ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ , Λίβανος 14 Αυγούστου 2024

Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή – Πού θα στοχεύσει το Ιράν;

Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή – Πού θα στοχεύσει το Ιράν;

Θρίλερ και τρόμος στη Μέση Ανατολή – Τα …ώριμα αντίποινα του Ιράν

Οι προγραμματισμένες για αύριο 15/8 διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα εκτιμάται ότι θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή

Σε πόλεμο… νεύρων εξελίσσεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς την ώρα που όλοι εικάζουν ότι είναι θέμα μερικών ωρών η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η Τεχεράνη επιλέγει να διατηρεί μια ισορροπία τρόμου καθώς από τη μια διαρρέει πως είναι απόλυτο δικαίωμα της να απαντήσει για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh έτσι ώστε να διατηρηθεί η περιφερειακή ασφάλεια και από την άλλη αφήνει να εννοηθεί πως εάν υπάρξει μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα, η μαζική επίθεση και η εκδίκηση της θα μπορούσαν… να ματαιωθούν.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά θολό τοπίο, υπάρχουν μερικά γεγονότα που επιβεβαιώνουν… το θρίλερ.
Το ένα είναι ότι ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Ισραήλ και στη Μέση Ανατολή την ώρα που γινόταν γνωστό πως οι ΗΠΑ ενέκριναν νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ που περιλαμβάνει την πώληση F-15, καθώς και δεκάδες χιλιάδες τανκ και οβίδες πυροβολικού (βέβαια η βοήθεια αυτή θα παραδοθεί μέσα στα επόμενα χρόνια).
Το δεύτερο είναι ότι ο Mahmoud Abbas, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα, Vladimir Putin, αποκάλυψε ότι το Ιράν ενδέχεται να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ… ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.
Και όλα αυτά τη στιγμή που είναι προγραμματισμένες για αύριο Πέμπτη 15/8 οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden να υποστηρίζει πως μια συμφωνία θα μπορούσε να αποτρέψει την επίθεση του Ιράν.

Ώριμα… αντίποινα

Πέρα από το μείζον του πότε θα χτυπήσει το Ιράν – μέχρι στιγμής όλες οι εκτιμήσεις έχουν αποδειχθεί απόλυτα αποτυχημένες -, το πιο πιεστικό ερώτημα είναι τι είδους θα είναι αυτή η απάντηση του Ιράν, αν δηλαδή θα πρόκειται για μια «σκληρή» ή για μια «συμβολική» επίθεση όπως αυτή του περασμένου Απριλίου, η οποία επί της ουσίας δεν προκάλεσε κανενός είδους ζημιά στους Ισραηλινούς.
Και σε αυτό το ερώτημα… μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.
Από τη μια πληροφορίες ήθελαν την Τεχεράνη να προσανατολίζεται σε σκληρή εκδίκηση με πλήγματα ακόμα και σε ισραηλινές πόλεις, για να ακολουθήσουν αργότερα πληροφορίες για δεύτερες σκέψεις… που ήθελαν ακόμα και τη ματαίωση της επίθεσης υπό τον φόβο των συνεπειών ενός γενικευμένου πολέμου με το Ισραήλ και με εμπλοκή των ΗΠΑ.
Ο Aliasghar Shafieian, σύμβουλος της εκστρατείας του Ιρανού προέδρου Masoud Pezeshkian, υποστήριξε ότι τα αντίποινα της Τεχεράνης θα ήταν «ώριμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να είναι σαν την πολύωρη επίθεση με πυραύλους και drone του περασμένου Απριλίου.
«Η δολοφονία του Haniyeh ήταν μια αποστολή βασισμένη στις μυστικές υπηρεσίες. Η απάντηση του Ιράν θα είναι παρόμοιας φύσης και σε παρόμοιο επίπεδο», είπε ο Shafieian.

Οι πιθανοί στόχοι

Στο πλαίσιο των δηλώσεων αυτών του Shafieian, το PressTV, ο ξενόγλωσσος ραδιοτηλεοπτικός βραχίονας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν παρουσίασε μια ανάλυση για τους πιθανούς στόχους του Ιράν, εάν η Τεχεράνη θα ακολουθούσε τον δρόμο μιας πλήρους πυραυλικής επίθεσης.
Βάσει αυτής της ανάλυσης, οι πιο πιθανοί στόχοι βρίσκονται μέσα και γύρω από το Τελ Αβίβ και συνδέονται με τη Mossad, με άλλες ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών καθώς και με στρατιωτικά και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Όπως επισημαίνεται, αυτή η εκτίμηση συνδυάζεται και με την προηγούμενη απάντηση του Ιράν, και συγκεκριμένα με τα πλήγματα της 13ης Απριλίου στις αεροπορικές βάσεις Ramon και Nevatim που φιλοξενούν τα μαχητικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν το συγκρότημα της Ιρανικής Πρεσβείας την 1η Απριλίου στη Δαμασκό.
Σε εκείνη την επίθεση, το Ιράν έδειξε ότι ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιήσει τα πιο εξελιγμένα όπλα του και παρά το γεγονός ότι έδωσε πολύ χρόνο στους συμμάχους του Ισραήλ για να προετοιμάσουν μια μεγάλης κλίμακας άμυνα, οι ιρανικοί πύραυλοι μπορούσαν να διεισδύσουν στις βαριά φρουρούμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Πλήγμα στην «καρδιά» του Τελ Αβίβ

