ΗΠΑ , Ισραήλ , Λίβανος 16 Αυγούστου 2024

ΗΠΑ: Πρόταση στη Χεζμπολάχ να αποσυρθεί από τα σύνορα με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Πρόταση στη Χεζμπολάχ να αποσυρθεί από τα σύνορα με το Ισραήλ

Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα

Στα χέρια της Χεζμπολάχ βρίσκεται η πρόταση των ΗΠΑ για απόσυρση δυνάμεών της από τα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία ο νότιος Λίβανος θα αφοπλιστεί, η τρομοκρατική οργάνωση θα μετακινηθεί σε απόσταση τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ και τα βαρέα όπλα θα απομακρυνθούν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οποιαδήποτε απόρριψη από τη Χεζμπολάχ της πρότασης του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Άμος Χοκστάιν να αφοπλίσει τον νότιο Λίβανο και να αποσύρει τις δυνάμεις Radwan της Χεζμπολάχ 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα, θα νομιμοποιούσε μια ισραηλινή επίθεση με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας στο βορρά του Ισραήλ.

Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι αξιωματούχοι ασφαλείας και μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης πίστευαν ότι ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα θα απέρριπτε τη συμφωνία.

Σύμφωνα με την πρόταση του Άμος Χοκστάιν, ο νότιος Λίβανος θα αφοπλιστεί και η δύναμη Radwan θα επιστρέψει σε απόσταση τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ και τα βαρέα όπλα της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών, εκτοξευτών όλμων και drones, θα απομακρυνθούν και σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφωνεί με ορισμένες τροποποιήσεις στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εάν η Χεζμπολάχ απορρίψει το διπλωματικό ψήφισμα, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να εξαπολύσει επίθεση στον Λίβανο εντός δύο μηνών για να επιστρέψει τους κατοίκους της Γαλιλαίας στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Πιστεύουν ότι η απόρριψη του Νασράλα θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αποκτήσει αμερικανική και διεθνή νομιμότητα για τον πόλεμο.

Ο ισραηλινός στρατός θα μπορεί επίσης να συγκεντρώσει τα απαραίτητα όπλα που θα χρειαστεί σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ μετά το τέλος του πολέμου και επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι το Ιράν δεν θέλει να συνεχιστούν οι μάχες κατά μήκος των συνόρων.

Πηγή: ΕΡΤ, skynewsarabia, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube