Τι να σκέφτονταν άραγε εκείνες τις τελευταίες ώρες ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού; Όταν αναμετρήθηκαν με τη βαρβαρότητα και την κατοχή; Θα μπορούσαν να βολευτούν, να σταθούν από μια «απόσταση ασφαλείας» και με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούν και να σχολιάζουν με άνεση. Ενίοτε και με «καυστικό» τόνο.

Πήγαν συνειδητά σε αντικατοχικές εκδηλώσεις. Θέλησαν να εκφράσουν την αντίδραση τους στη συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της πατρίδας μας. Δεν ήταν από εκείνες τις συνηθισμένες αντικατοχικές εκδηλώσεις, που αρχίζουν και τελειώνουν σκοπίμως σιωπηρά. Αυτές ήταν μαχητικές και μαζικές.

Ο Τάσος είδε τους φανατικούς Τούρκους, οι οποίοι μπήκαν στη νεκρή ζώνη με την υποστήριξη του κατοχικού στρατού. Ήξερε και τον κίνδυνο και το ρίσκο. Είδε πόσο άγρια και βάρβαρα κτυπούσαν ένα συμπατριώτη μας. Πήγε να βοηθήσει. Προσπάθησε να τον σώσει από το μένος και το μίσος των Γκρίζων Λύκων. Και μετά αυτοί στράφηκαν εναντίον του, τον κτύπησαν με μανία με πέτρες και ξύλα. Η παλληκαριά αναμετρήθηκε με τον φανατισμό, με τους εκφραστές του μίσους, του φασισμού. Εκείνη η σκηνή είναι συγκλονιστική. Γύρω-γύρω δειλοί, ακραίοι εθνικιστές, φανατικοί τον κτυπούσαν, τον κτυπούσαν μέχρι το θάνατο.

Στη λογική των «ρεαλιστών» αυτή η πράξη του Τάσου ήταν «απερισκεψία»,  η οποία ενδεχομένως να προκαλούσε «ευρύτερη σύρραξη» ή θα «χαλούσε το κλίμα» για συνομιλίες. Ήταν, γι’ αυτούς, ένας «αχρείαστος» νεανικός ενθουσιασμός. Είναι αυτοί, οι οποίοι αυτοπαρουσιάζονται ως ρεαλιστές. Στην πραγματικότητα είναι η φωνή της «λογικής» των φοβισμένων, που εδραιώνει την κατοχή και αποθρασύνει την Τουρκία. Και προφανώς δεν μπορούν να κρίνουν τις πράξεις του Τάσου και του Σολωμού.

Ο Σολωμός; Τι να σκεφτόταν όταν ανέβαινε τον ιστό για να κατεβάσει την κατοχική σημαία; Ο ιστός ήταν σε απόσταση αναπνοής από το φυλάκιο των κατοχικών δυνάμεων. Από εκείνο το τουρκικό φυλάκιο είχαν ριχθεί οι πυροβολισμοί. Ο Σολωμός κτυπήθηκε στον λαιμό από σφαίρα. Σιγά – σιγά γλίστρησε από τον ιστό και έπεσε αγκαλιάζοντας το χώμα. Ήταν νεκρός. Από τους πυροβολισμούς τραυματίσθηκαν 11 πρόσωπα.

Ο Σολωμός έδειξε πως δεν υπάρχει συμβιβασμός με την κατοχή. Μπορεί κάποιοι «συνετοί», «λογικοί», να θεωρούσαν την πράξη του τρέλα, αλλά αυτό το παλληκάρι με το τσιγάρο στο στόμα και με μεγάλη δύναμη στη ψυχή ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει «εκείνο το πανί», όπως ο ίδιος είπε εκείνη την ημέρα. Να κατεβάσει την κατοχική σημαία. Ήταν μια μάχη κατά της κατοχής.  Όπως έπραξαν δεκαετίες πριν ο Γλέζος και ο Σάντος κατεβάζοντας την κατοχική γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Αμφότεροι, Γλέζος και Σάντος έγιναν σύμβολα αντίστασης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η Κυπριακή Αστυνομία, βασιζόμενη σε οπτικό υλικό (τηλεοπτικό και φωτογραφικό), κατόρθωσε να αναγνωρίσει τους δράστες της δολοφονίας Σολωμού και εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους:

·        Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους.

·        Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα.

·        Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων.

·        Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων.

·        Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων.

Κανένα από τα εντάλματα αυτά δεν έχουν εκτελεστεί. Η προσπάθεια δεν μπορεί να σταματήσει αλλά να ενταθεί μέχρι να γίνει η πρώτη σύλληψη. Γιατί αυτοί κάπου θα ταξίδευσαν και θα ταξιδεύσουν.

Η αποσχιστική οντότητα, που θέλει και να αναγνωριστεί από το διεθνή παράγοντα κρύβει τους δολοφόνους. Είναι κατοχική και στηρίζεται στη δύναμη του κατακτητή. Είναι κατοχική και στηρίζεται σε εγκλήματα. Είναι κατοχική και μόνο με την κατάργηση της μπορεί να υπάρξει αποκατάστασης της νομιμότητας.

Ο Κενάν Ακίν φωτογραφήθηκε τον Αύγουστο του 2020 με τον Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης φωτογραφήθηκε με ένα δολοφόνο, διεθνή καταζητούμενο. Πώς αξιοποιήθηκε άραγε τούτο; Γιατί δεν έκαναν τον γύρω του κόσμου δυο φωτογραφίες πλάι- πλάι; Στην μια ο Ακίν να πυροβολεί τον Σολωμό και στην άλλη να χαριεντίζεται με τον Ερντογάν.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να τους «κυνηγήσει» όλους αυτούς για τους οποίους εξέδωσε εντάλματα. Για να συλληφθούν και να δικαστούν. Οι φωτογραφίες τους θα πρέπει να κυκλοφορήσουν παντού.

Φιλελεύθερος