Μάλιστα ο Ivan Kesic, από το Press TV υποστηρίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο των πολιτικών, στρατιωτικών και μυστικών δομών του Ισραήλ που συμμετείχαν στη σχεδίαση της πρόσφατης σειράς δολοφονιών και επιθέσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τα αρχηγεία τους αναμένεται να είναι «πρωταρχικοί στόχοι».
Όπως αναφέρεται, ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι τα κτίρια τεσσάρων υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικών υπηρεσιών που εδρεύουν στο Τελ Αβίβ εκκενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το Ιράν επεξεργάζεται το πώς θα χτυπήσει μα ακρίβεια θέσεις του ισραηλινού στρατού και στρατηγεία πληροφοριών που βρίσκονται στη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ, εκεί όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Ισραήλ, και όχι την ακατοίκητη έρημο Negev, όπου βρίσκονται αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ.

Η στρατηγική συνοικία Kirya, το Ισραηλινό Πεντάγωνο

«Μια περιοχή εξαιρετικής σημασίας είναι η Kirya, μια συνοικία στο κέντρο του Τελ Αβίβ, η οποία φιλοξενεί πολλά διοικητικά κτίρια και το Camp Rabin, ένα κέντρο στρατιωτικών πληροφοριών που εξυπηρετεί λειτουργίες διοίκησης, επικοινωνιών και υποστήριξης για τον ισραηλινό στρατιωτικό μηχανισμό.
Το κεντρικό κτίριο στο camp αυτό είναι ο Πύργος Matcal, ο οποίος στεγάζει τα γραφεία των κορυφαίων Ισραηλινών στρατιωτικών, τα οποία περιβάλλονται από πολυώροφες στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως το γραφείο επικοινωνιών, Marganit Tower» επισημαίνει ο Kesic.
Όπως λέει, «η συνοικία Kirya, γνωστή ως «ισραηλινό Πεντάγωνο», είναι πολύ μεγαλύτερη σε εμβέλεια από ό,τι φαίνεται στον χάρτη ή είναι επίσημα αναγνωρισμένη, λόγω των υπόγειων εγκαταστάσεων και των ταξινομημένων γραφείων σε κοντινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου Bor, του εθνικού στρατιωτικού διοικητικού κέντρου.
Αυτή η εγκατάσταση προστατεύεται σχετικά καλά από επιθέσεις από πυραύλους μικρού βεληνεκούς, πυραύλους cruise και drones καμικάζι, αλλά όχι από μεγαλύτερους βαλλιστικούς πυραύλους με βαθιά διείσδυση…
Επομένως είναι ένας στόχος υψηλής αξίας» υπογραμμίζει ο Kesic.

Τα καμουφλαρισμένα κτήρια

Βάσει της ανάλυσης αυτής, ανάμεσα στα διάφορα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει το Ιράν – και συγκεκριμένα ο στρατός και οι μυστικές του υπηρεσίες – εφόσον αποφασίσει να φέρει ένα τέτοιο χτύπημα, είναι ότι πολλές ισραηλινές τοποθεσίες πληροφοριών είναι ταξινομημένες, συχνά «μεταμφιεσμένες» σε μη στρατιωτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων πολυκατοικιών «πολλαπλών χρήσεων» που χτίστηκαν πρόσφατα από κατασκευαστές γης στην περιοχή Kirya.
«Η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ φιλοξενεί επίσης πολυάριθμα εργοστάσια, στρατιωτικές βάσεις και άλλα κτήρια του καθεστώτος που μπορεί να αποτελέσουν στόχο αντιποίνων», υπογραμμίζει ο Kesic, αναφέροντας ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες βάσεις στα περίχωρα της πόλης ή σε σχετική εγγύτητα, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού στρατηγείου του σώματος πληροφοριών της Μονάδας 8200 της IDF, της αεροπορικής βάσης Palmachim, και των αεροπορικών βάσεων και των βάσεων πυραύλων Tel Nof και Sdot Micha, όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται και το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ.

