Γενικά θέματα 20 Αυγούστου 2024

Τί λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα για τα F-16, τα F-35 και τους S-400;

Τί λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα για τα F-16, τα F-35 και τους S-400;

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Jeffry L. Flake, μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πρόγραμμα των F-16. Σε ερώτηση σχετικά με το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις (οι οποίες έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί), ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι η Επιστολή Αποδοχής (LOA : Letter Of Acceptance) υπογράφηκε τον Ιούνιο για 40 νέα μαχητικά και 79 συλλογές αναβάθμισης. Επίσης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ της Τουρκίας και της Lockheed Martin για σειρά θεμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνονται στη σύμβαση (χρονοδιάγραμμα, κόστος, βιομηχανική συμμετοχή, διαμόρφωση των συλλογών αναβάθμισης, αποπληρωμή κ.ά.).

Σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι συνεχίζονται ομαλά και ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος. Σχετικά με τους S-400 και το F-35, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι «πάντα λέγαμε σταθερά ότι θα θέλαμε να έχουμε ξανά την Τουρκία με F-35. Το αν η Τουρκία επιστρέψει πίσω στην κοινοπραξία των F-35 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν. Δεν είναι μόνο οι Η.Π.Α. αλλά είναι άλλα μέλη της κοινοπραξίας. Αλλά πριν συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξει λύση στο ζήτημα των S-400. Εάν αυτό αλλάξει, μπορούμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τα F-35».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube