REAL TIME |

ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 16 Αυγούστου 2024

Χαμάς: Απαράβατος όρος για συμφωνία η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα

Χαμάς: Απαράβατος όρος για συμφωνία η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα

ΗΠΑ: Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει σχεδόν όλους τους πολεμικούς στόχους

Οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ πρέπει να βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, τονίζει το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χουσάμ Μπαντράν, τη στιγμή που ακόμη διεξάγονται συνομιλίες στη Ντόχα, αναφέρει το Reuters.

Ο Μπαντράν επαναλαμβάνει σε δήλωση που δημοσίευσε η Χαμάς ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επιτύχει πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, επιστροφή ομήρων, επιστροφή εκτοπισμένων Παλαιστινίων και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (15/8) ξεκίνησαν στη Ντόχα συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή (16/8).

ΗΠΑ: Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει σχεδόν όλους τους πολεμικούς στόχους – Θα βοηθήσουμε να μην επαναληφθεί η 7η Οκτωβρίου

Δέκα μήνες μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το Τελ Αβίβ έχει επιτύχει τη συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτικών του στόχων κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης. Έχει εξουδετερώσει χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς καθώς και τον ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, μειώνοντας δραματικά τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Αυτά σημειώνει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, κάνοντας λόγο για θετική έναρξη των συνομιλιών που διεξάγονται στη Ντόχα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, προειδοποιώντας δε, ότι πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να γίνει με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Οι συνομιλίες στη Ντόχα θα συνεχιστούν την Παρασκευή (16/8), εκτιμά ο Κίρμπι, κατά τον οποίο, παρά την επιτυχία των στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ, η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί σήραγγες για να μετακινείται και να αποθηκεύει όπλα.

«Η Χαμάς δεν είναι απλώς μια στρατιωτική οργάνωση. Είναι επίσης μια ιδεολογία, η οποία εξακολουθεί να μην πιστεύει στην ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, μια ιδεολογία που συνεχίζει να επιμένει στη στρεβλή ιδέα ότι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου θα έπρεπε να είναι σε θέση να συμβεί ξανά, οπότε θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί απέναντι σε αυτή την απειλή», υπογράμμισε ο Κίρμπι σε τηλεφωνική ενημέρωση.

Πιθανή επίθεση του Ιράν μπορεί να γίνει σύντομα χωρίς προειδοποίηση

Όπως ο Τζον Κίρμπι ανέφερε, οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν αν και πότε μπορεί να γίνει μια επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να έρθει με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση. «Έχουμε πληροφορίες ότι μια επίθεση θα μπορούσε να έρθει με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, και σίγουρα θα μπορούσε να έρθει τις επόμενες ημέρες, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

«Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι υπήρξε απόφαση του Ιράν να αλλάξει γνώμη, και δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, αν επιτεθούν, πώς θα μοιάζει αυτό ή ακόμη και πότε θα συμβεί. Γνωρίζουμε ότι το Ιράν έχει κάνει κάποιες προετοιμασίες. Πιστεύουμε ότι αν επιλέξουν να επιτεθούν, θα μπορούσαν να το κάνουν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση. Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», λέει ο Κίρμπι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, ότι αναμένει από το Ιράν να αναβάλει την επίθεσή του εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube