Ινδία , Μπαγκλαντές , Πακιστάν 14 Αυγούστου 2024

Μπαγκλαντές: Ο γιος της Σεΐχ Χασίνα κατηγορεί ξένες μυστικές υπηρεσίες ότι ανέτρεψαν τη μητέρα του

Μπαγκλαντές: Ο γιος της Σεΐχ Χασίνα κατηγορεί ξένες μυστικές υπηρεσίες ότι ανέτρεψαν τη μητέρα του

«Τώρα πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό υποκινήθηκε από μια μικρή ομάδα και πιθανότατα από μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών. Υποψιάζομαι έντονα την ISI», είπε ο γιος της Χασίνα, Σατζέεμπ Βαζέντ Τζόι.

Ο Sajeeb Wazed Joy, γιος της πρώην Πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές, Sheikh Hasina , ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές πιθανότατα υποκινήθηκαν από μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών, υποψιαζόμενη συγκεκριμένα τη συμμετοχή της ISI του Πακιστάν. Μιλώντας στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι αυτές οι διαμαρτυρίες οδηγήθηκαν από εξωτερικές δυνάμεις και όχι από εσωτερικά ζητήματα.

“Τώρα πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό υποκινήθηκε από μια μικρή ομάδα και πιθανότατα από μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών. Υποψιάζομαι έντονα την ISI. Δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες επειδή οι ποσοστώσεις δεν επιβλήθηκαν από την κυβέρνησή μας και αποκαταστάθηκαν από έναν δικαστική απόφαση η κυβέρνησή μας είχε άρει τις ποσοστώσεις το 2018 περίπου όταν έγιναν οι πρώτες διαμαρτυρίες για τις ποσοστώσεις», είπε ο Wazed.

Επεσήμανε πώς διαστρεβλώθηκε η δήλωση της μητέρας του για τον Razakars, οδηγώντας στην κλιμάκωση των διαδηλώσεων. «Πήραν τη δήλωση της μητέρας μου όπου είπε ότι δεν θέλουμε οι οικογένειες των Razakars να βρουν δουλειά. Πήραν αυτή τη δήλωση και την έστριψαν, λέγοντας ότι η μητέρα μου είπε ότι οι διαδηλωτές ήταν Ραζάκαρ. Η μητέρα μου δεν το είπε ποτέ αυτό. Αλλά αυτό διαδόθηκε στο Διαδίκτυο», εξήγησε.

Ο Wazed τόνισε ότι η αστυνομία δεν έλαβε εντολές για χρήση βίας και ότι η κυβέρνηση έθεσε σε διαθεσιμότητα αστυνομικούς που «χρησιμοποίησαν υπερβολική βία». Αμφισβήτησε πώς οι διαδηλωτές απέκτησαν όπλα, υποδηλώνοντας ότι οι διαδηλώσεις είχαν μετατραπεί σε βίαιο κίνημα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

«Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να κρατήσω ασφαλή τη μειονότητα»
Ο Wazed επέκρινε επίσης την τρέχουσα προσωρινή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον νομπελίστα Muhammad Yunus , χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική. Δήλωσε ότι η Awami League προστάτευε πάντα τις μειονότητες και προειδοποίησε ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτυγχάνει να το κάνει. «Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να κρατήσω τη μειονότητα ασφαλή, να αποκαταστήσω τον νόμο και την τάξη στο Μπαγκλαντές και να επαναφέρω τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο Wazed.

“Σε 12 ώρες, αρχίζουν ήδη να κάνουν λάθη. Έχουν ήδη ανακοινώσει ότι οι εκλογές δεν είναι προτεραιότητα. Η προτεραιότητα είναι να υπάρξουν δοκιμασίες της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας. Αλλά κανείς δεν τους έδωσε την εντολή να μεταρρυθμίσουν τη χώρα», είπε ο Wazed «Είναι ένα πράγμα να αναλάβεις την εξουσία με πραξικόπημα. είναι άλλο πράγμα να κυβερνάς. Δεν έχουν το εύρος ζώνης του λαού. Ποιος θα τους ακούσει;», πρόσθεσε.

Το Μπαγκλαντές βιώνει αυτήν την περίοδο πολιτική αναταραχή μετά την παραίτηση της Σεΐζ Χασίνα στις 5 Αυγούστου, εν μέσω κλιμάκωσης των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον Ιούλιο. Η αναταραχή ξεκίνησε με αιτήματα για μεταρρύθμιση του συστήματος ποσοστώσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά έκτοτε εξελίχθηκε σε εκτεταμένη βία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube