Ειδικότερα, «Το Αζερμπαϊτζάν έχει υποβάλει επίσημα αίτηση για να γίνει μέλος των BRICS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Αϊχάν Χατζιζάντα σε συνέντευξή του στο Anadolu.

Το ενδιαφέρον του Αζερμπαϊτζάν για την ένταξή του στα BRICS αναφέρθηκε σε κοινή δήλωση με την Κίνα για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία υπεγράφη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα στις αρχές του περασμένου μήνα.

Καλωσόρισε η Κίνα – Υποστηρίζει ο Πούτιν

Σε αυτήν αναφερόταν η επιθυμία του Αζερμπαϊτζάν να ενταχθεί στις BRICS και αναφερόταν ότι η Κίνα καλωσόρισε αυτό το αίτημα.

Μια κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αζερμπαϊτζάν στις 18-19 Αυγούστου δήλωσε επίσης την υποστήριξη της Μόσχας για την ένταξη του Μπακού.

Οι BRICS, οι οποίες σχηματίστηκαν το 2006, περιλάμβαναν αρχικά τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Τον Ιανουάριο του 2024, το οικονομικό μπλοκ καλωσόρισε τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως πλήρη μέλη.

Ναυτεμπορική