Abbas (Παλαιστινιακή Αρχή): Θέμα ημερών ή και ωρών η επίθεση του Ισραήλ

Το Ιράν ενδέχεται να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh, ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες, αποκάλυψε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.
Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas ξεκαθάρισε ότι η Παλαιστίνη δεν θέλει πόλεμο, σε συνέντευξή του στο ρωσικό Tass, μετά από συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και τις επόμενες ώρες», τόνισε ο Abbas σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ιρανικού χτυπήματος μεγάλης κλίμακας
«Πρώτα από όλα, ως Παλαιστίνιοι, είμαστε κατά του πολέμου. Δηλώσαμε επίσημα στις 7 Οκτωβρίου 2023 ότι είμαστε κατά του πολέμου και κατά της δολοφονίας αμάχων, γυναικών, παιδιών. Δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε τι θα συμβεί, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε ότι εκεί δεν θα υπάρξει καμία κλιμάκωση, κανένας πόλεμος, οι συνέπειες του οποίου είναι δύσκολο να εκτιμηθούν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: O Blinken ματαίωσε την επίσκεψή του υπό τον φόβο της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ

Τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, πυροδοτεί μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ματάιωσε την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, καθυστερώντας την προγραμματισμένη αναχώρησή του την Τρίτη, αποκάλυψε το πρακτορείο Axios.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμενόταν στην περιοχή ενόψει των προγραμματισμένων συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αυτή την εβδομάδα.
Το ταξίδι του εκπροσώπου της Ουάσινγκτον αναβλήθηκε λόγω «αβεβαιότητας για την κατάσταση», υποστηρίζει το Axios, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές, εν μέσω προειδοποιήσεων των ΗΠΑ πως τα αντίποινα του Ιράν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών.

Ιρανοί αξιωματούχοι: Η κατάπαυση πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει τα αντίποινά μας

Από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξαρτώνται τα πιθανά αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τρεις ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
Αυτοί οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι το Ιράν, μαζί με τους συμμάχους του όπως η Hezobollah, είναι έτοιμο να εξαπολύσει μια επίθεση εάν αποτύχουν οι συνομιλίες στη Γάζα ή εάν το Ισραήλ φανεί ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 15/8. Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά του Reuters μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η Τεχεράνη θέλει να λάβει διπλωματικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα.
Ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικές προσωπικότητες άρχισαν να δείχνουν μια πιο ρεαλιστική στάση λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Haniyeh, υποδεικνύοντας τη ματαιότητα της στρατιωτικής κλιμάκωσης, λέει το Reuters.
Η προοπτική ιρανικών αντιποίνων κρατά τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ σε εγρήγορση, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου John Kirby να αναγνωρίζει ότι μια επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα, επηρεάζοντας τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Στο Κατάρ οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα αναμένεται να διεξαχθούν αύριο 15/8 στο Κατάρ.
Βάσει σχετικής ανακοίνωσης, επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας θα είναι ο επικεφαλής της Mossad, David Barnea.

Η Hamas εκτόξευσε ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Παράλληλα, εξελίξεις προκύπτουν και στο μέτωπο της Ισραηλινοπολαιστινιακής σύγκρουσης, καθώς ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στη θάλασσα στα ανοιχτά του Τελ Αβίβ την Τρίτη 13/8, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, καθώς οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas ανακοίνωσαν την πρώτη τους επίθεση στην πόλη εδώ και μήνες.
«Πριν από λίγο, ένα βλήμα που εντοπίστηκε να διέρχεται από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στον θαλάσσιο χώρο στο κεντρικό Ισραήλ», ανέφερε μια ανακοίνωση του στρατού, καθώς δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι άκουσε μια έκρηξη στην πόλη την ίδια στιγμή.
Η Hamas είπε ότι εκτόξευσε δύο ρουκέτες M90 στο Τελ Αβίβ. Πιο συγκεκριμένα, οι ένοπλες ταξιαρχίες al-Qassam της Hamas δήλωσαν ότι στόχευσαν την ισραηλινή πόλη Τελ Αβίβ και τα προάστια της με δύο ρουκέτες “M90”. Εκρήξεις ακούστηκαν στο Τελ Αβίβ αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Διπλή επίθεση των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα – Δύο δεξαμενόπλοια στο στόχαστρο των ανταρτών

Εντωμεταξύ, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης Houthis επιτέθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Άντεν, εκ των οποίων το ένα πλέει με σημαία Παναμά, ενώ το έτερο με σημαία Λιβερίας.
Ειδικότερα, το Κοινό Κέντρο Θαλάσσιων Πληροφοριών της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν (JMIC) αναγνώρισε το εμπορικό πλοίο Delta Atlantica ως το πρώτο εξ αυτών. Πρόκειται για ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου με σημαία Λιβερίας. Όπως έγινε γνωστό υπήρξαν πολυάριθμες απόπειρες επίθεσης στο εμπορικό πλοίο. Η JMIC ανακοίνωσε ότι το δεύτερο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν το υπό σημαία Παναμά δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου On Phoenix. Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο εν τέλει δεν υπέστη βλάβη. Τα πλοία και το πλήρωμα και στα δύο περιστατικά είναι ασφαλή και προχωρούν στο επόμενο λιμάνι της προγραμματισμένης πορείας τους, ανέφερε το κέντρο.
Επισημαίνεται ότι οι μαχητές των Houthis πραγματοποιούν εδώ και μήνες επιθέσεις με drone και πυραύλους σε πλοία, που συνδέονται με το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube