Θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου να σπείρει καχυποψία, για μία ενδεχόμενη ήττα του.  Ακόμη και να «υπερασπιστεί» τον Μπάιντεν. Ως αντίπαλός του άλλωστε, ήταν« του χεριού» του.

Ο Τραμπ προκαταλαμβάνει την κοινή γνωμη  για κάθε ενδεχόμενο, χαρακτηρίζοντας ήδη τις επερχόμενες εκλογές ως «στημένες» εναντίον του, ορίζοντας αβασάνιστα κάθε εμπόδιο στο δρόμο του ως εκλογική παρέμβαση.

«Πρόκειται για την ανατροπή ενός προέδρου», δήλωσε ο Τραμπ σε συγκέντρωση το Σάββατο, αναφερόμενος στην αντικατάσταση του Μπάιντεν από την Κάμαλα Χάρις, στον προεκλογικό αγώνα.

«Έριξαν έναν πρόεδρο. Ήταν ένα πραξικόπημα εναντίον ενός προέδρου. Ήταν πραξικόπημα».

«Ηταν το πρώτο πραξικόπημα της ιστορίας της χώρας μας και ήταν πολύ επιτυχημένο», συνέχισε ακάθεκτος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η υποψηφιότητα της Χάρις δεν αναδείχθηκε από προκριματικές εκλογές.

Από τη στιγμή που η Κάμαλα Χάρις αναδείχθηκε  υποψήφια  των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε στην φαρετρα του, την προσφιλή του λέξη: «πραξικόπημα».

Στο ίδιο έργο θεατές

Οι προσπάθειες του Τραμπ να υπονομεύσει την αξιοπιστία των φετινών εκλογών παραπέμπουν στις τακτικές που χρησιμοποίησε στην προεκλογική εκστρατεία του 2020 και δείχνουν πώς θα μπορούσε να επιδιώξει και πάλι να απονομιμοποιήσει τα αποτελέσματα αν χάσει, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ακόμη εμπρηστική διεκδίκηση της προεδρίας, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα εκλογών και εθνικής ασφάλειας.

Ο Τραμπ επιμένει εδώ και καιρό ότι οι πολιτικές του αποτυχίες είναι αποτέλεσμα κάποιας κακόβουλης δύναμης που προσπαθεί να τον κρατήσει μακριά από την εξουσία και έχει αποδυναμώσει την πίστη στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ,.

Όταν ο Τραμπ έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2016, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του έκλεψε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα και είπε στους υποστηρικτές του ότι οι κάλπες «ήταν απολύτως στημένες» εναντίον του.

Το 2020, ισχυρίστηκε αβάσιμα ότι η αύξηση των επιστολικών ψηφοδελτίων εν μέσω της πανδημίας οδήγησε σε εκτεταμένη νοθεία που του κόστισε τις εκλογές, και καθώς το Κογκρέσο συγκεντρώθηκε για να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα, υποστηρικτές του Τραμπ επιτέθηκαν βίαια στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και προσπάθησαν να σταματήσουν τη διαδικασία.

«Αρνείται να πει ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών αν χάσει»

Επί μήνες, ο Τραμπ καυχιόταν ότι βρισκόταν στον δρόμο για τη νίκη στην ρεβάνς Μπάιντεν και έλεγε στους υποστηρικτές του ότι ο μόνος τρόπος για να χάσει ήταν να κλέψουν οι Δημοκρατικοί. Άρχισε όμως να εντείνει τις προειδοποιήσεις του για την εκλογική διαδικασία όταν η Χάρις άρχισε να συγκεντρώνει μαζικά πλήθη και τον ξεπέρασε σε αρκετές εθνικές δημοσκοπήσεις και δημοσκοπήσεις σε διάφορες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στις οποίες προηγούνταν του Μπάιντεν.

Τώρα αρνείται να πει ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών αν χάσει. «Αν όλα γίνουν με εντιμότητα, θα αποδεχθώ ευχαρίστως τα αποτελέσματα».

Επίθεση με ψέματα

Από τότε που η Χάρις μπήκε στην κούρσα τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ προσπάθησε επανειλημμένα να σπείρει αμφιβολίες για την ακεραιότητά της. Επιτέθηκε στη φυλετική της ταυτότητα, κατηγορώντας την ότι μόλις πρόσφατα αυτοπροσδιορίστηκε ως μαύρη, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Και νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τραμπ κατηγόρησε ψευδώς τη Χάρις ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να παραποιήσει μια φωτογραφία προεκλογικής συγκέντρωσης, ώστε το πλήθος να φαίνεται μεγαλύτερο από ό,τι ήταν.

Ζήτησε να την αποσσύρει «επειδή η δημιουργία μιας ψεύτικης εικόνας είναι ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» και πρόσθεσε: «Όποιος το κάνει αυτό θα κλέψει σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ!».

Στην πραγματικότητα, η Χάρις προσέλκυσε ένα τεράστιο πλήθος κόσμου.

Να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση του Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο ήταν μέσα στις αρμοδιότητες του Δημοκρατικού Κόμματος. Παρόλο που οι ψηφοφόροι των προκριματικών εκλογών επέλεξαν τον Μπάιντεν, τεχνικά εξέλεξαν μια λίστα αντιπροσώπων για να επιλέξουν τον υποψήφιό τους. Μόλις ο Μπάιντεν αποσύρθηκε, οι αντιπρόσωποι αυτοί ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν τον αντικαταστάτη του και σχεδόν ομόφωνα επέλεξαν τον Χάρι.

naftemporiki.gr