ΤΟ κατοχικό καθεστώς και το ελεγχόμενο από την Άγκυρα πολιτικό προσωπικό αντιδρούν επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν… βοηθά στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στις υπό κατοχή περιοχή της χώρας. Διατυπώνεται δε και ο ισχυρισμός ότι το κυπριακό κράτος θέτει εμπόδια στη διακίνηση τουριστών από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.

ΑΦΟΡΜΗ αυτής της αντίδρασης ( από τον Τατάρ μέχρι τον «προοδευτικό» Ερχιουμάν), είναι όπως αναφέρουν το γεγονός ότι η TUI, που θεωρείται εκ των κορυφαίων τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι μετά την 31η Αυγούστου 2024 θα σταματήσουν οι ημερήσιες εκδρομές στα κατεχόμενα κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΟΠΩΣ ήταν αναμενόμενο, αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, έκανε λόγο για πολιτική αποκλεισμού, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν θέσει στόχο τον τουριστικό τομέα, λαμβάνοντας παράνομα- όπως ισχυρίσθηκε- μέτρα για τη διέλευση ατόμων που θέλουν να κάνουν διακοπές στα κατεχόμενα, περιλαμβανομένων πολιτών της Ε.Ε., που εκ των προτέρων έκαναν τέτοιες κρατήσεις διαμονής.

ΑΛΛΑ και ο αρχηγός του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουμάν, έσπευσε να διαμηνύσει πως «ας γίνει γνωστό ότι δεν θα δεχθούμε αυτές τις απόπειρες που βλάπτουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών».

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ. Γιατί άραγε; Επειδή θέλουν- όπως και με το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών- να δρουν ανενόχλητα. Εάν έχουν… ξεχάσει να τους το υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή για την οποία διαμαρτύρονται και αντιδρούν βρίσκεται από το 1974 και εντεύθεν υπό τουρκική κατοχή. Κατέχεται παράνομα και διά της ισχύος εδώ και πενήντα χρόνια. Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός της αποσχιστικής οντότητας, που είναι και αρμόδιος για τον τουρισμό, Φικρί Ατάογλου, ανέφερε πως «τέτοια βήματα προκαλούν και περαιτέρω διαχωρισμό μεταξύ των δυο λαών (!) και θέτουν εμπόδια στις σχέσεις των δυο κοινοτήτων. Ούτε βοηθούν, ούτε συμβάλουν στην ειρηνευτική διαδικασία…»

ΠΟΙΟΙ το λένε αυτό; Εκείνοι, οι οποίοι τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια επανέναρξης διαλόγου. Κάνουν λόγο για υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης. Αυτό, όμως, το κλίμα εμπιστοσύνης επηρεάζεται μόνο από την εδραίωση της κατοχής. Από τις κινήσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

ΘΑ πρέπει να αντιληφθούν οι αντιδρώντες. Και εμπόδια θα θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και θα πολεμά την όποια παράνομη ενέργεια στα κατεχόμενα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το γνωστό δόγμα «τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας πάλι δικά μας» καθώς αυτό εδραιώνει τον διαχωρισμό και την κατοχή. Θα είμαστε απέναντι μέχρι την άρση της κατοχής.