Καθώς η Ουκρανία κερδίζει εδάφη στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε πίεση στους δυτικούς συμμάχους του για περισσότερη βοήθεια.

«Οι δικοί μας τα πάνε περίφημα σε όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για ταχύτερη παράδοση προμηθειών από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι μιλώντας το βράδυ της Κυριακής.

«Χρειάζονται αποφάσεις, όπως και έγκαιρη υλικοτεχνική υποδομή για τα πακέτα βοήθειας που ανακοινώθηκαν. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Φόβοι για ανατολική επίθεση

Η Ουκρανία αγωνίζεται να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας στα ανατολικά, εξ ου και οι εκκλήσεις για επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων.

«Ο εχθρός εξαπλώνεται σε όλη την περιοχή. Ο ρυθμός προώθησης είναι πολύ υψηλός. Και, δυστυχώς, τώρα οι επιθετικές του δυνατότητες εδώ περιορίζονται όχι από τη δύναμη της αντίστασής μας, αλλά μάλλον από τις εφεδρείες του», ανέφερε η ταξιαρχία.

Οι τοπικές ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ακούσιες εκκενώσεις στην περιοχή.

«Περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων σχεδόν 4.000 παιδιά, εξακολουθούν να ζουν εδώ, αλλά τον τελευταίο καιρό το μέτωπο έχει πλησιάσει πολύ κοντά στο Ποκρόβσκ, οπότε πρέπει να αντιδράσουμε ανάλογα», ανέφερε ο Βαντίμ Φιλάσκιν, κυβερνήτης του Ντονέτσκ, σε δήλωσή του τη Δευτέρα.

Η Ουκρανία βρίσκει μεγαλύτερη επιτυχία πέρα από τα σύνορα στο ρωσικό έδαφος, όπου έπιασε τις δυνάμεις του Κρεμλίνου στα πράσα πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα.

Στην περιοχή του Κουρσκ εντός της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός φέρεται να κατέστρεψε και τις τρεις γέφυρες πάνω από τον ποταμό Σέιμ, ανέφερε ο Ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής Βλαντίμιρ Ρομάνοφ σε ανάρτηση στο Telegram τη Δευτέρα.

Ο στρατός της Ουκρανίας προχώρησε επίσης νοτιοανατολικά της Σούντζα στη Ρωσία και κατέλαβε τρία ακόμη χωριά στην περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση από ένα πρόγραμμα πολεμικής χαρτογράφησης που συνδέεται με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανέφερε επιτυχημένο χτύπημα του εργοστασίου «Kavkaz» στην κοντινή περιοχή του Ροστόφ.

«Εκεί αποθηκεύονταν πετρέλαιο και πετρελαιοειδή» που προμήθευαν τον ρωσικό στρατό, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ακλόνητη υποστήριξη της Βρετανίας

Απαντώντας στην έκκληση Ζελένσκι για περεταίρω βοήθεια, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο διαρκεί η σύγκρουση» και δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» όσον αφορά την απαγόρευση χρήσης των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow στη Ρωσία, αλλά ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή.

Ναυτεμπορική