REAL TIME |

ΗΠΑ 19 Αυγούστου 2024

Πώς θα επηρεάσουν τις αγορές Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις

Πώς θα επηρεάσουν τις αγορές Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις

Στις 5 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ Τραμπ και Χάρις

Το πρώτο σενάριο θέλει τον Τραμπ να σημειώνει μία ξεκάθαρη νίκη και τους Ρεπουμπλικάνους να εξασφαλίζουν τον έλεγχο τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι θα εκλεγεί ο Τραμπ, αλλά οι Δημοκρατικοί θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για νίκη της Χάρις, με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνουν αυτά τα τρία σενάρια για τις αγορές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 12 αναλυτών της ING.

Σενάριο 1 (Πρόεδρος Τραμπ και έλεγχος του Κογκρέσου): Ένας κυρίαρχος Τραμπ αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στην επέκταση των περικοπών φόρων που εφαρμόστηκαν το 2017, στην επιβολή νέων περιορισμών για τη μετανάστευση και σε μία πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, με τη Fed να ακολουθεί πιο περιοριστική νομισματική πολιτική για να κρατήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Θα επιβάλλει περισσότερους δασμούς, με την Κίνα στο επίκεντρο και θα προσφέρει λιγότερη στήριξη σε Ουκρανία και Ταϊβάν.

Η απόλυτη κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο αποτελεί το πιο bullish σενάριο για την πορεία του δολαρίου μεσοπρόθεσμα. Και αυτό γιατί η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η επιβολή επιπρόσθετων δασμών, ενισχύουν τη θέση του δολαρίου. Η ισοτιμία με το ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 1,02 δολάρια/ευρώ στο τέλος του 2024 και στα 0,95 δολάρια/ευρώ στο τέλος του 2025.

Όμως οι ίδιες πολιτικές αναμένεται να οδηγήσουν σε άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, λόγω της περαιτέρω αύξησης του χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει το 5,20% στο τέλος του 2025. Η τιμή του Brent τοποθετείται στα 87 δολάρια φέτος και στα 74 στο τέλος του 2025.

Σενάριο 2 (Πρόεδρος Τραμπ με διαιρεμένο Κογκρέσο): Με τον έλεγχο της Γερουσίας να περνάει στους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ ενδέχεται να καταφέρει να επεκτείνει τις περικοπές φόρων του 2017 αλλά να μην μπορέσει να εφαρμόσει νέες μειώσεις για επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα, καθώς ούτε και αύξηση δαπανών.

Ο περιορισμός κινήσεων στο εσωτερικό ενδέχεται να τον ωθήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική, με επίκεντρο μία συμφωνία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, λόγω και των πολιτικών που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, αναμένεται να κάνουν τη Fed πιο επιφυλακτική στο να μειώσει δραστικά τα επιτόκια το 2025. Θα επιβληθούν δασμοί 60% στα κινεζικά προϊόντα και 10% σε όλα τα υπόλοιπα.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου τοποθετείται στα 1,06 δολάρια/ευρώ στο τέλος του 2024, στα 0,98 δολάρια/ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2025 και στα 1,03 δολάρια/ευρώ στο τέλος του 2025. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα υποχωρήσει στο 3,80% φέτος, για να επανέλθει στο 4,90% στο τέλος του 2025. Λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η τιμή του Brent προβλέπεται να πέσει στα 70 δολάρια το 2025.

Σενάριο 3 (Πρόεδρος Χάρις, οι Ρεπουμπλικάνοι τη Βουλή): Η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να ακολουθήσει πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική με τις μειώσεις φόρων να καταργούνται στο τέλος του 2025 και να εφαρμόζονται αυξήσεις φόρων το 2026. Παρ’ όλα αυτά οι δημοσιονομικές ανησυχίες θα παραμείνουν και η ανάπτυξη θα είναι πιο ήπια. Στην εξωτερική πολιτική θα συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας και της Ταϊβάν, ενώ θα ακολουθηθεί μία πιο ήπια στρατηγική στο εμπόριο.

Η χαμηλότερη ανάπτυξη και ο εξασθενημένος πληθωρισμός ενδέχεται να αναγκάσουν τη Fed να ακολουθήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική σε σύγκριση με τα σενάρια που θέλουν πρόεδρο τον Τραμπ και να μειώνει τα επιτόκια στο 3,50% μέσα στο 2025.

Σε αυτό το σενάριο το δολάριο θα βρεθεί στα 1,12 δολάρια/ευρώ φέτος και θα υποχωρήσει 1,18 δολάρια στο τέλος του 2025. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα κινηθεί πτωτικά στο 3,60% φέτος αλλά θα ανέλθει στο 4,60% τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ η τιμή του Brent θα φτάσει στα 83 δολάρια φέτος και στα 78 δολάρια κατά τη διάρκεια του 2025.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube