Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν σε μια «πρόταση-γέφυρα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις συμμετείχε επίσης στην κλήση, η οποία έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία.

Ο Μπάιντεν έκανε την κλήση από τη Σάντα Ινέζ της Καλιφόρνιας, όπου κάνει διακοπές αυτή την εβδομάδα.

Επιμονή Νετανιάχου

Την Τρίτη, ο Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε ότι «μπορεί να μην υπάρξει» συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός και επέμεινε ότι τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων θα παραμείνουν στο διάδρομο στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας και δεν θα αποσυρθούν. Αυτό ήταν ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχοι από τα διάφορα μέρη συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να συνεχίσουν να διευθετούν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας, αφού οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ κατέθεσαν μια πρόταση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα κενά.

Πηγή: CNN