Σ’ ένα ταξίδι για το οποίο ηγέρθησαν ερωτήματα, καθώς δεν ανακοινώθηκε, ο Ερσίν Τατάρ πήγε στο Ζονγκουλντάγ της Τουρκίας όπου είχε συνάντηση με επιχειρηματίες, η οποία ήταν κλειστή, προσπαθώντας να τους πείσει να έρθουν στα κατεχόμενα για επενδύσεις.

Ο Ερσίν Τατάρ είχε σύμφωνα με την Χαμπέρ Τουρκ (πηγή ΓΤΠ) συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και βετεράνους. Η συνάντηση έχει σε ξενοδοχείο της πόλης όπου προσήλθαν για να ακούσουν τον Ερσίν Τατάρ επιχειρηματίες μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ζονγκουλντάγ Τουργκάι Ρεΐς, τον «πρόεδρο» του παραρτήματος της Ένωσης Ανεξάρτητων Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (MUSIAD) στα κατεχόμενα, Ραμαζάν Γκιούντνογντου και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας.

Κατά την ομιλία του στη συνάντηση, σύμφωνα με τη Χαμπέρ Τουρκ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η Ζονγκλουλντάγ έχει μεγάλη εμπειρία και μεγάλη επιτυχία σε θέματα ενέργειας και εξόρυξης, καθώς και σε ορισμένες θαλάσσιες δραστηριότητες και πρόσθεσε ότι θα είναι μεγάλος πλούτος για τους ίδιους να μοιραστούν αυτές τις εμπειρίες  «με τον επιχειρηματικό κόσμο της ΤΔΒΚ ως τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο», κατά την έκφρασή του.

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι επιθυμία και ευχή του είναι να ενισχυθούν οι εμπορικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί δεσμοί με το Ζονγκουλντάγ. «Θα ήθελα να αναφέρω πόσο πολύτιμη είναι η ανάπτυξη των δυνατοτήτων και των σχέσεων μεταξύ μας, οι δεσμοί καρδιάς, η πολιτιστική ενότητα, η πολιτική συγγένεια και το έργο που κάνουμε για την περαιτέρω ενίσχυση του ανεξάρτητου τουρκικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ήθελα να απευθύνω τους χαιρετισμούς μου σε όλους σας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερσίν Τατάρ φροντίζει κάθε ταξίδι του στην Τουρκία να το προβάλλει παντοιοτρόπως, κάτι που φαίνεται να μην έπραξε αυτή τη φορά, προκαλώντας ερωτήματα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης. Η διαδικτυακή Κίπρις Ποστασί (πηγή ΓΤΠ) έγραψε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ταξίδεψε «αθόρυβα» στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  «ο Τατάρ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πόλη Ζονγκουλντάγ, αλλά δεν διέφυγε της προσοχής ότι το κοινό δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την επίσκεψη αυτή» και σημειώνει και τα εξής:

«Ενώ το κοινό ενημερωνόταν με δήλωση της προεδρίας πριν από κάθε επίσκεψη και πριν από την αναχώρηση από την ΤΔΒΚ, είναι περίεργο γιατί η προεδρία δεν έκανε επίσημη δήλωση σχετικά με την επίσκεψη του Τατάρ στο Ζονγκουλντάγ. Ενώ δεν έγινε επίσημη δήλωση από την προεδρία σχετικά με την επίσκεψη του Τατάρ στην Τουρκία, δημοσιεύθηκε μόνο στην επίσημη εφημερίδα». Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα ανέφερε πως ο Τατάρ, συναντήθηκε με τον κυβερνήτη του Ζονγκουλντάγ, Οσμάν Χατζιμπεκτάσογλου.

Κατά την παραμονή του στην τουρκική πόλη Μπάρτιν ο Ερσίν Τατάρ είχε (σύμφωνα με τη Χαμπέρ Τουρκ) συνάντηση και με συγγενείς Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή. Μιλώντας σε ξενοδοχείο στο Μπάρτιν παρουσία του Toύρκου Υπουργού Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς σε συνάντηση με συγγενείς των πεσόντων και βετεράνους της τουρκικής εισβολής ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η μητέρα πατρίδα Τουρκία ήταν πάντα η φωνή των καταπιεσμένων στην Αφρική, στη Γάζα, σε διάφορες χώρες και στην ΤΔΒΚ».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η ΤΔΒΚ έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική υπό το πρίσμα των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε ότι «μαζί με την Τουρκία, η ΤΔΒΚ έχει φτάσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο στη θάλασσα όσο και στον ουρανό για την εθνική ενότητα, τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα όλων μας».

Φιλελεύθερος