Η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα αμυντικά συστήματα της Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν κάνει σημαντικές παραγγελίες.

Σύμφωνα με το Forbes, το τελευταίο διάστημα οι δύο χώρες έχουν γίνει αξιοσημείωτοι εισαγωγείς της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, προτιμώντας τουρκικά προϊόντα όπως προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κατά πλοίων και πολεμικά πλοία.

Η Ινδονησία έχει αναπτύξει ισχυρή συνεργασία με την Τουρκία, ιδίως στα συστήματα αεροπορικής και ναυτικής άμυνας, και έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί σε μεγάλη κλίμακα τουρκικά όπλα τοπικής παραγωγής.

Η Μαλαισία, από την άλλη πλευρά, έχει συνάψει αρκετές συμφωνίες για τη χρήση τουρκικών αμυντικών τεχνολογιών στο ναυτικό και την αεροπορία της.

Ανταγωνιστική η τουρκική αμυντική βιομηχανία

Το ενδιαφέρον της Ινδονησίας για τα εγχώρια τουρκικά οπλικά συστήματα αποδεικνύει πόσο ανταγωνιστική είναι η τουρκική αμυντική βιομηχανία στην παγκόσμια αρένα, ενώ η ζήτηση της Μαλαισίας για αυτές τις τεχνολογίες ενισχύει την επάρκεια της Τουρκίας στον αμυντικό τομέα και τη διεθνή αποδοχή των προϊόντων της.

Παραγγελίες υψηλής αξίας

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η Ινδονησία αγόρασε πολλά προϊόντα από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Τον Ιούνιο, το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά UCAV Bayraktar Akinci και Anka.

Επιπλέον, η Τουρκία σκοπεύει να συνεργαστεί με την αεροπορική εταιρεία Dirgantara Indonesia.

Η Ινδονησία παρήγγειλε 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Anka στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων με την Turkish Aerospace Industries (TAI) το 2023, με την παράδοση να αναμένεται τον Νοέμβριο του 2025.

Παραγγελίες αμυντικών συστημάτων και πυραύλων

Τα τουρκικά αμυντικά συστήματα προστατεύουν τα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα της Ινδονησίας.

Ήδη τον Ιούνιο, το υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τουρκικούς πυραύλους για τα πολεμικά της πλοία.

Πρώτος εξαγωγικός πελάτης του Atmaca, η Ινδονησία

Η Ινδονησία αγόρασε 45 τουρκικούς κατευθυνόμενους αντιπλοϊκούς πυραύλους Atmaca, αποτελώντας τον πρώτο εξαγωγικό πελάτη του Atmaca. Υπέγραψε επίσης σύμβαση με τη Roketsan για την προμήθεια του Khan, του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς της Τουρκίας.

Συνεργασία στον τομέα της αεράμυνας

Την 1η Ιουλίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Ινδονησίας και ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν συνάντηση συνεργασίας για την ενίσχυση της αεράμυνας στην Άγκυρα.

Πολεμικά πλοία και συμφωνίες

Τον Ιούνιο, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή τριών πλοίων παράκτιων αποστολών για το Βασιλικό Ναυτικό της Μαλαισίας.

Η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή αυτών των πλοίων φέτος και να τα παραδώσει εντός τεσσάρων ετών.

Τα πλοία θα εξοπλιστούν με τουρκικούς αισθητήρες και πυραύλους Atmaca.

Παραγγελίες UAV και πυραύλων

Τον Μάιο του 2023, η Μαλαισία υπέγραψε σύμβαση ύψους 91,6 εκατομμυρίων δολαρίων με την TAI για τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Anka για την υποστήριξη επιχειρήσεων της πολεμικής αεροπορίας και της αστυνομίας.

Επιπλέον, η Dayatech Merin της Μαλαισίας προσφέρθηκε να αγοράσει τουρκικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Kuzgun στην αμυντική έκθεση.

Ναυτεμπορική