Υπό τον κλοιό διαδηλωτών που πιέζουν για να παύσει η υποστήριξη στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και με την ομιλία-παράδοση σκυτάλης του Τζο Μπάιντεν στην Κάμαλα Χάρις, ξεκίνησε η πρώτη ημέρα του εθνικού συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Στο United Center του Σικάγο, στο πάλαι ποτέ βασίλειο του Μάικλ Τζόρνταν, ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να προτρέψει τους Δημοκρατικούς να ενωθούν πίσω από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ενάντια στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών η εμφάνιση του Μπάιντεν στην αρχή αυτή του τετραήμερου συνεδρίου αναμενόταν να λειτουργήσει ως μια συμβολική αλλαγή σκυτάλης στο «Νο. 2» τονώνοντας το αίσθημα ενότητας.

Θεωρείτο σίγουρο ότι Μπάιντεν επρόκειτο να παρουσιάσει τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο ως «απειλή για την αμερικανική δημοκρατία» και να αναφερθεί στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις.

Πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι η Χάρις, ήταν πολύ πιθανό να ανέβει μαζί στη «σκηνή» με τον Μπάιντεν.

USA-BIDEN/

Επισήμως, η Χάρις θα αποδεχθεί την υποψηφιότητά της το βράδυ της Πέμπτης σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία. Εάν εκλεγεί στις 5 Νοεμβρίου, η Κάμαλα Χάρις θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Διαδηλώσεις

Οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις προσέδιδαν μια νότα αβεβαιότητας στην κατά τα άλλα εορταστική εβδομάδα των Δημοκρατικών, παρότι δεν είναι λίγοι εκείνοι στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος που παραμένουν οργισμένοι για την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Παρά τις διαδηλώσεις πάντως, τις οποίες τηλεγράφημα του Reuters περιέγραφε ως μικρότερες του αναμενομένου, η ατζέντα των Δημοκρατικών φαίνεται αυτή τη στιγμή απίθανο να αλλάξει ρότα.

Το κόμμα επρόκειτο να ψηφίσει τη Δευτέρα υπέρ μίας πολιτικής πλατφόρμας 92 σελίδων που δεν απαιτεί εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, κάτι που συνιστά αίτημα των φιλοπαλαιστινιακών ομάδων. Επιπλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την περασμένη Τρίτη πρόσθετες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Χάρις «κατεβαίνει» στο συνέδριο με την καμπάνια της να έχει σπάσει τα ρεκόρ συγκέντρωσης κεφαλαίων και χορηγιών, να γεμίζει αρένες με υποστηρικτές και να γυρνά τις δημοσκοπήσεις σε ορισμένες κρίσιμες πολιτείες υπέρ των Δημοκρατικών.

Λιγότερο ρόδινα

Υπάρχουν πάντως και πιο μετριοπαθείς φωνές που προειδοποιούν τους Δημοκρατικούς να μην είναι τόσο πολύ αισιόδοξοι . «Τα νούμερά μας είναι πολύ λιγότερο ρόδινα από αυτά που βλέπετε», δηλώνει ο Σώνσι Μακλίν (Chauncey McLean), επικεφαλής της μιας επιτροπής (Future Forward) που έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην εκλογή της Χάρις.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από έναν μήνα έδειχναν ότι ο Τραμπ είχε σαφές προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν, αλλά η Χάρις κλείνει τη διαφορά ή και προηγείται τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε πολλές από τις κρίσιμες πολιτείες -συμπεριλαμβανομένης της Πενσιλβάνια- που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές.

«Οι Δημοκρατικοί είναι on fire», εκτιμά ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς. «και απέναντι έχουμε έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο που κάθεται στην άκρη και λέει ασυναρτησίες».

Τραμπ: «Η συντρόφισσα Κάμαλα»

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να συνεχίσει την εκστρατεία του αυτήν την εβδομάδα σε μερικές από τις κρίσιμες πολιτείες που είναι πιθανό να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σύμμαχοι και χορηγοί τον παροτρύνουν τον Τραμπ να αποφύγει τις φυλετικές προσβολές κατά της Χάρις και να επικεντρώσει τις επιθέσεις του στα πεπραγμένα της πολιτικής της.

Μιλώντας σε μια μικρή επιχείρηση στη νότια Πενσιλβάνια, αναφέρθηκε επανειλημμένα στη Χάρις ως «Η συντρόφισσα Κάμαλα» σε μια προσπάθεια να την περιγράψει ως κομμουνίστρια.

Οι σχετικές επιθέσεις αναμένεται να ενταθούν καθώς το επιτελείο της Χάρις επιβεβαίωνε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ότι θα αυξήσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από το 21% στο 28%, αναιρώντας, εν μέρει, μία από τις μείζονες επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Τραμπ, μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε ότι θα μπλοκάρει προγραμματισμένη αμερικανική αγορά από ιαπωνική Nippon Steel και θα ακυρώσει τους κανόνες για τη ρύπανση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στα δε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποσχέθηκε ότι θα μειώσει την εγκληματικότητα σε πόλεις όπως το Σικάγο. «ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΖΩΝΗ, ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ», έγραψε (με κεφαλαία) στα social media.
Μεταξύ των ομιλητών στην πρώτη ημέρα του Συνεδρίου αναμένεται να είναι η Χίλαρι Κλίντον καθώς και η σύζυγος του Μπάιντεν, Τζιλ και η κόρη του Άσλεϊ.

Με πληροφορίες από Reuters