Το Κατάρ και η Αίγυπτος φέρεται να έχουν ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπάρχει «μικρή πιθανότητα» να αποδεχθεί η Χαμάς την τελευταία πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που έλαβαν χώρα στο Κατάρ, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή με μια νέα πρόταση που αποσκοπεί στη μείωση των διαφορών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η πρόταση, η οποία ισχυρίζεται ότι ευθυγραμμίζεται με τις αρχές που υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απορρίφθηκε γρήγορα από τη Χαμάς, η οποία υποστήριξε ότι αντανακλά τους νέους όρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN επικαλέστηκε ενημερωμένες πηγές που ανέφεραν ότι οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου προειδοποίησαν την Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες ότι η Χαμάς είναι απίθανο να συμφωνήσει με την πρόταση.

Αν και οι διαμεσολαβητές συμμετείχαν στις συνομιλίες της Παρασκευής, φέρονται να πήραν αποστάσεις από την αμερικανική πρόταση, με τους νέους όρους να θεωρούνται υπερβολικά ευνοϊκοί για το Ισραήλ.

Η Χαμάς επέκρινε την πρόταση, δηλώνοντας ότι εμμένει στις απαιτήσεις του Νετανιάχου, οι οποίες περιλαμβάνουν την άρνηση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, τη συνέχιση της κατοχής βασικών περιοχών στη Γάζα και νέους όρους για την ανταλλαγή ομήρων.

Εδώ και μήνες, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος καταβάλλουν προσπάθειες να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να διευκολύνουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές παρεμποδίστηκαν από την άρνηση του Νετανιάχου να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Χαμάς.

Ναυτεμπορική