REAL TIME |

ΗΠΑ , Ισραήλ , Λίβανος 16 Αυγούστου 2024

Washington Post: Η Χεζμπολάχ δεν θα επιτεθεί στο Ισραήλ όσο διαρκούν οι συνομιλίες στο Κατάρ

Washington Post: Η Χεζμπολάχ δεν θα επιτεθεί στο Ισραήλ όσο διαρκούν οι συνομιλίες στο Κατάρ

“Τα αντίποινα μπορούν να περιμένουν”

Η Χεζμπολάχ δεν πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ, μετά την εξουδετέρωση ενός ανώτατου διοικητή της από ισραηλινά πλήγματα, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post, που επικαλούνται οι Times of Israel.

«Μπορούμε να πούμε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα εξαπολύσει την επιχείριση αντιποίνων στη διάρκεια των συνομιλιών στο Κατάρ γιατί δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνη για παραμπόδιση των συνομιλιών ή μιας πιθανής συμφωνίας», δήλωσε η πηγή.

«Τα αντίποινα μπορούν να περιμένουν. Δεν είναι κάτι επείγον, ούτε υπάρχουν χρονικά περιθώρια», πρόσθεσε για να σημειώσει ότι δεν θέλουν να σαμποτάρουν τις πιθανότητες μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί ότι θα εκδικηθεί για τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τον περασμένο μήνα.

Ντόχα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Ξαναρχίζουν την Παρασκευή οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τις χθεσινές ταραχές σε παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Όχθη.

Οι μεσολαβητές – το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ – παραμένουν «σθεναρά δεσμευμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διευκολύνει την απελευθέρωση ομήρων και θα επιτρέψει να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακο, ανέφερε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και οι επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ του Ισραήλ είναι παρόντες στις συνομιλίες. Η Χαμάς δεν είναι επίσημα παρούσα, ωστόσο χθες βράδυ ανώτερο στέλεχός της, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οργάνωση ενημέρωσε τους μεσολαβητές για τις θέσεις της.

Αν οι συνομιλίες έχουν σκοπό «να οριστεί χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό που είχε παρουσιαστεί και γίνει αποδεκτό από τη Χαμάς, τότε θα συμμετάσχουμε», εξήγησε.

«Αν οι μεσολαβητές καταφέρουν να αναγκάσουν [το Ισραήλ] να το αποδεχθεί, θα συμμετάσχουμε [στις διαπραγματεύσεις]. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτε νέο».

«Η όποια συμφωνία πρέπει να καταλήξει σε συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα (και) επιστροφή των εκτοπισμένων» στα σπίτια τους, τόνισε χθες βράδυ ο Χουσάμ Μπαντράν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, στη Ντόχα.

Οι συνομιλίες στην Ντόχα βασίζονται στην πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει σχεδόν καθημερινά πως θα συνεχίζει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Παράλληλα, με φόντο τις συνεχιζόμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους συγγενείς απαχθέντων και υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν την Πέμπτη το βράδυ στο Τελ Αβίβ. Οι συμμετέχοντες σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της παραθαλάσσιας μητρόπολης φώναζαν συνθήματα όπως «μη γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία», ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, παρότι η Τεχεράνη ορκίστηκε πως θα εκδικηθεί τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ.

Ο κίνδυνος μείζονος στρατιωτικής κλιμάκωσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής μεγεθύνθηκε μετά το θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια και αυτόν, μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού που επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube