Ανάλυση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Λάνσινγκ! Ο Πούτιν ανασταίνει την KGB – Σχηματίζεται νέος κολοσσός στα πρότυπα της ιστορικής σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας

Ανάλυση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Λάνσινγκ! Ο Πούτιν ανασταίνει την KGB – Σχηματίζεται νέος κολοσσός στα πρότυπα της ιστορικής σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας

Γίνεται λόγος για διάλυση του SVR και μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ουσιαστικά επαναφέροντας σε ένα μοντέλο τύπου KGB. 

Η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών βραδυπορεί και άρχισε να καλύπτεται με μεγάλες αστοχίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών να παρουσιάζεται τελευταία  ακολουθώντας τα γεγονότα και όχι να τα προβλέπει, καθίσταται έτσι όλο και λιγότερο χρήσιμη.

Μια ανάλυση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Λάνσινγκ κάνει λόγο για την απορρόφηση αυτής της δομής από το FSB και το σχηματισμό ενός νέου κολοσσού, διαμορφωμένου σύμφωνα με το πρότυπο της παλιάς KGB.

 Η δυσαρέσκεια με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), αυξάνεται στην ελίτ του Κρεμλίνου.

Οι δημόσιες δηλώσεις του είναι όλο και πιο γεμάτες παραπληροφόρηση, η οποία έχει γίνει εμφανής σε πολλούς από τον στενό κύκλο του Προέδρου Πούτιν.

Γίνεται λόγος για διάλυση του SVR και μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ουσιαστικά επαναφέροντας σε ένα μοντέλο τύπου KGB.

Οι προτάσεις για τη συγχώνευση αυτών των οργανισμών έχουν ήδη εξεταστεί κατά τις τροποποιήσεις του 2020 στο ρωσικό Σύνταγμα και τώρα το Κρεμλίνο ενδέχεται να επανεξετάσει την ιδέα.

Όλα παίζονται στο Κρεμλίνο

Από το 2022, οι επιχειρήσεις εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας χαρακτηρίζονται από ευσεβείς πόθους και όχι από πραγματικότητα.

Αυτή η συμπεριφορά της ηγεσίας του SVR αντικατοπτρίζει μια βαθιά ανασφάλεια σχετικά με τη διατήρηση των θέσεων τους, ειδικά υπό το φως της σημαντικής απώλειας πόρων πληροφοριών στο εξωτερικό μετά τη μαζική απέλαση Ρώσων κατασκόπων που εργάζονταν υπό διπλωματική κάλυψη.

Ο Ναρίσκιν έχει χάσει σημαντική επιρροή στον κύκλο του Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι ολοένα και πιο προφανές ότι οι ισχυρισμοί της SVR υποδεικνύουν εξάντληση ανθρώπινου δυναμικού, αναγκάζοντας την υπηρεσία να παραποιήσει την απόκτηση πληροφοριών και να διογκώσει την αξιοπιστία των υπόλοιπων πηγών της.

 Αυτό εγείρει αμφιβολίες για το εάν οι ρωσικές ξένες υπηρεσίες πληροφοριών εξυπηρετούν πραγματικά τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Σφάλματα πληροφοριών

 Τον Μάρτιο του 2024, ο Ναρίσκιν ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία ετοιμαζόταν να στείλει 2.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, μια δήλωση που αποδείχθηκε παραπληροφόρηση.

Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή του, το SVR ανέφερε ότι η δυσαρέσκεια με τον Ζελένσκι αυξάνεται εντός της αμερικανικής ελίτ και ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τον αντικαταστάτη του.

Ωστόσο, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πιθανότατα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο πληροφοριών και μια τέτοια ιδέα φαίνεται παράλογη ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Είναι εύλογο ότι η Μόσχα προσπαθεί να σπείρει τον πανικό στο Κίεβο, αλλά το επίπεδο επαφής της Ουκρανίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο είναι πιθανό να αντιληφθεί τη δήλωση SVR ως παραπληροφόρηση, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ο Ναρίσκιν μπορεί να παραπλανά το Κρεμλίνο προσπαθώντας να ευθυγραμμίσει τους λογαριασμούς προπαγάνδας του με τις φερόμενες πληροφορίες που συλλέγονται.

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να επιβεβαιώνει τις θεωρίες συνωμοσίας και τις εικασίες που κυριαρχούν στο Κρεμλίνο, ειδικά αυτές που υποστηρίζονται από πρόσωπα με σημαντική επιρροή, όπως ο Νικολάι Πατρούσεφ.

 Αυτή μπορεί να είναι μια στρατηγική κίνηση του Ναρίσκιν για να ενισχύσει τη θέση του και να ανέβει περαιτέρω στην ιεραρχία της εξουσίας σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του.

Ποιο είναι το RL Institute;

Ο Ρόμπερτ Λάνσινγκ ήταν Αμερικανός δικηγόρος και διπλωμάτης που υπηρέτησε ως σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια ως Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Πρόεδρο Γούντροου Γουίλσον από το 1915 έως το 1920.

Ως Δημοκράτης συντηρητικός ήταν υπέρμαχος υποστηρικτής της δημοκρατίας και του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στην καθιέρωση του διεθνούς δικαίου.

 Ήταν ορκισμένος εχθρός της γερμανικής απολυταρχίας και του ρωσικού μπολσεβικισμού.

Το ινστιτούτο που φέρει το όνομά του προωθεί την ενημερωμένη κατανόηση των παγκόσμιων προκλήσεων που θέτουν οι απειλές για τις δημοκρατικές κοινωνίες, τις πολιτικές και διπλωματικές υποθέσεις μέσω αξιόπιστης έρευνας, αξιόπιστης ανάλυσης και καινοτόμου εκπαίδευσης.

«Είμαστε δεσμευμένοι στη βελτίωση της ευρωατλαντικής ικανότητας για την αντιμετώπιση υβριδικών επιχειρήσεων και την ανταπόκριση σε αναδυόμενες απειλές για την επίτευξη στρατηγικών στόχων.

Η κατανόηση της γεωπολιτικής είναι ότι μεταφράζει τα διδάγματα από την ιστορία και τη γεωγραφία σε επιχειρησιακά εργαλεία», γράφει το Ινστιτούτο RL στην παρουσίασή του.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube