Προς έναν νέο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα όδευαν το βράδυ της Πέμπτης στην Ντόχα, τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο επικεφαλής κατασκοπείας του Ισραήλ διαπραγματεύονταν, απουσία της Χαμάς, με τους ομολόγους του ΗΠΑ και Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

Η μόνη αντίδραση της Χαμάς έως τις 11 το βράδυ της Πέμπτης προήλθε από το μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Χοσάμ Μπαντράν που δήλωσε την Πέμπτη ότι η παλαιστινιακή ομάδα βλέπει ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν προηγουμένως,

Ο Μπαντράν επανέλαβε σε δήλωση που δημοσίευσε η Χαμάς ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επιτύχει πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, επιστροφή ομήρων και εκτοπισμένων Παλαιστινίων και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων.

Αξιωματούχοι υγείας της Γάζας δήλωναν ταυτόχρονα ότι ο αριθμός των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπέρασε τους 40.000 ύστερα από 10 μήνες μαχών.

Αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζοντας στη Ντόχα μέχρι το βράδυ και όλοι οι συμμετέχοντες ανεμένετο να συνεχίσουν τη συνάντηση την Παρασκευή.

Οι διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα και να απελευθερωθούν 115 Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι, πραγματοποιούντο καθώς το Ιράν φαινόταν έτοιμο να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, στις 31 Ιουλίου.

Αμερικανική παρουσία

Με πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να αποστέλλονται στην περιοχή για να υπερασπιστούν το Ισραήλ και να αποτρέψουν πιθανές επιθετικές κινήσεις, , η Ουάσιγκτον ήλπιζε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μπορεί να εκτόνωνε τον κίνδυνο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

Αξιωματούχοι της Χαμάς, δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες της Πέμπτης. Οι διαμεσολαβητές σχεδίαζαν να διαβουλευτούν με τη διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς που βρίσκεται σε άλλο σημείο της Ντόχα μετά τη συνάντηση, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ περιλαμβάνει τον αρχηγό κατασκοπείας Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας Ρόνεν Μπαρ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή των ομήρων του στρατού Νίτζαν Άλον.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ εκπροσώπησαν την Ουάσιγκτον στις συνομιλίες, που συνεκλήθησαν από τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και τον επικεφαλής πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ.

«Περιθώρια από Νετανιάχου»

Την Τετάρτη, πηγή της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας δήλωνε την Τετάρτη ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αφήσει σημαντικό περιθώριο διαπραγματεύσεων σε μερικά από τα επίμαχα ζηρτήματα.

Αυτά κενά περιελάμβαναν την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα, τη χρονική διαδοχή απελευθέρωσης των ομήρων και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία αμάχων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

Υποσχόμενη αρχή

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματευτές επικεντρώθηκαν στη μείωση των χασμάτων και στην εφαρμογή μιας συμφωνίας πλαισίου, η οποία, όπως είπε, ήταν «γενικά αποδεκτή» και από τις δύο πλευρές.

«Τα εναπομείναντα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν και πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία», είπε. «Σήμερα είναι μια πολλά υποσχόμενη αρχή».

Ενόψει των συνομιλιών της Πέμπτης, η Χαμάς, διαμήνυσε στους μεσολαβητές ότι εάν το Ισραήλ έκανε μια «σοβαρή» πρόταση σύμφωνα με τις προηγηθείσες προτάσεις της Χαμάς, η ομάδα της οργάνωσης θα συνέχιζε να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι η ομάδα είναι αφοσιωμένη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και προέτρεψε τους μεσολαβητές να εξασφαλίσουν τη δέσμευση του Ισραήλ στην πρόταση που είχε συμφωνήσει η Χαμάς στις αρχές Ιουλίου, η οποία, όπως είπε, θα τερμάτιζε τον πόλεμο.

Reuters