Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απέκλεισε το ρόλο του διαμεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, το Νέο Δελχί συμφώνησε να μεταφέρει μηνύματα μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, Ινδοί αξιωματούχοι ζητούν διάλογο και διπλωματικές οδούς για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην Ουκρανία ο Μόντι

Η επίσκεψη του Μόντι στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία, η οποία προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει τους στενότερους δεσμούς με την Ινδία ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επίσκεψη στη Ρωσία κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων και τηλεφωνημάτων με τους Ινδούς ομολόγους τους τον Ιούλιο.

Η εξάρτηση της Ινδίας από τη Ρωσία

Η απροθυμία του Μόντι να ενεργήσει ως μεσολαβητής για τον τερματισμό του πολέμου οφείλεται εν μέρει στην εξάρτηση της Ινδίας από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει φθηνό πετρέλαιο και όπλα.

Το Νέο Δελχί απέφυγε να επικρίνει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο της, και αύξησε τις αγορές του ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Από την άποψη της Ουκρανίας, είναι σημαντικό για τον Ζελένσκι να συναντηθεί με τον Μόντι για να συζητήσει τον ρόλο της Ινδίας στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η Ινδία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες του Ζελένσκι να κερδίσει χώρες-κλειδιά του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στην Ελβετία, η Ινδία ήταν μεταξύ των χωρών που δεν υπέγραψαν την τελική διακήρυξη, εμποδίζοντας τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διευρύνει την υποστήριξη στον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής.

Το ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού στο Κίεβο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.

«Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής της ινδικής κυβέρνησης στην χώρα μας στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Ουκρανού προέδρου που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.

Ναυτεμπορική