλ, διατηρώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους διοικητές της Μοσάντ και της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας. Ένα πρόσθετο στοιχείο, που περιγράφει την κρισιμότητα των επαφών που άρχισαν απόψε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είναι ότι η ισραηλινή αποστολή έχει στην διάθεσή της χάρτες που αποτυπώνουν την ακριβή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί επί του εδάφους – όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Αλ-Θάνι, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Η συνομιλία επικεντρώθηκε στη σημασία εντατικοποίησης των προσπαθειών επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα το «πλαίσιο Μπάιντεν» για εκεχειρία στη Γάζα, απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, με ορίζοντα την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και με τελικό στόχο το τέλος του πολέμου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube