Οικονομία & Αγορές , Τουρκία 15 Αυγούστου 2024

Έκθεση Υπηρεσίας Προγραμματισμού της Κωνσταντινούπολης: «Πάνω από το 41% των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα»

Έκθεση Υπηρεσίας Προγραμματισμού της Κωνσταντινούπολης: «Πάνω από το 41% των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα»

Πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Προγραμματισμού της Κωνσταντινούπολης (IPA) αποκάλυψε ότι τα γεύματα του 41,1% των κατοίκων της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας μειώθηκαν σε μέγεθος τον περασμένο μήνα, επειδή δεν μπορούσαν να προμηθευτούν αρκετά τρόφιμα.

Η IPA δημοσίευσε την Πέμπτη την «Έκθεση Βαρόμετρο της Κωνσταντινούπολης – Ιούλιος 2024», στην οποία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη μεταξύ 1ης και 12ης Αυγούστου με τη συμμετοχή 1.002 κατοίκων της πόλης, η οποία έχει πληθυσμό άνω των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η έκθεση έδειξε ότι οι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν σημαντικά τους ανθρώπους που διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη, με το 40,3% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνο με μεγάλη δυσκολία. Ενώ το 51,5% δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αγοράσει τα τρόφιμα που ήθελε, λόγω οικονομικών περιορισμών τον περασμένο μήνα, το 41,1% δήλωσε ότι το μέγεθος των γευμάτων του μειώθηκε, επειδή δεν μπορούσε να προμηθευτεί επαρκή τρόφιμα.

Μόνο το 19,5% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι πιστεύει πως η τουρκική οικονομία θα βελτιωθεί, ενώ το 24,3% δήλωσε πως πιστεύει ότι τα δικά του οικονομικά θα βελτιωθούν και το 33,6% δήλωσε ότι είναι σε θέση να καταβάλει μόνο τις ελάχιστες πληρωμές για το χρέος της πιστωτικής του κάρτας.

Οι φτωχές και μεσαίου εισοδήματος οικογένειες της Τουρκίας έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση που είδε το επίσημο ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών του 85% τον Οκτώβριο του 2022. Στη συνέχεια το ποσοστό έπεσε με διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat), ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 61,78% τον Ιούλιο, αλλά η ENAG, μια ανεξάρτητη ομάδα οικονομολόγων, αμφισβήτησε τα στοιχεία της TurkStat και δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι είχε ανακοινωθεί από την TurkStat, καθώς ήταν 100,88% τον Ιούλιο.

Το υψηλό κόστος ζωής στη χώρα καθιστά δύσκολο για εκατομμύρια ανθρώπους να αγοράσουν ακόμη και τα βασικά τους είδη και να πληρώσουν το ενοίκιο και τους λογαριασμούς τους.

Όταν ρωτήθηκαν για τα τρία κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, το 60,3% των συμμετεχόντων απάντησε: «οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες», ενώ το 51% ανέφερε «οικονομικά προβλήματα».

Όταν ρωτήθηκαν για τα τρία κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Κωνσταντινούπολη, το 52% των συμμετεχόντων ανέφερε «πρόσφυγες και μετανάστες», το 50% είπε «οικονομικά προβλήματα» και το 49,8% ανέφερε τον «επικείμενο σεισμό της Κωνσταντινούπολης».

Το 2001, δύο χρόνια μετά από έναν σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών που άφησε πίσω του 17.000 νεκρούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι ειδικοί υπολόγισαν 65% πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός μεγέθους άνω των 7 βαθμών πριν από το 2030 στην ίδια περιοχή – στην οποία περιλαμβάνεται και η Κωνσταντινούπολη.

Ο κίνδυνος ανεβαίνει στο 75% σε 50 χρόνια και στο 95% σε 90 χρόνια.

 

 

 

Πηγή: https://www.turkishminute.com/2024/08/15/over-41-percent-of-istanbulite-unable-to-access-sufficient-food-report/

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube