Βαλλιστικό πύραυλο εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον του λιμανιού της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολέχ Κίπερ.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο περιφερειάρχης Οδησσού ανέφερε πως κατά την πυραυλική επίθεση τραυματίστηκε ένας οδηγός φορτηγού που μετέφερε σιτηρά, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

 

Δύο νεκροί σε επίθεση με drones στο Χάρκοβο

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι όχημα ιατρικού τάγματος δέχτηκε επίθεση από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή του Χαρκόβου. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλα τρία.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν δύο γιατροί στον οικισμό Μπιλλι Κολονβτιάζ, ανέφερε στο Facebook ο επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών της Εθνικής Αστυνομίας Σέρχιι Μπολβίνοφ.

Τρεις άμαχοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, το οποίο περνούσε από κοντά , τραυματίσθηκαν, πρόσθεσε ο Μπολβίνοφ.

Η Ρωσία αρνείται ότι πλήττει σκόπιμα αμάχους, αλλά έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί χιλιάδες στις επιθέσεις που πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια των δυόμιση ετών της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία.

Συνεχίζεται η προέλαση στο Κουρσκ

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας προχώρησαν περαιτέρω στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας την Τετάρτη, καθώς το Κίεβο δήλωσε ότι τα κέρδη του θα παρέχουν μια στρατηγική ζώνη απομόνωσης για την προστασία των παραμεθόριων περιοχών του από τις ρωσικές επιθέσεις.

Η προέλαση του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα αιφνιδίασε τη Μόσχα. Οι ρωσικές δυνάμεις που ξεκίνησαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022 είχαν αποκομίσει σταθερά κέρδη όλο το χρόνο.

Για επίτευξη του «στρατηγικού στόχου» μίλησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρετίζοντας την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. «Η προέλασή μας στην περιοχή του Κουρσκ πηγαίνει καλά σήμερα – φτάνουμε στον στρατηγικό μας στόχο. Το «ταμείο ανταλλαγής» για το κράτος μας έχει επίσης αναπληρωθεί σημαντικά».

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας, τα οποία προμηθεύτηκε από τη Δύση, προκειμένου να εξαπολύσει επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους. «Όσο πιο τολμηρές είναι οι αποφάσεις των εταίρων, τόσο λιγότερα μπορεί να κάνει ο (Ρώσος πρόεδρος) Πούτιν», υποστήριξε.

Ο Ζελένσκι ζητά εκ νέου από τη Δύση να επιτρέψει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς

Η αποκόμιση ενός κομματιού από την περιοχή του Κουρσκ – την οποία η Ρωσία υπολογίζει σε λιγότερο από το μισό της έκτασης που διεκδικεί η Ουκρανία – θα βοηθήσει αυτό το σκοπό, αν και ο Zelenskiy κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν πυραυλικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ορκιστεί να εκδιώξει τα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία, όπως λέει, στοχεύουν, με τη δυτική υποστήριξη, να δώσουν στο Κίεβο ισχυρότερο χέρι σε πιθανές μελλοντικές συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός. Αλλά πάνω από μια εβδομάδα έντονων μαχών δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να τα εκδιώξουν.

Η Μόσχα δήλωσε ότι 117 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στις περιοχές Κουρσκ, Βορονέζ, Μπέλγκοροντ και Νίζνι Νόβγκοροντ. Είπε ότι είχαν επίσης καταρριφθεί πύραυλοι και έδειξε βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34 να πλήττουν, όπως είπε, ουκρανικές θέσεις στην περιοχή του Κουρσκ.

Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της είχαν αποκρούσει μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων μέσα στην περιοχή του Κουρσκ, μεταξύ άλλων στο Russkoye Porechnoye, 18 χιλιόμετρα (11 μίλια) από τα σύνορα. Ορισμένοι φιλορώσοι πολεμικοί bloggers δήλωσαν ότι το μέτωπο είχε σταθεροποιηθεί, ενώ η κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας είχαν αντιστρέψει την κατάσταση.

Ορισμένα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια, επιδιώκοντας να υπονομεύσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να επιτεθεί στην Ουκρανία με βόμβες ολίσθησης, δήλωσε στο Reuters ουκρανική πηγή ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέστρεψε ένα ρωσικό Su-34.

Η Εθνική Φρουρά της Ρωσίας δήλωσε ότι ενισχύει την ασφάλεια στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ, μόλις 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) από τις μάχες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters