Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στην επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογο του, ο κ. Φιντάν επέκρινε το Ισραήλ και υπογράμμισε την ανάγκη άσκησης πιέσεων στο Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης και την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Jeff Flake, ζήτησε από την Τουρκία να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, πείθοντας το Ιράν να μειώσει την εμπλοκή του. Ο Flake, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την αποτροπή κλιμάκωσης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε το Ισραήλ για άρνηση συμμόρφωσης με τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Νετανιάχου υπεύθυνη για γενοκτονία. Ο Τσελίκ επέκρινε, επίσης, την απουσία κυρώσεων κατά του Ισραήλ για την άρνησή του να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

ΚΥΠΕ