Ένταση στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου! Μετανάστες «όρμησαν» από τα Κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές

Ένταση στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου! Μετανάστες «όρμησαν» από τα Κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές

Για μετακίνηση μεταναστών εντός της ουδέτερης ζώνης ενημέρωσε το πρωί της Δευτέρας ο Κοινοτάρχης της κατεχόμενης Αυλώνας, Μενέλαος Σάββα, τις αρχές της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση της Αστυνομίας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Σάββα στο ΚΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυλώνας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το πρωί της Δευτέρας παρατηρήθηκε κινητικότητα στην ουδέτερη ζώνη κοντά στην κοινότητα. Όπως είπε, οι άνθρωποι που διαμένουν στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών, κρατώντας πλακάτ στα οποία αναγράφονταν τα αιτήματά τους στα αγγλικά, άρχισαν να κινούνται κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης, προς το Ακάκι.

Οι διαμαρτυρόμενοι, όπως είπε ο κ. Σάββα, κινούνταν οργανωμένοι και με τη συνοδεία των ΗΕ, ενώ κρατούσαν μαζί τους και τσάντες με τα υπάρχοντά τους. Παρατηρώντας την κινητικότητα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κάλεσε την Αστυνομία, ενώ ενημέρωσε και το Υφυπουργείο Μετανάστευσης σχετικά, όπως είπε.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο ίδιος βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με το Υφυπουργείο για την υπόθεση, ενώ η Αστυνομία βρέθηκε στην περιοχή για να ανακόψει ενδεχόμενη προσπάθεια των μεταναστών να περάσουν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

Ο κ. Σάββα ανέφερε ότι οι μετανάστες ζητούσαν, μεταξύ άλλων, διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και πρόσβαση των παιδιών σε εκπαίδευση. Σημείωσε ότι όντως κάποια στιγμή επιχείρησαν να περάσουν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, κάνοντας όμως λόγο για μία «χλιαρή προσπάθεια», η οποία απέτυχε με παρέμβαση της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, οι διαμαρτυρόμενοι επέστρεψαν τελικά στον καταυλισμό στην ουδέτερη ζώνη της Αυλώνας, μετά από περίπου πέντε ώρες.

Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ ωθεί τους μετανάστες προς τις Ελεύθερες Περιοχές

Στις αρχές Αυγούστου, κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν, ότι με την ανοχή και συνδρομή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, 44 παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν, μέσω της νεκρής ζώνης, από τα κατεχόμενα στην ελεύθερη Κύπρο, στις περιοχές της Περιστερώνας και της Αυλώνας.

Αντί για ειρηνευτική δύναμη, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ειτουργεί σαν εκτελεστικός βραχίονας του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας! Οι κυπριακές Αρχές, οι οποίες εντόπισαν τις παράνομες κινήσεις, δεν υπέκυψαν στις πιέσεις των «κυανόκρανων», αρνούμενες να επιτρέψουν την είσοδο των παράτυπων μεταναστών στα ελεύθερα εδάφη. Ειδοποίησαν μάλιστα νωρίτερα την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την παράνομη παρουσία των 44, αλλά η ειρηνευτική δύναμη, όπως σχολιάστηκε χαρακτηριστικά, «σφύριζε αδιάφορα».

Οι 44, στην πλειοψηφία τους συριακής καταγωγής (οι 40 , οι άλλοι 4 είναι οικογένεια Παλαιστινίων), προέρχονταν από την Τουρκία. Διακινητές τους άφησαν στα ανοιχτά του Κόλπου της Μόρφου και στη συνέχεια κολύμπησαν ως τα κατεχόμενα. Πέρασαν ανενόχλητοι στη νεκρή ζώνη στην Περιστερώνα και εκεί παρέμειναν συγκεντρωμένοι.

Εκείνη την περίοδο διέρρευσε βίντεο με στρατιώτη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο οποίος συμβούλευε μετανάστες να οδηγηθούν προς τις ελεύθερες περιοχές.  Την ίδια ώρα σε μια στιγμή έντασης άνδρας απαντά στον στρατιώτη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν εκεί.

Η συζήτηση:

– Θα μείνουν στη Νεκρή Ζώνη.

-Όχι δεν θα μείνουν στη Νεκρή Ζώνη.

-Πρέπει να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν.

-Ξέρεις από που ήρθαν; Ξέρεις ακριβώς από που ήρθαν; Δεν ξέρεις!

-Ήρθαν παράνομα στην Κύπρο χθες το βράδυ στις κατεχόμενες περιοχές και δυστυχώς δεν τους σταματήσατε και επιτρέψατε την είσοδο τους στη Νεκρή Ζώνη.

-Πήγαινε μίλα στην Κυβέρνησή σου. Γιατί μιλάς σε εμένα; Σε παρακαλώ.

-Δυστυχώς αν τους είχατε σταματήσει χθες από το να μπουν στη νεκρή ζώνη δεν θα ήμασταν στην κατάσταση αυτή τώρα.

Σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα Χ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ειρηνευτές υποβοηθούν την είσοδο μεταναστών, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω βίντεο εσφαλμένο και παραπλανητικό.

«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις διασφαλίζουν την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο που συγκεντρώνονται και ωθούνται στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ. Το να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο είναι ανεύθυνο και εμπρηστικό. Πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!», αναφέρει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η νέα άφιξη μεταναστών οδήγησε χθες το μεσημέρι τα Ηνωμένα Έθνη να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούν προς την Αυλώνα και διενεργούσαν ελέγχους σε όλους όσοι περνούσαν στην νεκρή ζώνη, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση σε κάτοικούς που προσπαθούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους αλλά και σε παραγωγούς που έρχονταν να παραδώσουν φρούτα και λαχανικά.

«Χθες όλη μέρα ήταν κλειστοί δρόμοι πιο πάνω είναι η αστυνομία μας. Ήρθαν ακόμα 20 εδώ στην περιοχή και τοποθέτησαν ακόμα 3-4 τσατίρια», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

«Εκβιαστικά προσπαθούσαν να παραδώσουν τους μετανάστες στην κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Μενέλαος Σάββα, Κοινοτάρχης της Αυλώνας.

Σήμερα η κατάσταση στην Αυλώνα ήταν πολύ πιο ήρεμη, ωστόσο σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη της περιοχής ελάχιστοι είναι οι μετανάστες που παραμένουν στο σημείο, ενώ άγνωστο παραμένει το πού βρίσκονται οι υπόλοιποι.

Υπό την επίβλεψη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι μετανάστες και σήμερα βρίσκονται μια ανάσα από την Αυλώνα.

«Από τους 44 που ήρθαν την Τετάρτη οι 40 δεν ξέρουμε πού είναι σήμερα το πρωί ήταν 3 ή 4», λέει ο κοινοτάρχης.

«Η δίκη μας αστυνομία τους αποκόπτει αλλά έχει πολλούς δρόμους και παρόδους», ανέφερε κάτοικος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης θα διενεργήσει αυτοψία στην Αυλώνα και συγκεκριμένα στην περιοχή που η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έστησε σκηνές για τους μετανάστες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube