Στις Βρυξέλλες ο Χακάν Φιντάν για την άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες ο Χακάν Φιντάν για την άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

REUTERS/Leah Millis

Η Άγκυρα χαιρετίζει την πρόσκληση μετά από διακοπή 5 ετών και θεωρεί την πρόσκληση των Βρυξελλών ως αναζήτηση διαλόγου από την ΕΕ

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με στόχο να εκπροσωπήσει την Τουρκία στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (29/8), έπειτα από πενταετή απουσία της Άγκυρας.
Στόχος της άτυπης Συνόδου είναι να παρέχουν στους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ένα ανεπίσημο πλαίσιο για την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα.

«Η ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία»
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα χαιρέτισε την πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες αναφέροντας σε επίσημη ανακοίνωση ότι

«Καλωσορίζουμε θετικά αυτή την πρόσκληση. Τη θεωρούμε ως μια αναζήτηση διαλόγου της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι αυτό το βήμα θα ανοίξει το δρόμο για την τροποποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 15ης Ιουλίου 2019, οι οποίες έθεσαν τις σχέσεις μας σε αδιέξοδο, το επόμενο διάστημα. Η πρόσκληση αυτή σηματοδοτεί επίσης ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ ενόψει των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».

Οι προσδοκίες της Άγκυρας
«Προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις, είναι σημαντικό η συνεργασία και ο διάλογος με την ΕΕ σε κάθε τομέα να καθιερωθεί σε συνεχή και συστηματική βάση και να ενισχυθεί με βιώσιμο και προβλέψιμο τρόπο.

Θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για μείζονα ζητήματα, όπως η επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων, η αναζωογόνηση των μηχανισμών διαρθρωτικού διαλόγου και η επαναλειτουργία των διαλόγων υψηλού επιπέδου, ιδίως σε τομείς που απαιτούν στενή συνεργασία, όπως η πολιτική, η οικονομία, οι μεταφορές και η ενέργεια.»

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube