Ουκρανία , Ρωσία 16 Αυγούστου 2024

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Οι Ουκρανοί κατέρριψαν αρκετά ρωσικά ελικόπτερα με τη χρήση drones

Του David Axe

Έχει περάσει πάνω από μία εβδομάδα μετά την αντεπίθεση των Ουκρανών στην ρωσική περιοχή του Κουρσκ, και η Πολεμική Αεροπορία της Μόσχας έχει ανακατευθύνει μεγάλο μέρος των δυνάμεών της από τις αποστολές στην ουκρανική περιοχή Σούμι, όπως έριχνε έως και 50 βόμβες ολίσθησης, εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στο ρωσικό έδαφος.

Ήδη οι 50 βόμβες ολίσθησης σηματοδοτούν μια μείωση κατά 50% των ρίψεων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά μήκος της πρώτης γραμμής του μετώπου (700 μίλια) από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία πριν 29 μήνες.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων, όπως και οι ρωσικές. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ.

Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ. Σημειωτέον ότι αυτή η επιδρομή πραγματοποιήθηκε από ένα γηρασμένο, πρώην σοβιετικό Sukhoi Su-27, και όχι από κάποιο από τα πρώην δανέζικα Lockheed Martin F-16 που προμηθεύθηκε πρόσφατα η Ουκρανία.

Ενώ τα F-16 είναι συμβατά με τις βόμβες ολίσθησης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα ευέλικτα μαχητικά για περιπολίες αεράμυνας και όχι για πιο ριψοκίνδυνες επιθέσεις επί του εδάφους – τουλάχιστον στα αρχικά στάδια.

Ο κίνδυνος για τα αεροσκάφη στην περιοχή του Κουρσκ είναι σημαντικός. Ο ουκρανικός στρατός έχει αναπτύξει “σημαντικό όγκο” συστοιχιών αεράμυνας, καθώς και ηλεκτρονικούς παρεμβολείς που μπορούν να μπλοκάρουν τα ραδιοσήματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ρίξουν ακόμη και βόμβες με δορυφορική καθοδήγηση.

Οι Ουκρανοί κατέρριψαν αρκετά ρωσικά ελικόπτερα με τη χρήση drones. Ανταποδίδοντας τα πυρά, το ρωσικό πυροβολικό προκάλεσε ζημιές σε ένα ουκρανικό όχημα αεράμυνας Buk.

Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις αεράμυνας γύρω από το Κουρσκ. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα ουκρανικό Su-27 εντοπίστηκε να πετά μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από το πεδίο της μάχης, αφού είχε ρίξει τις βόμβες ολίσθησης. Οι πιλότοι και από τις δύο πλευρές πετούν όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, όσο το δυνατόν συχνότερα, προκειμένου να μην εντοπιστούν από τα εχθρικά ραντάρ.

Πιθανόν οι Ρώσοι να έχουν αναπτύξει περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη μεθοριακή γραμμή με την Ουκρανία. Υπάρχουν ενδείξεις για ρωσικούς βομβαρδισμούς που στοχεύουν τόσο τα ουκρανικά στρατεύματα στο έδαφος στο Κουρσκ όσο και τις βάσεις τους στο Σούμι.

Ο μόνος επιβεβαιωμένος στόχος που έπληξαν με βόμβα οι Ουκρανοί είναι το ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο. Συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρο πόσο έχουν επεκτείνει τις αεροπορικές τους στρατιωτικές επιχειρήσεις οι Ουκρανοί πέρα από τη γραμμή του μετώπου.

Παρά την κλιμάκωση των ουκρανικών επιδρομών με drones και πυραύλους στις ρωσικές αεροπορικές βάσεις μέσα και γύρω από το Κουρσκ, οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη και περισσότερες βόμβες. Tα 85 F-16 που έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι φθάνουν αργά και σε μικρούς αριθμούς.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία πρέπει να διαθέτει περίπου 100 πολεμικά αεροσκάφη, αφού έχασε αρκετά από ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά αεροδρόμια αυτό το καλοκαίρι. “Η εισβολή θα είναι πρόκληση για τις ήδη καταπονημένες ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις”, σημείωσε ο Χανς Πέτερ Μίνττουν, μη μόνιμος συνεργάτης του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών.

Τα περίπου 300 αεροσκάφη που έχει αναπτύξει το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να ρίχνουν έως και 100 βόμβες ολίσθησης την ημέρα – η μικρότερη Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας προφανώς μπορεί να ρίξει λιγότερες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου την ίδια στιγμή που τα Su-27 βομβάρδιζαν ρωσικές θέσεις στο Κουρσκ, άλλα ουκρανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν τρεις πόλεις που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στην περιφέρεια του Χάρκοβο, περίπου 100 μίλια ανατολικά του Κουρσκ, σύμφωνα με το CDS.

Παρόλο που οι Ουκρανοί μειονεκτούν σε αεροσκάφη, βόμβες και άλλο βαρύ οπλισμό, η εισβολή τους στο ρωσικό έδαφος δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

“Είμαστε στην επίθεση”, δήλωσε στον Μίνττουν Ουκρανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. “Στόχος είναι να πλήξουμε τις θέσεις του εχθρού, να προκαλέσουμε τις μέγιστες δυνατές απώλειες και να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά της”.

Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube