REAL TIME |

ΗΠΑ , Κίνα 17 Αυγούστου 2024

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ενισχύει την παρουσία του στη Νότια Σινική Θάλασσα! Στέλνει πυρηνικό υποβρύχιο για να αντιμετωπίσει την Κίνα

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ενισχύει την παρουσία του στη Νότια Σινική Θάλασσα! Στέλνει πυρηνικό υποβρύχιο για να αντιμετωπίσει την Κίνα

Το USS Minnesota θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στις προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού να διατηρήσει «ειρήνη και σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό», μια περιοχή όπου η διευρυνόμενη ναυτική παρουσία και οι φιλοδοξίες της Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ – Η εισαγωγή υποβρυχίου κλάσης Virginia, με βελτιωμένη stealth λειτουργία και τα προηγμένα όπλα, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αναβάθμιση στις περιφερειακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα υποβρύχια κλάσης Virginia του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναμένεται να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και αποτροπής.

Σε μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της παρουσίας του στον Δυτικό Ειρηνικό, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πρόκειται να αναπτύξει το προηγμένο υποβρύχιο κλάσης Virginia USS Minnesota στο Γκουάμ την 1η Οκτωβρίου 2024. Αυτό το πυρηνικό υποβρύχιο ταχείας επίθεσης , που επί του παρόντος εδρεύει στη Χαβάη, θα είναι το πρώτο της κατηγορίας του που θα σταθμεύσει μόνιμα στο Γκουάμ, ενισχύοντας σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες της περιοχής. Ο Υποπλοίαρχος Ρικ Μουρ, εκπρόσωπος της υποβρύχιας δύναμης του στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, επιβεβαίωσε την ανάπτυξη στη «Stars and Stripes», μία καθημερινή αμερικανική στρατιωτική εφημερίδα με θεματολογία που αφορά τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και τις κοινότητές τους, με έμφαση σε όσους υπηρετούν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το USS Minnesota θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στις προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού να διατηρήσει «ειρήνη και σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό», μια περιοχή όπου η διευρυνόμενη ναυτική παρουσία και οι φιλοδοξίες της Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ. Τα υποβρύχια κλάσης Virginia, γνωστά για τη stealth λειτουργία τους, την ευελιξία και τα υπερσύγχρονα όπλα τους, αντιπροσωπεύουν ένα βασικό πλεονέκτημα στη στρατηγική του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για την αντιστάθμιση της αυξανόμενης επιρροής και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στα γύρω ύδατα.

Η στρατηγική σημασία του Γκουάμ υπογραμμίζεται περαιτέρω από αυτή την ανάπτυξη. Ως έδαφος των ΗΠΑ εντός της δεύτερης νησιωτικής αλυσίδας, που εκτείνεται από την Ιαπωνία έως τη Νέα Γουινέα, το Γκουάμ είναι κρίσιμος κόμβος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό. Φιλοξενεί πολλές βασικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Πολεμικής Αεροπορίας Άντερσεν, της Ναυτικής Βάσης Γκουάμ και του αναπτυσσόμενου Camp Blaz, μιας σημαντικής βάσης του Σώματος Πεζοναυτών. Η τοποθεσία του νησιού το καθιστά ζωτικής σημασίας έδαφος για τη ναυτική δύναμη των ΗΠΑ και βασικό πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση με την Κίνα, ιδιαίτερα δεδομένης της εγγύτητάς του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – ένα κομβικό σημείο των περιφερειακών εντάσεων.

Η ανάπτυξη του USS Minnesota σηματοδοτεί επίσης μια ευρύτερη μετατόπιση στις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς μεταβαίνει από τα γερασμένα υποβρύχια κλάσης Λος Άντζελες στον πιο προηγμένο στόλο κλάσης Βιρτζίνια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, το Γκουάμ φιλοξενούσε πέντε υποβρύχια κλάσης Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένων των USS Annapolis, USS Jefferson City, USS Asheville, USS Springfield και USS Key West. Ωστόσο, στις αρχές του 2023, το USS Key West επέστρεψε στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας και τώρα περιμένει τον παροπλισμό. Η εισαγωγή της κλάσης Virginia, με το βελτιωμένο stealth και τα προηγμένα όπλα, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αναβάθμιση στις περιφερειακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Το USS Minnesota, οπλισμένο με τορπίλες Mark 48 και εξοπλισμένο με σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης ικανό να αναπτύξει έως και 12 πυραύλους κρουζ επίθεσης Tomahawk, θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρησιακή ευελιξία και τη δύναμη πυρός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό. Αυτά τα υποβρύχια έχουν σχεδιαστεί για μια ποικιλία αποστολών, όπως ανθυποβρυχιακός πόλεμος, πόλεμος κατά πλοίων επιφανείας, πόλεμος κρούσεων, επιτήρηση και αναγνώριση. Η ικανότητά τους να αναδιαμορφώνουν τα δωμάτια τορπιλών για να υποστηρίζουν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και τον εξοπλισμό τους για εκτεταμένες αποστολές προσθέτει στην ευελιξία και την αποτελεσματικότητά τους.

Η στρατηγική σημασία του Γκουάμ υπογραμμίζεται επίσης από τη συμπερίληψή του στη δεύτερη νησιωτική αλυσίδα, βασικό συστατικό της αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Αυτή η αλυσίδα, μαζί με την πρώτη αλυσίδα νησιών που συνδέει τους συμμάχους των ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες, σχηματίζει ένα αμυντικό πλαίσιο που θυμίζει στρατηγικές του Ψυχρού Πολέμου σχεδιασμένες να περιορίζουν τις ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις της Κίνας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εντός εμβέλειας κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, η στρατηγική θέση του Γκουάμ το καθιστά απαραίτητο για τα σχέδια του Πενταγώνου, ιδιαίτερα σε σενάρια που αφορούν την Ταϊβάν.

Μια προσομοίωση του 2022 που διεξήχθη από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών έδειξε τον κρίσιμο ρόλο των αμερικανικών υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων τόσο της κλάσης Virginia όσο και της κλάσης Λος Άντζελες, σε ένα πιθανό σενάριο σύγκρουσης που περιλαμβάνει μια κινεζική αμφίβια εισβολή στην Ταϊβάν. Η προσομοίωση ανέδειξε την ικανότητα των υποβρυχίων να επιχειρούν κρυφά και να εξαπολύουν ισχυρές επιθέσεις κάτω από τα κύματα, αποδεικνύοντας αποφασιστική αναστάτωση στον κινεζικό στόλο. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα υποβρύχια κλάσης Virginia θα ήταν ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων που στοχεύουν στις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στο Γκουάμ και σε άλλες στρατηγικές τοποθεσίες, καθώς και σε πλοία επιφανείας που στοχεύουν προηγμένα κινεζικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων “carrier-killer”.

Καθώς η Κίνα συνεχίζει να ενισχύει τις ναυτικές της ικανότητες και να διεκδικεί τις φιλοδοξίες της στον Ινδο-Ειρηνικό, τα υποβρύχια κλάσης Virginia του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναμένεται να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και αποτροπής. Παρά τις προόδους στον κινεζικό ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αυτά τα υποβρύχια αναμένεται να παραμείνουν μεταξύ των πιο ανθεκτικών και επιβιώσιμων πλατφορμών στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, διασφαλίζοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη του USS Minnesota στο Γκουάμ όχι μόνο υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του νησιού αλλά αντικατοπτρίζει επίσης τη δέσμευση του Ναυτικού των ΗΠΑ να διατηρήσει μια ισχυρή και ευέλικτη παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό, ικανή να ανταποκριθεί σε πιθανές απειλές και να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή .

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube