Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, που σηματοδότησε την εντυπωσιακή άνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και τον οδήγησε έως τον Λευκό Οίκο. Αυτή τη φορά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μία διαφορετική αποστολή. Να στηρίξει την εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου της χώρας.

Απαρίθμησε τα χαρίσματα τόσο του Τζο Μπάιντεν όσο και του διδύμου Κάμαλα Χάρις και Τιμ Γουόλς και εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και χαρακτήρισε επικίνδυνο.

Σκληρός αγώνας σε βαθιά διχασμένη χώρα

«Η δάδα πέρασε από τον Μπάιντεν στη Χάρις. Τώρα εναπόκειται σε όλους μας να αγωνιστούμε για την Αμερική στην οποία πιστεύουμε. Και μην γελιέστε, θα είναι μάχη», υπογράμμισε.

«Παρ’ όλη την απίστευτη ενέργεια που μπορέσαμε να παράγουμε τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός θα είναι ακόμα ένας σκληρός αγώνας σε μια βαθιά διχασμένη χώρα», προειδοποίησε.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους στη συνέχεια σε πιο χιουμοριστικό ύφος, σχολίασε πως «αυτό το συνέδριο ήταν πάντα πολύ καλό για παιδιά με περίεργα ονόματα που πιστεύουν σε μια χώρα όπου όλα είναι δυνατά», αναφερόμενος στην Κάμαλα Χάρις.

Έπαινοι στον Μπάιντεν

Στη συνέχεια, στρέφηκε στον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ και είπε πως το να ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να γίνει αντιπρόεδρός του ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις του. Το ίδιο είχε επισημάνει ο Μπάιντεν μία ημέρα νωρίτερα για τη Χάρις. Απαρίθμησε δε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της οικονομίας και της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19.

«Η ιστορία θα θυμάται τον Τζο Μπάιντεν ως έναν πρόεδρο που υπερασπίστηκε τη δημοκρατία σε μια στιγμή μεγάλου κινδύνου», τόνισε.

Βολές στον Τραμπ

Ο Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν χάνει τον ύπνο του» για τα δεινά των Αμερικανών. «Πρόκειται για έναν 78χρονο δισεκατομμυριούχο που δεν έχει σταματήσει να γκρινιάζει για τα προβλήματά του από τότε που κατέβηκε τη χρυσή κυλιόμενη σκάλα του», σημείωσε.

Συνεχίζοντας τις επιθέσεις του ο Ομπάμα σημείωσε πως ο Τραμπ «βλέπει την εξουσία ως τίποτε άλλο από ένα μέσο για τους σκοπούς του».

«Σκότωσε μια δικομματική συμφωνία για τη μετανάστευση που θα βοηθούσε στην ασφάλεια των νότιων συνόρων μας επειδή πίστευε ότι η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος θα έβλαπτε την εκστρατεία του», εξήγησε.

«Δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει αν περισσότερες γυναίκες χάσουν τις αναπαραγωγικές τους ελευθερίες, καθώς αυτό δεν θα επηρεάσει τη ζωή του», πρόσθεσε.

Σε εκείνο το σημείο το κοινό άρχισε να γιουχάρει στο άκουσμα του ονόματος Τραμπ, με τον Ομπάμα να επιστρατεύει μία κλασική ατάκα του. «Μην γιουχάρετε. Ψηφίστε», τους προέτρεψε.

Η Κάμαλα Χάρις θα εστιάσει στα προβλήματά σας

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ένα νέο κεφάλαιο με την «Πρόεδρο Κάμαλα Χάρις», είπε ο Ομπάμα στο πλήθος και υπογράμμισε την ιστορία της ως εισαγγελέα που τα έβαλε με μεγάλες τράπεζες και έστειλε στη φυλακή εγκληματίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

«Μετά την κρίση στεγαστικών δανείων πίεσε εμένα και την κυβέρνησή μου να διασφαλίσουμε ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού θα έχουν μια δίκαιη διευθέτηση», είπε και πρόσθεσε:

«Θα επικεντρωθεί στα προβλήματά σας. Δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τους δικούς της ψηφοφόρους, δεν θα τιμωρήσει όσους “αρνούνται να λυγίσουν το γόνατο”».

Σημείωσε επίσης ότι αγαπά τον Τιμ Γουόλζ, που είναι «το είδος ανθρώπου που θα έπρεπε να είναι στην πολιτική – κάποιος που γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη, υπηρέτησε τη χώρα του, δίδαξε παιδιά, προπονούσε ποδόσφαιρο και φρόντιζε τους γείτονές του».

«Ξέρει ποιος είναι και τι είναι σημαντικό».

Ο Ομπάμα συνέχισε λέγοντας ότι η εκλογή των Χάρις και Γουόλς «δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η δουλειά μας είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η δημοκρατία μπορεί πραγματικά να αποδώσει. Η Κάμαλα το καταλαβαίνει αυτό».

Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί

Δεν παρέλειψε τέλος να επισημάνει ότι όλες οι χώρες του κόσμου έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ΗΠΑ. «Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί τι συμβαίνει στις προεδρικές εκλογές. Κανένα έθνος, καμία κοινωνία, δεν προσπάθησε ποτέ να οικοδομήσει μια δημοκρατία τόσο μεγάλη και ποικιλόμορφη όσο η δική μας στο παρελθόν».

Τόνισε επίσης ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «οι αστυνομικοί του κόσμου» ή «να εξαλείψουν κάθε σκληρότητα και αδικία», «πρέπει να είναι μια δύναμη για το καλό».

«Αυτό πιστεύει η Κάμαλα Χάρις – και το ίδιο πιστεύουν οι περισσότεροι Αμερικανοί», κατέληξε.

Ναυτεμπορική